Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DRZWI BALKONOWE PRZESUWNE

Gość ANDY 59

Recommended Posts

Gość ANDY 59

pLANUJĘ DRZWI NA TARAS PRZESUWNE.

pROSZĘ O PODZIELENIE SIĘ DOŚWIADCZENIAMI

EKSPLATACYJNYMI,CENOWYMI,FIRM,DREWNIANE CZY Pvc ITP.

pASOWAŁYBY MI DRZWI SOKÓLKI 231X178 (TYLKO TE OGLĄDAŁEM)

jAKI ZAPLANOWAĆ NA WYSOKOŚĆ OTWÓR Z GOTOWĄ POSADZKĄ?

Ja korzystam od niedawna z drewnianych drzwi przesuwnych Sokółki. Też sobie wymyśliłem, że jeżeli drzwi na taras to tylko przesuwne. Żeby było ciekawie te drzwi są nie tylko przesuwne ale jednocześnie uchylne. Mam ich 2 sztuki - wymiary standardowe z katalogu. Moim zdaniem nad niewielkim wysiłkiem włożonym w odciągnięciem drzwi od ramy przed otwarciem przeważa korzyść ze szczelności i uniwersalności tego rozwiązania. Niestety za "bajer" się płaci i w stosunku do zwykłych drzwi balkonowych kosztowały ok 3000 więcej ale nie żałuję.

Też planuję okno tarasowe przesuwne w swoim domku. Właśnie jestem na etapie rozgladania się za takowym. Mam pytanie do uzytkowników takiego okna, jaką posiadacie wersję - przesuwa się jedno skrzydło na drugie, a może skrzydło bądź skrzydła przesuwają się na ścianę?

pozdrawiam

Ewka

Mam drzwi 230 x 230, przesuwane, z fiberglasu. Świetna sprawa.

A jak Twoje doświadczenia kosztowe?

Ile tańsze byłyby te drzwi z normalnym mechanizmem odsuwania? Porównywaleś?

My też chcemy 3 sztuki 230x270cm przesuwane, ale nas wszyscy cenami straszą 3-4 tysiące za samą różnicę w mechaniźmie ??? Czy to prawda?

My też chcemy 3 sztuki 230x270cm przesuwane, ale nas wszyscy cenami straszą 3-4 tysiące za samą różnicę w mechaniźmie ??? Czy to prawda?

Nie brałem pod uwagę innych drzwi. Widziałem takie drzwi w różnych wymiarach i konfiguracjach, w domach budowanych przez firmę, z którą współpracuję i postanowiłem też wstawić takie drzwi u siebie w domu.

Drzwi z dodatkowym zamkiem i szybami P4 kosztowały 5 000 zł (ale dopłata za samą szybę P4 była coś ok. 1200 zł). Składają się z dwóch połówek - ruchomej i nieruchomej (fix).

W tych drzwiach nie występuje żaden mechanizm odsuwania. Drzwi przesuwają się na niewidocznych kółeczkach po metalowej szynie - w jednej osi. To był jeden z powodów zakupu takich drzwi - brak mechanizmu, który może się zepsuć. Znajomi (nie jedni) mają drzwi z PCV i ciągle mają jakieś problemy, albo z okuciem, albo z wózkami.

Nie brałem pod uwagę innych drzwi. Widziałem takie drzwi w różnych wymiarach i konfiguracjach, w domach budowanych przez firmę, z którą współpracuję i postanowiłem też wstawić takie drzwi u siebie w domu.

Drzwi z dodatkowym zamkiem i szybami P4 kosztowały 5 000 zł (ale dopłata za samą szybę P4 była coś ok. 1200 zł). Składają się z dwóch połówek - ruchomej i nieruchomej (fix).

W tych drzwiach nie występuje żaden mechanizm odsuwania. Drzwi przesuwają się na niewidocznych kółeczkach po metalowej szynie - w jednej osi. To był jeden z powodów zakupu takich drzwi - brak mechanizmu, który może się zepsuć. Znajomi (nie jedni) mają drzwi z PCV i ciągle mają jakieś problemy, albo z okuciem, albo z wózkami.

?!?!?!?!?!?! TO JAK JEST USZCZELNIONE TAKIE OKNO SUWANE BEZ DOCISKU ?!!

Jeżeli chodzi o drzwi balkonowe otwierane na zewnątrz to jest to rozwiązanie mało praktyczne ( jeszcze się z takim nie spotkałem).Okna otwierane na zewnątrz stosuje się jedynie czasami w fasadach.(są do tego specjalne okucia i okno odchyla się na całym obwodzie).Jezeli chodzi o okna balkonowe to trzeba by rozwiązać kilka problemów np.zawiasy po stronie zewnętrznej ( łatwo wyjąć bolec z zawiasu i odchylić skrzydło okienne,czy też mocowanie klamki ,skrzydło musi przylegać do futryny i brak jest miejsca na jej zamocowanie),generalnie chyba nikt nic takiego nie wymyślił.

W kwestii okien przesuwnych,jest to rozwiązanie bardzo popularne i wzrost sprzedaży takich okien w Polsce jest bardzo zauważalny.Generalnie nie ma znaczenia czy jest to okno plastikowe czy drewniane, dobrze wykonane będzie służyło przez wiele lat.Zarówno w jednym jak i drugim rozwiązaniu okucia są takie same.Na rynku polskim są sprzedawane 2 rodzaje okuć do okien przesuwnych , róznica polega jedynie na tym ,że w rozwiązaniu droższym wszystkie funkcje okna (okucia) są sterowane przy pomocy klamki tzn.przekręcając klamkę skrzydło samoczynnie "wskakuje " w swoje miejsce i jest dociskane do ramy.W rozwiązaniu drugim skrzydło musimy dopchnąć kolanem lub ręką i dopiero później zaryglować klamką.Pierwsze rozwiązanie jest szczególnie przydatne i doceniane przy cięzkich i duzych skrzydłach .

Z tonu wypowiedzi wygląda że na oknach sie znasz jak moało kto i ma duze doświadczenie

"Generalnie nie ma znaczenia czy jest to okno plastikowe czy drewniane, dobrze wykonane będzie służyło przez wiele lat. Zarówno w jednym jak i drugim rozwiązaniu okucia są takie same.Na rynku polskim są sprzedawane 2 rodzaje okuć do okien przesuwnych....."

...więc skąd te banialuki o oknach otwieranych na zewnątrz??????????

Do okien otwieranych na zewnątrz stosuje się odpowiednie profile. Np. odpływ wody na zewnątrz, listwy przyszybowe od wewnątrz, nie ma w nich problemu z zamontowaniem klamki, oprócz zawiasu skrzydło trzymają zaczepy, dociski -wyjęcie bolca nic nie daje.

Drzwi przesuwne maja tę wadę że tylko otwiera się (przesuwa) jedna połówka. Drzwi balkonowe 180 z ruchomym słupkiem po otwarciu dwu połówek jest szeroki otwór wyjściowy. jeszcze lepszym rozwiazaniem są drzwi harmonijkowe - wówczas mozna zrobić naprawdę szeroki otwór wyjściowy.

Przepraszam , ale nie chcę polemizowac na temat okien otwieranych na zewnątrz,myślę ,że to forum nie ma za zadanie pokazywać kto na czym lepiej się zna,moim zdaniem ma ono pomóc ludziom którzy tej pomocy poszukują! ( we wszystkich produkowanych oknach odwodnienia są na zewnątrz i listwa przyszybowa wewnątrz pomieszczenia) z zaczepami i dociskami oczywiście masz rację, tylko nie stanowi to żadnego zabezpieczenia.

Co do okien przesuwnych to mozliwe jest rozwiązanie z tzw. ruchomym słupkiem, w którym 2 połówki okna będą się rozsuwały, nie pozostawiając w srodku żadnej poprzeczki.Równie dobrym rozwiązaniem są drzwi harmonijkowe, ale niestety trochę droższym.

Co do okien przesuwnych to mozliwe jest rozwiązanie z tzw. ruchomym słupkiem, w którym 2 połówki okna będą się rozsuwały, nie pozostawiając w srodku żadnej poprzeczki.

Owszem, można zrobić drzwi przesuwane, dwuskrzydłowe, ale po bokach drzwi przesuwanych pozostają fix-y, bo gdzieś przecież te drzwi muszą się po odsunięciu zmieścić.

Argument, że w otwieranym oknie po otwarciu drugiej połówki mamy przejście szerokości np. 180 cm jakoś nie przemawia do mnie. Po co komu takie szerokie przejście na taras? Ja mam u siebie drzwi przesuwne i przejście o szerokości 110 cm. Wystarczająco dużo, nawet dla dwóch osób.

Co do okien przesuwnych to mozliwe jest rozwiązanie z tzw. ruchomym słupkiem, w którym 2 połówki okna będą się rozsuwały, nie pozostawiając w srodku żadnej poprzeczki.

Ja mam otwór na drzwi tarasowe szeroki na 270 cm.

Kiedy dowiadywałem się o drzwi przesuwne to raczej mówiono mi że otwierać może się tylko jedo skrzydło zachodząc na drugie.

W jednym tylko punkcie facet powiedział że owszem widział drzwi podwójne rozsuwane ale tylko w programie Big Brother :o

Co do potrójnych przesuwanych to nawet mam nie marzyć :(