Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOPALNIA KRUSZYWA POŚRÓD DOMÓW !!!

miron_

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.Chciałbym przedstawić wszystkim problem jaki mnie spotkał oraz wielu innych okolicznych mieszkańców.W miejscowości której mieszkam wójt razem z radą gminy planują otworzyć kopalnię kruszywa o powierzchni ok. 18ha.Paradoks tego przedsięwzięcia jest taki,że kopalnia ta graniczyć będzie w bezpośrednim sąsiedztwie z domami bądz działkami budowlanymi dwóch wsi.Do tej pory miejscowe studium zagospodarowania przestrzennego przewiduje dla tego terenu grunty rolne bądz budowlane.Całą procedurę przekształcania studium gmina wszczęła na wniosek inwestora żwirowni.Dodam,że w ostatnim czasie wybudowało się w tej okolicy bardzo dużo osób zupełnie nieświadomych, co może ich czekać.Planowana inwestycja praktycznie zniweczy wysiłek i dorobek całego życia wielu ludzi.Sąsiedztwo domów jest tak bliskie ,że w niektórych przypadkach graniczą one bezpośrednio z planowaną żwirownią,badz oddziela je tylko droga gruntowa.Nie będę pisał czym skutkuje w praktyce taka inwestycja,ponieważ każdy o tym wie.Mam też pytanie do Was-forumowicze,czy ktoś miał z taką sytuacją do czynienia?Czy może komuś w swych działaniach sprzeciwu do takiej inwestycji udało się odnieść sukces? Może redakcja Muratora zainteresuje się naszym problemem i przedstawi go na stronach swego miesięcznika?Nadmienię,że do tej pory liczne protesty ,udział mieszkańców na sesji rady gminy itp. nie przynoszą do tej pory żadnych pozytywnych dla nas rezultatów.Miejsce o którym piszę to wsie Sarbia i Mieściska gm.Duszniki woj.wielkopolskie.

Temat trochę inny od mojego -żwir to nie surowiec strategiczny dla państwa.Dzięki za odzew.
Dla państwa może nie, ale dla gminy może być istotny (podatki większe będą wpływać do kasy gminy).

Druga sprawa, że gmina powinna zadbać też o interesy wszystkich zainteresowanych sprawą stron.

Temat trochę inny od mojego -żwir to nie surowiec strategiczny dla państwa.Dzięki za odzew.
Dla państwa może nie, ale dla gminy może być istotny (podatki większe będą wpływać do kasy gminy).

Druga sprawa, że gmina powinna zadbać też o interesy wszystkich zainteresowanych sprawą stron.

Zniszczenia w okolicy będą nieporównywalne z przychodem osiągniętego podatku

Witam

W poprzednim miejscu zamieszkania mieliśmy problem z piwiarnią pod domem , muzyka i wrzaski do późnej nocy. Żadne petycje , interwencje , pisma itp nie pomagały. Okazało się że cichym właścicielem był jakiś urzędnik z ratusza. Pomogła wizyta u prezesa spółdzielni mieszkaniowej połączona z "propozycją nie do odrzucenia". Jeżeli w Twoim przypadku wchodzą bezpośrednie korzyści materialne władzy samorządowej to walka będzie trudna i długa. Szasnse powodzenia też niewielkie. Chyba że też zastosujesz podobne metody. Powodzenia.

• 2 weeks później...
jezeli wasze działki graniczą bezposrednio z terenami planowanej żwirowni to macie duze szanse ze wasz sprzeciw bedzie skuteczny ,poniewaz oprócz gminy musi byc jeszcze pozwolenie od urzedu górniczego a 18ha to nie jest strategiczna inwestycja.do waszej walki mozecie uzyc tez tego ze zwirownia zabierze wode z okolicznych studni i pól.tak wiec walczcie temat nie jest przegrany.

• 1 month później...
  • 9 months później...
jezeli wasze działki graniczą bezposrednio z terenami planowanej żwirowni to macie duze szanse ze wasz sprzeciw bedzie skuteczny ,poniewaz oprócz gminy musi byc jeszcze pozwolenie od urzedu górniczego a 18ha to nie jest strategiczna inwestycja.do waszej walki mozecie uzyc tez tego ze zwirownia zabierze wode z okolicznych studni i pól.tak wiec walczcie temat nie jest przegrany.

Do tego przy uchwalaniu jest jeszcze potrzebne coś co się nazywa ocena oddziaływania na środowisko i tutaj będzie to naprawdę znaczne. Ale w tej sytuacji trzeba raczej wynająć adwokata i to niech on wali za was. Postraszyć gminę, ze przy uchwaleniu planu wartość waszych nieruchomości znacznie zmaleje i dlatego będziecie żądać odszkodowania. To powinno pomoc.

czy to studium tej gminy? na stronie BIP znalazłam

http://www.duszniki.eu/Image/Image/file/studium/rysunek_duszniki.jpg

bo ja nic takiego nie widzę koło tych miejscowości a zmiana studium z 2008, no poza ogromniastymi terenami pod wiatraki dość blisko, a obszarów górniczych :o sporo Duszniki, Sękowo, Kunowo.......

złoże Sarbia też jest udokumentowane http://baza.pgi.gov.pl/igs/zloze.asp?ID=10241

sorry, musiałam popatrzeć jak to wszystko wygląda...

co by nie mówić musi być uchwalona zmiana studium i plan zagospodarowania żeby kopalnia ruszyła