Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

węgarek a parapet zewnętrzny

Mefi-Z

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę. Buduję dom energooszczędny i w następnym tygodniu będę ocieplał ściany zewnętrzne styropianem. Wokół ram okiennych zamierzam utworzyć węgarek i w związku z tym pytanie. Jak zamontować parapety zewnętrzne, żeby nie likwidować pod oknem węgarka a jednocześnie zachować szczelność przed wilgocią i uniknąć mostka termicznego? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Jacek

Witam i proszę o poradę. Buduję dom energooszczędny i w następnym tygodniu będę ocieplał ściany zewnętrzne styropianem. Wokół ram okiennych zamierzam utworzyć węgarek i w związku z tym pytanie. Jak zamontować parapety zewnętrzne, żeby nie likwidować pod oknem węgarka a jednocześnie zachować szczelność przed wilgocią i uniknąć mostka termicznego? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Jacek

Ad czerwone w powiązaniu z problemami. Zrób węgarek ze styropianu :-?

"Sprawdzony pomysł" ?

Obawiam się , że możesz sie nie doczekać.

Pomysł z węgarkami ze styropianu wydaje mi się trochę nowatorski.

A parapety ...

Jest na Forum gość (ośmielę się użyć słowa guru) od okien - może

się spotkał z takim przypadkiem , coś podpowie ?

jareko go zowią.

Pozdrawiam

parapet podłożyć pod okno w pierwszy rowek, i tylko nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "węgarek" - jeśli dodatkowe obramowanie okna wystającym kawałkiem styropianu to faktycznie dodajesz sobie zupełnie niepotrzebnie roboty i poza ewentualnym efektem estetycznym niewiele dający. Ale jeśli to masz na myśli to parapet najlepiej zrobić szerszy - tak szeroki jak zewnętrzne wymiary tego "węgarka" - i powyzej niego dać te dodatkowa obramowanie - przyjrzyj sie starym budynkom - tam dokładnie zobaczysz jak to jest zrobione. parapet na tyle wystający z elewacji by stryo poniżej parapetu robiące pozioma, dolna cześć obramowania uwzględnić

parapet podłożyć pod okno w pierwszy rowek, i tylko nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "węgarek"

Pisząc węgarek mam na myśli nasunięcie styropianu na ramę okna o ok.3-5 dodatkowych cm. Ale w tym wypadku nie mam możliwości podsunięcia parapetu pod ramę okna. Jak więc zamontować te parapety żeby zachować szczelność dla wody. Jeśli przekombinowuję to niech mnie ktoś naprostuje Z góry dziękuję

P.S. Sorry jeśli kiepsko to opisuję, ale kiepski ze mnie budowlaniec

Jacek

• 2 weeks później...