Majka 07.11.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 yhy, i...? i dlatego karuzela przy getcie nie musi nawiazywac do Campo di Fiori Miłosza. Jest duże prawdopodobieństwo że w swojej bezkresnej głupocie, reprezentując ignorancję literacką najwyższych lotów, nie zetknąłem się z innymi karuzelami przy innych masowo płonących gettach w poezji/prozie/dramacie polskim bądź jakimkolwiek. Dlatego Peletonie chciałbym Cię z tego miejsca serdecznie przeprosić za prostotę moich skojarzeń. Teraz już widzę. Nie miałem prawa. Pewnie dlatego tylko ja się tak rozpyskowałem i nikomu, ale to nikomu innemu ta Twoja karuzela przy getcie z Campo di Fiori się nie skojarzyła. Przepraszam raz jeszcze. ale Ty sobie nagrabisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.11.2008 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A juz tak sie dobrze zaczynalo ....o tym pierd.leniu i zolnierskich slowach ktore nas ustawiaja do pionu- a znow zeszlo na karuzele Barbus, dawaj o tym pier.leniu, tylko zebys znow pozniej nie calowal w .......reke Szanownej Redakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Barbus, dawaj o tym pier.leniu, tylko zebys znow pozniej nie calowal w .......reke Szanownej Redakcji nie godzien jam rączek Szanowney Redakcyi miziać ustamy memi i Barbossa, tak z szacunku dla adwersarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 07.11.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Czy można jednocześnie być dziewicą i świętą??? hmmmmm a nie? to polecę prostymi żołnierskimi slowami, cutyjąc klasyka: mnie się something pojebałos jesteś czujny, dobrze, bardzo dobrze. Oczywiście chodzi o dziwkę, jakby tu zajrzał ktos kto nie wie o co kaman Niemal każde jego pisanie odbieram jako nieszczere No tu już się wygłupiasz. Osiem tomów poezji Miłosza wydano przed rokiem 45 więc gdzie tu miejsce na hołdowanie władzy? A co z wierszami które tematycznie w ogóle o polityce nie traktują? Jak choćby cytowane wyżej Campo di Fiori? Poza tym o ile się nie mylę ta niechcący wywołana dyskusja (w wątku całkowicie nie a propo) wciąż toczy się na temat jakości poezji a tej Miłoszowi odmówić trudno.Dandi, ja nie wypowiadam się o jakości jego twórczości, bo ani ze mnie literaturowznaca, ani polonista. Takie mam subiektywne odczucia co do jego poezji i prozy. NIe napisałam także, że wszystko co pisał mi się nie podoba niemalże zostawia pewien margines, malutki ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.11.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Barbus, dawaj o tym pier.leniu, tylko zebys znow pozniej nie calowal w .......reke Szanownej Redakcji i Barbossa, tak z szacunku dla adwersarza kurrrde...wiedziałam, że tak się skończy kiedyś - to i ja spalona jestem i Barbuś mówić nie mogę ...porażka ...ale niech i tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.11.2008 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Albo pier..lenie albo szacunek. A tak swoja droga poeci to nie ten tego ? Zyciorysu nie maja ? Dlaczego trzeba przemilczec, ze Milosz mial mocno lewicowe poglady ? Chyba to nie choroba weneryczna, zaden wstyd. Jesli sie tego wstydzil to dlaczego mial lewicowe poglady ? Rozumiecie co chce wyrazic w tym wierszu ......mial poglady, ktorych sie wstydzil czy co, a jesli sie wsydzil to dlaczego je mial ? Dlaczego nie mozna o tym rozmawiac ? Jego poezja zrobila sie obowiazkowa i obowiazujaca. Czyli nudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 07.11.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Ty se Daggulka nie myśl, bo ja do ostatniego tomu pottera na przykłąd nawet nie podeszłam. Już Zakon Feniksa mnie rozwalił i na śmierć zanudził. Wszystko powyżej Więźnia Azkabanu jest do bani, pod publiczkę, dla kasy i generalnie sucks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.11.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A mnie rusza to powszechne oburzanie się na tych wstrętnych artystów, którzy kolaborowali. 1/ A Wy albo Wasi Rodzice nie żyliście w tym systemie i nie byliście lojalni wobec tej władzy? Sami opozycjoniści chyba w tym PRL-u byli, też coś. 2/ Nie ma prawa wypowiadac się o współpracy innych ludzi ktoś, kto na własnej skórze nie doświadczył szantażu - a to utratą pracy i wilczym biletem, a więc utratą podstaw bytu rodziny, a to naruszeniem nietykalności cielesnej dziecka, starej matki czy jeszcze kogoś z rodziny, albo ich zniknięciem. Znacie to? "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". 3/Jeżeli nawet artysta świnią był - to wpływa na ocenę jego twórczości? Oceniajmy twórczość, nie artystę. No to sobie pogadałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 szczególnie te przechty artyści, co w pierwszym szeregu leźli i chołubili znienawidzony ustrój, a potem większych fajterów o WiD nie było jak to Kazik zapiewał, "wszyscy artyści to..." "Wy" nie będę się rozpisywał co "my", a przede wszystkim moi Rodzice a to utratą pracy i wilczym biletem, kurw...nie też jest wyborem, a ten ma KAŻDY jeżeli dobrze Cię zrozumiałem w pt wieczorem przed długim łykendem jak nie desole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 07.11.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Barbossa, DPSia, obiecajcie mi, że się kiedyś razem nawalimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 07.11.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 kurw...nie też jest wyborem, a ten ma KAŻDY jeżeli dobrze Cię zrozumiałem w pt wieczorem przed długim łykendem jak nie desole a co z tym, ze bohaterstwa to nie mozna od nikogo wymagac. Można ewentualnie wymagać przyzwoitości. a takie "nie" to juz bohaterstwo - czy jeszcze "tylko" przywoitosc? a jak okupione grozba smierci, krzywdy najblizszych itd.? To osoby ktore mialy odwage powiedziec "nie" pod grozba - zasluguja na szczegolna atencje. A nie odwrotnie. Poza tym ja mam temperature - w okolicach 38. Co moze duzo tlumaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.11.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Barbossa, DPSia, obiecajcie mi, że się kiedyś razem nawalimy. Ja tam chętnie, ekonomiczna bardzo jestem, bo po 2-3 kieliszkach już jestem nawalona. To kiedy przyjeżdżacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.11.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 kurw...nie też jest wyborem, a ten ma KAŻDY jeżeli dobrze Cię zrozumiałem w pt wieczorem przed długim łykendem jak nie desole a co z tym, ze bohaterstwa to nie mozna od nikogo wymagac. Można ewentualnie wymagać przyzwoitości. a takie "nie" to juz bohaterstwo - czy jeszcze "tylko" przywoitosc? a jak okupione grozba smierci, krzywdy najblizszych itd.? To osoby ktore mialy odwage powiedziec "nie" pod grozba - zasluguja na szczegolna atencje. A nie odwrotnie. Poza tym ja mam temperature - w okolicach 38. Co moze duzo tlumaczyc Bo inaczej to wyjdzie jak Jarosławowi K., który krzyczał "my jesteśmy tam, gdzie byliśmy wtedy" - a był wtedy pod czułymi skrzydłami tatusia, który dobrze się miał w PRL-u, oj, dobrze... Przyzwoitosć. Wtedy i teraz. Słowo, jak myślę, kluczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.11.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Barbossa, DPSia, obiecajcie mi, że się kiedyś razem nawalimy. Ja tam chętnie, ekonomiczna bardzo jestem, bo po 2-3 kieliszkach już jestem nawalona. To kiedy przyjeżdżacie? a o mnie * byłej narzeczonej to już nikt nie pamięta .... aleś się szybko pocieszył - teraz do Depesi naszej nawija - a ja Cię za takiego grzecznego miałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.11.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 To Milosz czul sie zagrozony utrata pracy albo wilczym biletem ? Kiedy ? Byl niezlym plywakiem . Rozumiem, ze przed wojna wobec potwornego bezrobocia 40 %, kryzysu i biedy, szczegolnie na wschodnich terenach Polski jego poglady odchylaly sie w lewo....jest to dla mnie zrozumiale. Ale po wojnie ? Byl czlowiekiem inteligentnym i sfalszowanie wyborow, wyjazd Mikolajczyka z kraju, " oswobodzenie " Warszawy, aresztowania nie pozostawily zbyt wielu zludzen. To nie byla lewica autentyczna. Tej rowniez sie pozbyto. Bylo to jasne dla przecietnego obywatela a dla Milosza nie ? Dla mnie poezja Milosza jest mocno dretwa bo nie do konca szczera. Musza teraz dzieciaki odpowiadac na pytanie " dlaczego Milosz wielkim poeta byl " - wspolczuje im i nie dziwie sie, ze sie buntuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.11.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Barbossa, DPSia, obiecajcie mi, że się kiedyś razem nawalimy. Ja tam chętnie, ekonomiczna bardzo jestem, bo po 2-3 kieliszkach już jestem nawalona. To kiedy przyjeżdżacie? a o mnie * byłej narzeczonej to już nikt nie pamięta .... aleś się szybko pocieszył - teraz do Depesi naszej nawija - a ja Cię za takiego grzecznego miałam Daggulka, no coś Ty! Ja to Sołtysa tylko uważam. Dawaj do nas, będziem razem wszystkie się nawalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 07.11.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A mnie rusza to powszechne oburzanie się na tych wstrętnych artystów, którzy kolaborowali. 1/ A Wy albo Wasi Rodzice nie żyliście w tym systemie i nie byliście lojalni wobec tej władzy? Sami opozycjoniści chyba w tym PRL-u byli, też coś. 2/ Nie ma prawa wypowiadac się o współpracy innych ludzi ktoś, kto na własnej skórze nie doświadczył szantażu - a to utratą pracy i wilczym biletem, a więc utratą podstaw bytu rodziny, a to naruszeniem nietykalności cielesnej dziecka, starej matki czy jeszcze kogoś z rodziny, albo ich zniknięciem. Znacie to? "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". 3/Jeżeli nawet artysta świnią był - to wpływa na ocenę jego twórczości? Oceniajmy twórczość, nie artystę. No to sobie pogadałam. mamy kolejny punkt zapalny (oprócz kotów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 07.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Ja tam chętnie, ekonomiczna bardzo jestem, bo po 2-3 kieliszkach już jestem nawalona. To kiedy przyjeżdżacie? ale tu się zgadzamy właśnie jestem po 3 życie na trzeźwo jest nie do zniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.11.2008 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Jest do zniesienia......ale trzeba czytac poezje, niekoniecznie Milosza . Kaska, trzymaj sie. wroc do pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 07.11.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Jest do zniesienia......ale trzeba czytac poezje, niekoniecznie Milosza . lumpie, gdybyś Ty wiedziała Kaska, trzymaj sie. wroc do pracy .no bałagam Cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts