Anulek2005 02.11.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Błagam podajcie mi wasze roczne zużycie gazu ziemnego(m3)/ekogroszku(ton) które zużywacie na grzanie, wielkość domu i preferowaną temp. w pomieszczeniach. Nie interesują mnie wady i zalety każdego z tych typów ogrzewania - znam Natomiast nie mogę dojść do ładu z szacowaniem kosztów ogrzewania domu. Proszę tylko o punt odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 03.11.2008 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Jak rozumiem te 36 osób, które przeczytały moje pytanie nie ogrzewa domu Dlaczego odpowiedź na moje pytanie jest taka trudna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Może dlatego, że jest zbyt wiele współczynników do porównania, abyś mogła sobie odpowiedzieć, czy zużywasz za dużo/za mało groszku. Co z tego, że napiszę Ci, że od miesiąca spaliłem już tonę groszku. A mój dom ma 150m2 użytkowej. A moja preferowana temp. to 20 stopni. Nic nie wiesz o zapotrzebowaniu cieplnym domu, ociepleniu, wykończeniu, technologii budowania. Trochę się o tym mówi na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 03.11.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Badalam ten temat dosc wnikliwie wlasnie pod katem kosztow.Mam z kumplem podobny( podobna technologia budowy i wielkosc) dom, on ogrzewa ekogroszkiem -zwykle grzejniki + grzeje wode do kapieli caly rok.Rodzina 4 osobowa Caly zeszly sezon to bylo 5 t ekogroszku-12 miesiecy-ciepla woda plus ogrzeanie- 2500 zl po starcyh cenach Ja zwykly piec dwufunkcyjny Junkersa rodzina 3 osobowa , grzejniki tez normalne.Rok zamknal sie kwota 4500 wraz z gotowaniem, trudno to rozdzielic.Gaz u nas sluzly do ogrzewania cieplej wody oraz gotowania. Temperatura w naszych domach-cieplo! 23-24 C W przyszlym domu planuje podlogowke i piec jednofunkcyjny kondensacyjny na gaz i roznica znacznie sie zmiejszy w kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 03.11.2008 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Dzięki olika - nareszcie mam jakiś punkt do rozpoczęcia. Powiedz proszę jeszcze, jak duży ten Twój domek. Trociu mój problem nie polega na tym, czy zużywam za dużo czy za mało groszku. Nie proszę również o wszelkie podane przez Ciebie współczynniki dodatkowe. Jednakże gdybyś dobrze poczytał moją prośbę, to podałbyś zużycie na rok a nie na miesiąc, ale i tak dziękuję za głos w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Trociu mój problem nie polega na tym, czy zużywam za dużo czy za mało groszku. Nie proszę również o wszelkie podane przez Ciebie współczynniki dodatkowe. Jednakże gdybyś dobrze poczytał moją prośbę, to podałbyś zużycie na rok a nie na miesiąc, ale i tak dziękuję za głos w dyskusji.Nie mogę podać na rok, bo dopiero zacząłem grzać. Ale jak zobaczysz, że przez miesiąc zużyłem tonę, to biorąc pod uwagę fakt, że zimy jeszcze nie ma, to szybciutko można sobie przekalkulować ile pójdzie do jakiegoś marca - na pewno więcej aniżeli 6-8 ton. Jeżeli nie zależy Ci na żadnych z wymienionych przeze mnie współczynnikach, to po co Ci roczne zapotrzebowanie na opał, jeżeli nie da się wszystkich parametrów porównać ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 03.11.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Buduję modele ekonometryczne na co dzień i uwierz mi, że branie pod uwagę wszystkich możliwych czynników wpływających na zmienną objaśnianą nie jest zawsze optymalne. Nie poszukuję także super taniego sposobu ogrzewania - próbuję się dowiedzieć różnicy w zużyciu groszku i gazu. Narzuty ocenię sobie samodzielnie, jeżeli pozwolisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.11.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Błagam podajcie mi wasze roczne zużycie gazu ziemnego(m3)/ekogroszku(ton) które zużywacie na grzanie, wielkość domu i preferowaną temp. w pomieszczeniach. Nie interesują mnie wady i zalety każdego z tych typów ogrzewania - znam Natomiast nie mogę dojść do ładu z szacowaniem kosztów ogrzewania domu. Proszę tylko o punt odniesienia. dom 132m2 (175m2 podlogi), parterowy + poddasze uzytkowe, suporex, 12cm styro. szacuje, ze rok grzania GZ50 (co + cwu, bez gotowania) nie przekroczy kosztu 3000zl, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 03.11.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Podam Ci za zeszły sezon, a dokładniej połowa grudnia 2007 (wprowadziliśmy się) - połowa sierpnia 2008 (grzaliśmy do połowy maja, później tylko woda i gotowanie) Dom to połówka bliźniaka, w zeszłym sezonie był jeszcze przed dociepleniem i miał tylko 5 cm izolację. Pow. 168 m2 podłogi - 150 m2 "efektywnej" (piwnica w pełni grzana, parter i poddasze) + 40 m2 podłogi strych nie ogrzewany ale i nie ocieplony zupełnie. zużyliśmy gazu za 2700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 04.11.2008 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 O dzięki Wam, wielkie dzięki Mymyk_KSK mogę się do Ciebie "uśmiechnąć" w kwestii mojego przyszłego ogrodu? Twój ogród zapowiada się absolutnie fantastycznie. Ja rozróżniam jedynie drzewo iglaste od liściastego a marzy mi się ładne otoczenie mojego domku. Działania "ogrodnicze" przewiduję najwcześniej jesienią przyszłego roku, więc to nic pilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 04.11.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 jasne - pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts