budulec1 09.11.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Trzeba też pamiętać,że niedozbrojona konstrukcja żelbetowa często jest "lepsza"(bezpieczniejsza) niż przezbrojona. Mogilibyśta Panowie rozwinąć tą myśl? Gdzieś to słyszałem już kilka razy ale nie za bardzo rozumiem. W elementach przezbrojonych zniszczenie następuje przy utracie przez beton wytrzymałości na ściskanie, a więc w sposób gwałowny. W przeciwieństwie do konstrukcji praiwdłowo zazbrojonych, gdzie najpierw występuje zarysowanie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Należy dążyć do tego aby zniszczenie stali i betonu następowało jednocześnie. Aż się prosi by wyrwać z kontekstu i wysłać do złotych myśli Któz jest gotowy to uczynić? No któż?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.11.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Nie widzę sensu podtrzymywania dalej tego wątku. Forumowicze tylko prześcigają się w udowodnieniu pozostałym,że są mądrzejsi i lepiej wykształceni. Jest na forum kilku inżynierów i każdy uczył się tego samego ale nie każdy wie jak dalej przekazać tą wiedzę bo używa nieodpowiednich słów co skrzętnie wykorzystują pozostali forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.11.2008 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Nie widzę sensu podtrzymywania dalej tego wątku. Forumowicze tylko prześcigają się w udowodnieniu pozostałym,że są mądrzejsi i lepiej wykształceni. Jest na forum kilku inżynierów i każdy uczył się tego samego ale nie każdy wie jak dalej przekazać tą wiedzę bo używa nieodpowiednich słów co skrzętnie wykorzystują pozostali forumowicze. Czy na forum audi pisząc wtrysk a myśląc pompa mam winić siebie czy innych,że nie zrozumieli? Prościej się nie da niż tutaj napisano. Zdjae się,że sytuacja była zgołą odwrotna bo jeden forumowicz usiłował udowodnić,że inni inżynierowie nie wiedzą czego ich uczono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Nie widzę sensu podtrzymywania dalej tego wątku. Forumowicze tylko prześcigają się w udowodnieniu pozostałym,że są mądrzejsi i lepiej wykształceni. Jest na forum kilku inżynierów i każdy uczył się tego samego ale nie każdy wie jak dalej przekazać tą wiedzę bo używa nieodpowiednich słów co skrzętnie wykorzystują pozostali forumowicze. Jeśli do mnie pijesz to trafiłeś kulą w płot. Po prostu zdanie które przytoczyłem jest dość urokliwe w kontekście "budujemy a nie rozwalamy". O obliczaniu konstrukcji budowlanych mam dośc mgliste pojęcie, dlatego pytam się fachowców a nie się "wymandrzam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.11.2008 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Zdjae się,że sytuacja była zgołą odwrotna bo jeden forumowicz usiłował udowodnić,że inni inżynierowie nie wiedzą czego ich uczono. znowu ci się coś zdaje, może zamiast udowadniać po raz 15-sty że nie umiesz czytać, weź na wstrzymanie i przeczytaj sobie kilka razy to co zacytowałeś, a jak zrozumiesz sens tamtej wypowiedzi to daj znać, jak nie zrozumiesz to daruj sobie w ogóle Cytaty z bajkami forumowicza mpoplaw mówią same za siebie i mam nadzieję forumowicz mpoplaw da sobie spokój z dyskusjami na temat konstrukcji skoro ma blade pojęcie w tym zakresie. Forumowicz mpoplaw też już chyba zrozumiał sens tamtej wypowiedzi i gdyby od razu sprostował byłoby po sprawie a tak była dyskusja z gatunku lub czasopisma. Zresztą zanim napisałem,że piszesz bzdury zwracałem uwage na zły tok Twojego myślenia: o wytrzymałości fundamentu decyduje przede wszystkim beton na ściskanie tak ale czy na rozciąganie skręcanie ścinanie też ?? Beton ma stosunkowo dużą wytzrymałość na ścinanie. W ławie betonowej dobiera się wymiary tak aby nie trzeba było stosować zbrojenia obliczeniowego, wszelkie siły przenosi beton. Zbrojenie podłużne, konstrukcyjne nie ma nic wspólnego z wytrzymałością ławy w takim sensie o jakim piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 10.11.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ja troche z innej beczki. Znajomy niestety popełnił wielki błąd ,a raczej jego robotnicy - on się zupełnie nie zna. Robotnicy wogóle nie zrobili mu ławy fundamentowej, zrobili jedynie wykop na szerokość ściany fundamentowej , włożyli folie , jakies zbrojenie i tak zalali. Czyli nie ma wogóle ławy tylko samą ścianę gr. 25cm na dole trochę zazbrojoną. No i do tej pory zdążył juz wybudować cały dom. Moje pytanie brzmi - co się może stać? podłoże to glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.11.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ja troche z innej beczki. Znajomy niestety popełnił wielki błąd ,a raczej jego robotnicy - on się zupełnie nie zna. Robotnicy wogóle nie zrobili mu ławy fundamentowej, zrobili jedynie wykop na szerokość ściany fundamentowej , włożyli folie , jakies zbrojenie i tak zalali. Czyli nie ma wogóle ławy tylko samą ścianę gr. 25cm na dole trochę zazbrojoną. No i do tej pory zdążył juz wybudować cały dom. Moje pytanie brzmi - co się może stać? podłoże to glina. Wklejać RYSUNKI /dla lepszego objaśnienia/ a na temat: jak się dotąd nie zawaliło to pewnie już się nie zawali... Pożyjemy zobaczymy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.11.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ja troche z innej beczki. Znajomy niestety popełnił wielki błąd ,a raczej jego robotnicy - on się zupełnie nie zna. Robotnicy wogóle nie zrobili mu ławy fundamentowej, zrobili jedynie wykop na szerokość ściany fundamentowej , włożyli folie , jakies zbrojenie i tak zalali. Czyli nie ma wogóle ławy tylko samą ścianę gr. 25cm na dole trochę zazbrojoną. No i do tej pory zdążył juz wybudować cały dom. Moje pytanie brzmi - co się może stać? podłoże to glina.Kierownik budowy pewnie "papierowy"? Po co inwestorzy płacą niemałe pieniądze za projekty, jeśli potem robią tak jak im "robotnicy" podpowiedzą ? Może w projekcie ława fundamentowa była o szerokości ściany fundamentowej? Przy lekkich budynkach to nie musi być błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profitemp 17.04.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 mpoplaw- przestań się kompromitowac bo bo ręce opadają, chyba RAMu ci brakuje by pojąc całośc wywodu...Aedifico- szacuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.04.2009 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 bo w tym wywodzie pana A brakuje przekroju podłużnego ławy fundamentowej, ale skoro ty tego nie pojmujesz to zatrudnij go u siebie na budowie, chłopak od 2 lat już czeka na kogoś takiego jak ty, nie bądź nieśmiały, daj mu pracę Chłopak ma od siedmiou lat pracę więc się martiwić nei musi i aktualnie nie buduje dom 3 litrowy tylko tylko 150 000 000 litrowy Jak brakuje argumentów to pozostaje pyskowanie i bicie piany. Gratulujemy mpoplaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.04.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 no mizianko dostało już drugiej strony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 18.04.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Na mój babski rozum,choć "daggulka" uważa,że ja facet jestem,beton odpowiada za wytrzymałość,a zbrojenie trzyma owy beton "w kupie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 18.04.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Na mój babski rozum,choć "daggulka" uważa,że ja facet jestem,beton odpowiada za wytrzymałość,a zbrojenie trzyma owy beton "w kupie". rzeczywiscie "babski" ten rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profitemp 18.04.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Nie raz na rok, a po raz pierwszy ... co ty ?! nie wiesz ?! Taaki mądrala a co do: chłopak od 2 lat już czeka na kogoś takiego jak ty, nie bądź nieśmiały, daj mu pracę... każdy mierzy własną miarą... no! starczy już panowie! bo rozmowa na psy zeszła.. żegnam rozmówcę.. bez poważania Aedifico... szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 18.04.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Aedifico... szacunek mam nadzieję, że to nie jest jakieś zboczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 18.04.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Na mój babski rozum,choć "daggulka" uważa,że ja facet jestem,beton odpowiada za wytrzymałość,a zbrojenie trzyma owy beton "w kupie". rzeczywiscie "babski" ten rozum Ale co ? Błyskotliwy czy ciężki?A może rozkosznie prowokujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 18.04.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Ale co ? Błyskotliwy czy ciężki?A może rozkosznie prowokujący? Jeśli chodzi fundament to nawet bardzo ciężki, co do kupy to może niech się inni wypowiedzą pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.04.2009 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Widzę,że się robi bardziej żałosny spektakl niż w TV. Wiedza napisana wyżej jest znana każdemu uczniowi technikum budowlanego, nic nowego ani odkrywczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.04.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 mnie jednak interesujeten przekrójszczególnie podłużny jest z pewnością interesujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts