Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Właśnie zaczeliśmy przygodę z budową domu oczywiście nie mamy zielonego pojęcia co i jak ale staramy się jak możemy , zawsze ktoś podpowie co i jak.Wybraliśmy projekt Bursztyn z MG Projekt po wcześniejszych walkach z biurem z500 nie wiem dlaczego ale czarowali z terminami i daliśmy pokój i padło na bursztyn ,domek będzie na wsi tak więc na 4 osobową rodzinę powinien wystarczyć.

A tak wygląda nasza działka z widokiem na drogę

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200811/68638/173932/00000001.JPG

a tak projekt domu

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bursztyn/images/bursztyn.jpg

no i ruszyła maszyna i zebrała na ziemie Pan tak sobie jeżdził 3 godzinki aż skończył

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200811/68638/173932/00000002.JPG

następnie ekipa wykopała dołek i zrobiła zbrojenia

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200811/68638/173932/00000003.JPG

następnie przyjechały gruszki wylały beton

i nastąpił pierwszy narożnik fundamentu hehe

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200811/68638/173932/00000005.JPG[/img]

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

HEJ,

ja też wybrałam ten projekt. Bardzo mi się podoba. Na dniach bedę dopiero kupowac projekt. Ale myslę o drobnych zmianach tzn. strop betonowy nie drewniany, jedną scianę dodatkowo zamienic na nosną i szczyty z drewnianych zamienic na murowane. Z tego co się zorientowałam mg projekt nie przerabia projektu. Musze chyba zapłacic nowemu projektantowi, który naniesie poprawki? Niapisz czy ty coś zmieniłeś? i jak tak to jak to załatwiłeś? i ile oczysiscie cie to kosztowało? pozdrawiam

• 2 weeks później...

I koniecznie załóż komentaże :wink: Ja na etapie papierologii.Planuję wersję bez garażu.Doradzcie proszę jak najbardziej ekonomicznie rozwiązać ogrzewanie takiego małego domku.

W planach kominek z dgp albo z płaszczem i co do tego? Gazu w okolicy nie ma a kotłownia na paliwo stałe niechętnie.

• 2 months później...

No więc tak , troszkę mało czasu ale obiecuję,że jak najszybciej wkleje nowe zdjęcia , jesteśmy teraz na etapie zakładania dachu , jedyna zmiana w projekcie to przedłużenie domu o 1 metr w osi pokoi i łazienki , stwierdzamy teraz ze nie całkiem koniecznie bo miejsca jest dużo i bez powiększania , co do szczytów to są murowane a reszte pokażą zdjęcia

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
  • 2 weeks później...

Witam, my jesteśmy już po :) Cieszymy sie bursztynkiem :) tylko go wykończyć i na wiosnę sie wprowadzamy ...nie bardzo wiem jak dodać tu zdjęcie by było widoczne hmm. Jak to rozgryze to dodam :)

My nasz wydłuzylismy o 1m na koszyść pokoi i łazienki, zrobiliśmy przejscie z kuchni (taka mysią dziurę z łukiem) do gospodarczego i mamy spiżarkę :) a sciane w salonie przyblżylismy na korzyśc pokoju i wszystko gra:)

domek tak funkcjonalny i ekonomiczny ze juz teraz widze same zalety.

moze to smiesznie zabrzmi ale juz teraz sie cieszę ze po 20 latach kiedy juz cos trzeba bedzie naprawić to ta prosta konstrukcja i niskosć sprawia że sami z drabiny sobie naprawiać będziemy hihih .

Nasz Burszynek jest zielonkawy z jasna podbitką.

ech postaram sie znależc sposób by dodać foto

pozdrawiam właścicieli bursztynu i napalonych na ten domek :)

Warto !

Witam ,

Ala , na dachu brass a ogrzewać bedziemy lada chwila Lazarem multikomfort 21 i kominkiem z dystrybucja ciepłego powietrza. Jednak mamy 30 cm waty pod sufitem ( daliśmy więcej a co :) ).Musze zaznaczyć ,ze myśleliśmy ,ze na stychu nie będzie jak się poruszać ale spoko. Zobiliśmy w garażu właz ze schodami na strych i w szczycie można normalnie się poruszac ( połozyliśmy płytę osb ) a co najważniejsze jest miejsce na przechowywanie różnych rzeczy !aaa koszty... hmm budowała nam firma .Bez podłóg , kafelek i białych sanitariatów 275.000 brutto ( w tym pozwolenia, adaptacja projektu ze zmianami , geodeta,)

kikm tak ? z okolic ? no to z Kóz albo z Międzybrodzia :) życze powodzenia z papierami na wymarzony bursztynek : )

• 2 weeks później...
Nie mogę się doczekać, aż rozpocznie się nasza budowa,ale tak to jest jak się jest w gorącej wodzie kąpanym i wszystko się chce tu i teraz. Tak śledzę forum i widzę, że to będzie dla mnie ciężka przeprawa, gdyż papirologia zajmuje duuuuuużżzzzo czasu :cry: Dopinguje nam wszystkim , którzy już spełniają swoje marzenia o bursztynku, mam nadzieje że ktoś jeszcze umieści swoje zdjecia z budowy, fajnie popatrzeć i poczytać jak budowa kogoś uszczęśliwia, denerwuje ale i też cieszy.Pozdrawiam.

• 1 month później...
Realizujecie ten projekt? Dajcie znać jak to wygląda:) Plissss :lol:

Podłączam się do pytania :)

My rzaczynamy w maju budowę tego domu

(koniec kwietnia będzie pozwolenie :D

Pliss o jakieś foto z środka domu oraz opinie na temat funkcjonalności

i wasze wrażenia z mieszkania :)

Pozdr wszytskich bursztynowców :)

Witam wszystkich, nie jestesmy jeszcze w trakcie budowy, jednakże wprowadziliśmy zmainy w naszym projekcie, otóż z pomieszczenia gospodarczego zrobimy garderobe, toaleta zostanie tak jak jest tzn bedziemy ja mieli tylko do codziennego użytku, prysznic musi nam wystarczyć gdyż z łazienki zrobimy pralnie i zarazem przejscie do garażu.pozdrawiam wszystkich.

• 3 weeks później...

Jestem również zainteresowany zdjęciami projektu Bursztyn z pracowni MG. CIekawe czy jest możliwość zastosowania na ściany Ytong'a lub innego gazobetonu. Jeżeli ktoś mieszka juz w Bursztynku proszę o opinie co można jeszcze zmienić "by żyło się lepiej" - z góry dziękuję. Może gdzieś w Kujawsko-Pomorskim ktoś realizuje ten projekt.

Pozdrawiam serdecznie

Duchu17