Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe

Aedifico

Recommended Posts

Trzeba też pamiętać,że niedozbrojona konstrukcja żelbetowa często jest "lepsza"(bezpieczniejsza) niż przezbrojona.

Mogilibyśta Panowie rozwinąć tą myśl? Gdzieś to słyszałem już kilka razy ale nie za bardzo rozumiem.

W elementach przezbrojonych zniszczenie następuje przy utracie przez beton wytrzymałości na ściskanie, a więc w sposób gwałowny. W przeciwieństwie do konstrukcji praiwdłowo zazbrojonych, gdzie najpierw występuje zarysowanie.

pzdr

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie widzę sensu podtrzymywania dalej tego wątku. Forumowicze tylko prześcigają się w udowodnieniu pozostałym,że są mądrzejsi i lepiej wykształceni. Jest na forum kilku inżynierów i każdy uczył się tego samego ale nie każdy wie jak dalej przekazać tą wiedzę bo używa nieodpowiednich słów co skrzętnie wykorzystują pozostali forumowicze.

Nie widzę sensu podtrzymywania dalej tego wątku. Forumowicze tylko prześcigają się w udowodnieniu pozostałym,że są mądrzejsi i lepiej wykształceni. Jest na forum kilku inżynierów i każdy uczył się tego samego ale nie każdy wie jak dalej przekazać tą wiedzę bo używa nieodpowiednich słów co skrzętnie wykorzystują pozostali forumowicze.

Czy na forum audi pisząc wtrysk a myśląc pompa mam winić siebie czy innych,że nie zrozumieli? Prościej się nie da niż tutaj napisano. Zdjae się,że sytuacja była zgołą odwrotna bo jeden forumowicz usiłował udowodnić,że inni inżynierowie nie wiedzą czego ich uczono.

Jeśli do mnie pijesz to trafiłeś kulą w płot. Po prostu zdanie które przytoczyłem jest dość urokliwe w kontekście "budujemy a nie rozwalamy". O obliczaniu konstrukcji budowlanych mam dośc mgliste pojęcie, dlatego pytam się fachowców a nie się "wymandrzam" :wink:

Zdjae się,że sytuacja była zgołą odwrotna bo jeden forumowicz usiłował udowodnić,że inni inżynierowie nie wiedzą czego ich uczono.

znowu ci się coś zdaje, może zamiast udowadniać po raz 15-sty że nie umiesz czytać, weź na wstrzymanie i przeczytaj sobie kilka razy to co zacytowałeś, a jak zrozumiesz sens tamtej wypowiedzi to daj znać, jak nie zrozumiesz to daruj sobie w ogóle

Cytaty z bajkami forumowicza mpoplaw mówią same za siebie i mam nadzieję forumowicz mpoplaw da sobie spokój z dyskusjami na temat konstrukcji skoro ma blade pojęcie w tym zakresie. Forumowicz mpoplaw też już chyba zrozumiał sens tamtej wypowiedzi i gdyby od razu sprostował byłoby po sprawie a tak była dyskusja z gatunku lub czasopisma.

Zresztą zanim napisałem,że piszesz bzdury zwracałem uwage na zły tok Twojego myślenia:

o wytrzymałości fundamentu decyduje przede wszystkim beton

na ściskanie tak ale czy na rozciąganie skręcanie ścinanie też ??

Beton ma stosunkowo dużą wytzrymałość na ścinanie. W ławie betonowej dobiera się wymiary tak aby nie trzeba było stosować zbrojenia obliczeniowego, wszelkie siły przenosi beton.

Zbrojenie podłużne, konstrukcyjne nie ma nic wspólnego z wytrzymałością ławy w takim sensie o jakim piszesz.

ja troche z innej beczki. Znajomy niestety popełnił wielki błąd ,a raczej jego robotnicy - on się zupełnie nie zna. Robotnicy wogóle nie zrobili mu ławy fundamentowej, zrobili jedynie wykop na szerokość ściany fundamentowej , włożyli folie , jakies zbrojenie i tak zalali. Czyli nie ma wogóle ławy tylko samą ścianę gr. 25cm na dole trochę zazbrojoną. No i do tej pory zdążył juz wybudować cały dom. Moje pytanie brzmi - co się może stać? podłoże to glina.

ja troche z innej beczki. Znajomy niestety popełnił wielki błąd ,a raczej jego robotnicy - on się zupełnie nie zna. Robotnicy wogóle nie zrobili mu ławy fundamentowej, zrobili jedynie wykop na szerokość ściany fundamentowej , włożyli folie , jakies zbrojenie i tak zalali. Czyli nie ma wogóle ławy tylko samą ścianę gr. 25cm na dole trochę zazbrojoną. No i do tej pory zdążył juz wybudować cały dom. Moje pytanie brzmi - co się może stać? podłoże to glina.

Wklejać RYSUNKI /dla lepszego objaśnienia/ :o

a na temat: jak się dotąd nie zawaliło to pewnie już się nie zawali...

Pożyjemy zobaczymy....

Kierownik budowy pewnie "papierowy"? Po co inwestorzy płacą niemałe pieniądze za projekty, jeśli potem robią tak jak im "robotnicy" podpowiedzą ?

Może w projekcie ława fundamentowa była o szerokości ściany fundamentowej? Przy lekkich budynkach to nie musi być błąd.

• 5 months później...
bo w tym wywodzie pana A brakuje przekroju podłużnego ławy fundamentowej, ale skoro ty tego nie pojmujesz to zatrudnij go u siebie na budowie, chłopak od 2 lat już czeka na kogoś takiego jak ty, nie bądź nieśmiały, daj mu pracę

Chłopak ma od siedmiou lat pracę więc się martiwić nei musi i aktualnie nie buduje dom 3 litrowy tylko tylko 150 000 000 litrowy ;)

Jak brakuje argumentów to pozostaje pyskowanie i bicie piany. Gratulujemy mpoplaw.

Nie raz na rok, a po raz pierwszy :lol: ... co ty ?! nie wiesz ?! Taaki mądrala :wink:

a co do:

chłopak od 2 lat już czeka na kogoś takiego jak ty, nie bądź nieśmiały, daj mu pracę
...

każdy mierzy własną miarą...

no!

starczy już panowie! bo rozmowa na psy zeszła..

żegnam rozmówcę..

bez poważania 8)

Aedifico... szacunek :D