Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fermacel - łączenie na skosach

fido

Recommended Posts

kupiłem fermacela do wykończenia poddasza

bardzo proszę o pilną pomoc

jak łączyć skosy z poziomym sufitem

czyli fermacell do fermacela

wykonawcz połączył mi na skosie profil CD z drugim profilem (jeden pod kątem a drugi w poziomie

teraz nie wiem czy tak można i czy narożniki nie będą pękać?

w instrukcji czytałem że profile powinny być minimum 15 cm od narożnika

ale są tam też i inne sposoby więc już sam nie wiem

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja ta instrukcje czytałem

ale tam jest niedokładnie opisane

1. najpierw robi się sufit a potam ścianki - więc a na rysunku jest inaczej

nie mogę zrobić odwrotnie bo do połaci montuje folie paroszczelną deltareflex potem fermacel na sufit i kolankową a na końcu dojade ściankiami

2. co do skosów łączonych do sufitu

to tam są 3 opcje (str. 16)

więc różne są dopuszczalne - raz piszą żeby kleić łączenie a raz aby dawać alryl

np rys10 kontra rys 12.

u mnie połączyli na rogu profile aby wzmocnić

poza tym na tych rysunkach jest ruszt drewniany - na mam łączniki metalowe bo podwiesiłem pod krokwie 20cm wełny

czy w sieci nie ma rysunku na ruszcie?

dlaczego niby nie można łączyć skos z sufitem 2 profilami

Ja u siebie łaczylem skosy z sufitem. Zrobilem normalna konstrukcje jak pod GK i przykrecilem plyty feermacell. Z tym ze ja u uzywałem kleju do wszystkich połaczen. NIc nie peka. Nawet ostatnio miałem maly "wypadek". Tz jak chodziłem po stryszku to przypadkowo wdepnolem na sufit. I ku mojemo ogromnemu zdziwieniu nic nie peklo :o :o

Tak ze jak robisz plyty na suficie to tylko klej plyty ze soba a bedzie super.

P.S Sklej sobie 2 plyty za pomoca kleju i zobacz jak mocno trzyma. A i pamietaj ze jak klej lekko przychwyci to zetnij nadmiar szpachelka bedziesz mial mniej roboty pozniej. Bo jak ci zaschnie to..... :cry:

• 2 years później...

Ciekawy link i ciekawe co na to profil elastyczny?. Na marginesie zapytam.

Powiedz mi jak skutecznie mocować ten profil V do płyt nidy hydro, twardej nidy, karton gipsu ognioochronnego, karton gipsu impregnowanego, aquqpanelu, hydro panelu. Parę razy próbowałem i wciąż wkręty się przekrecają w blasze, tzn. nie trzymają płyty z profilem przez co często nawet nie dają się zagłębić na wymaganą głębokość. A te same płyty dają się skutecznie łączyć do profili sytemowych i same z sobą wkrętami gips-gips.

wiem o co biega masz racje chłopaki przepraszali sprzedawców bo zostali zapakowani cieńsza tasmą i poszło pare parti towaru w rynek odchudzonego profilu taka polska reality.( nazwijmy to EKO wpadka )

Huty mają tolerancje +,- 0,07mm i nie zareklamujesz , te siedem setek to prawie 0,1mm i tu był problem

wiem o co biega masz racje chłopaki przepraszali sprzedawców bo zostali zapakowani cieńsza tasmą i poszło pare parti towaru w rynek odchudzonego profilu taka polska reality.( nazwijmy to EKO wpadka )

Huty mają tolerancje +,- 0,07mm i nie zareklamujesz , te siedem setek to prawie 0,1mm i tu był problem

Nie do końca jednak ważny jest interes i bezpieczeństwo biednego, otumanionego o potrzebie zastosowania profila v inwestora.

Edytowane przez DIY

Nie uważam by przecena zmieniła na korzyść jakość wykonanej takim profilem zabudowy.

Linkujesz i namawiasz do czegoś co istnieje - w doskonalszej formie - już wiele, wiele lat w rozwiązaniach systemowych.

Po za tym w dość opaczny spoób pokazano na linkowanej stronie rozwiązania tzw. starego systemu.

Wobec tego profil jest dla bardziej niewtajemniczonych w temat fachowców.

Co do narózników - amerykańskich - ich celem nie jest ognioochronności a zabezpieczanie naroży przed uszkodzeniami i zapewnianie estetyki krawędzi.

Przeprosiny przyjmuję - do siebie- natomiast inwestor który dał się namówić na takie rozwiązanie profile utylizował do kontenera. Wykonywałem na tej budowie wyłacznie etap płytowania i spoinowania połączeń. I miałem sporo niepotrzebnej dodatkowej pracy - demonaż płyt z sufitów by naprawić paroizolację- profil v łączony był z sufitowym profilem cd przez płytowanie. Demontaż na szczęscie tylko jednej płyty ze skosu. Ponieważ dystrybutor kanufa nie miał na składzie elastyka zastosowałem profil kątowy rigipsa.

Edytowane przez DIY