Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nekropolie i problem z artykułowaniem myśli ;)

lump praski

Recommended Posts

yhy, i...?

i dlatego karuzela przy getcie nie musi nawiazywac do Campo di Fiori Miłosza.

Jest duże prawdopodobieństwo że w swojej bezkresnej głupocie, reprezentując ignorancję literacką najwyższych lotów, nie zetknąłem się z innymi karuzelami przy innych masowo płonących gettach w poezji/prozie/dramacie polskim bądź jakimkolwiek.

Dlatego Peletonie chciałbym Cię z tego miejsca serdecznie przeprosić za prostotę moich skojarzeń. Teraz już widzę. Nie miałem prawa. Pewnie dlatego tylko ja się tak rozpyskowałem i nikomu, ale to nikomu innemu ta Twoja karuzela przy getcie z Campo di Fiori się nie skojarzyła. Przepraszam raz jeszcze.

8) :lol:

ale Ty sobie nagrabisz 8)

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy można jednocześnie być dziewicą i świętą???

hmmmmm a nie?

to polecę prostymi żołnierskimi slowami, cutyjąc klasyka: mnie się something pojebałos 8)

jesteś czujny, dobrze, bardzo dobrze.

Oczywiście chodzi o dziwkę, jakby tu zajrzał ktos kto nie wie o co kaman

Niemal każde jego pisanie odbieram jako nieszczere

No tu już się wygłupiasz. Osiem tomów poezji Miłosza wydano przed rokiem 45 więc gdzie tu miejsce na hołdowanie władzy? A co z wierszami które tematycznie w ogóle o polityce nie traktują? Jak choćby cytowane wyżej Campo di Fiori?

Poza tym o ile się nie mylę ta niechcący wywołana dyskusja (w wątku całkowicie nie a propo) wciąż toczy się na temat jakości poezji a tej Miłoszowi odmówić trudno.

Dandi, ja nie wypowiadam się o jakości jego twórczości, bo ani ze mnie literaturowznaca, ani polonista. Takie mam subiektywne odczucia co do jego poezji i prozy. NIe napisałam także, że wszystko co pisał mi się nie podoba :roll: niemalże zostawia pewien margines, malutki ale zawsze.

Barbus, dawaj o tym pier.leniu, tylko zebys znow pozniej nie calowal w

.......reke Szanownej Redakcji :D :D :D :D

i Barbossa, tak z szacunku dla adwersarza

kurrrde...wiedziałam, że tak się skończy kiedyś :oops: - to i ja spalona jestem i Barbuś mówić nie mogę ...porażka :( ...ale niech i tak będzie :wink:

Albo pier..lenie albo szacunek.

A tak swoja droga poeci to nie ten tego ? Zyciorysu nie maja ?

Dlaczego trzeba przemilczec, ze Milosz mial mocno lewicowe poglady ? Chyba to nie choroba weneryczna, zaden wstyd.

Jesli sie tego wstydzil to dlaczego mial lewicowe poglady ? Rozumiecie co chce wyrazic w tym wierszu ......mial poglady, ktorych sie wstydzil czy co, a jesli sie wsydzil to dlaczego je mial ?

Dlaczego nie mozna o tym rozmawiac ?

Jego poezja zrobila sie obowiazkowa i obowiazujaca. Czyli nudna.

A mnie rusza to powszechne oburzanie się na tych wstrętnych artystów, którzy kolaborowali.

1/ A Wy albo Wasi Rodzice nie żyliście w tym systemie i nie byliście lojalni wobec tej władzy? Sami opozycjoniści chyba w tym PRL-u byli, też coś.

2/ Nie ma prawa wypowiadac się o współpracy innych ludzi ktoś, kto na własnej skórze nie doświadczył szantażu - a to utratą pracy i wilczym biletem, a więc utratą podstaw bytu rodziny, a to naruszeniem nietykalności cielesnej dziecka, starej matki czy jeszcze kogoś z rodziny, albo ich zniknięciem.

Znacie to? "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono".

3/Jeżeli nawet artysta świnią był - to wpływa na ocenę jego twórczości? Oceniajmy twórczość, nie artystę.

No to sobie pogadałam. 8)

szczególnie te przechty artyści, co w pierwszym szeregu leźli i chołubili znienawidzony ustrój, a potem większych fajterów o WiD nie było

jak to Kazik zapiewał, "wszyscy artyści to..."

"Wy" nie będę się rozpisywał co "my", a przede wszystkim moi Rodzice

a to utratą pracy i wilczym biletem,

kurw...nie też jest wyborem, a ten ma KAŻDY

jeżeli dobrze Cię zrozumiałem w pt wieczorem przed długim łykendem :-?

jak nie

desole :oops:

jak nie

a co z tym, ze bohaterstwa to nie mozna od nikogo wymagac.

Można ewentualnie wymagać przyzwoitości.

a takie "nie" to juz bohaterstwo - czy jeszcze "tylko" przywoitosc?

a jak okupione grozba smierci, krzywdy najblizszych itd.?

To osoby ktore mialy odwage powiedziec "nie" pod grozba - zasluguja na szczegolna atencje. A nie odwrotnie.

Poza tym ja mam temperature - w okolicach 38.

Co moze duzo tlumaczyc

:D

jak nie

a co z tym, ze bohaterstwa to nie mozna od nikogo wymagac.

Można ewentualnie wymagać przyzwoitości.

a takie "nie" to juz bohaterstwo - czy jeszcze "tylko" przywoitosc?

a jak okupione grozba smierci, krzywdy najblizszych itd.?

To osoby ktore mialy odwage powiedziec "nie" pod grozba - zasluguja na szczegolna atencje. A nie odwrotnie.

Poza tym ja mam temperature - w okolicach 38.

Co moze duzo tlumaczyc

:D

Bo inaczej to wyjdzie jak Jarosławowi K., który krzyczał "my jesteśmy tam, gdzie byliśmy wtedy" - a był wtedy pod czułymi skrzydłami tatusia, który dobrze się miał w PRL-u, oj, dobrze... :lol:

Przyzwoitosć. Wtedy i teraz. Słowo, jak myślę, kluczowe. 8)

Barbossa, DPSia, obiecajcie mi, że się kiedyś razem nawalimy.

Ja tam chętnie, ekonomiczna bardzo jestem, bo po 2-3 kieliszkach już jestem nawalona. :D

To kiedy przyjeżdżacie? :D

a o mnie * byłej narzeczonej to już nikt nie pamięta :roll: .... aleś się szybko pocieszył - teraz do Depesi naszej nawija - a ja Cię za takiego grzecznego miałam :roll:

To Milosz czul sie zagrozony utrata pracy albo wilczym biletem ? Kiedy ? Byl niezlym plywakiem .

Rozumiem, ze przed wojna wobec potwornego bezrobocia 40 %, kryzysu i biedy, szczegolnie na wschodnich terenach Polski jego poglady odchylaly sie w lewo....jest to dla mnie zrozumiale.

Ale po wojnie ?

Byl czlowiekiem inteligentnym i sfalszowanie wyborow, wyjazd Mikolajczyka z kraju, " oswobodzenie " Warszawy, aresztowania nie pozostawily zbyt wielu zludzen.

To nie byla lewica autentyczna. Tej rowniez sie pozbyto. Bylo to jasne dla przecietnego obywatela a dla Milosza nie ?

Dla mnie poezja Milosza jest mocno dretwa bo nie do konca szczera.

Musza teraz dzieciaki odpowiadac na pytanie " dlaczego Milosz wielkim poeta byl " - wspolczuje im i nie dziwie sie, ze sie buntuja. :D :D :D :D

Barbossa, DPSia, obiecajcie mi, że się kiedyś razem nawalimy.

Ja tam chętnie, ekonomiczna bardzo jestem, bo po 2-3 kieliszkach już jestem nawalona. :D

To kiedy przyjeżdżacie? :D

a o mnie * byłej narzeczonej to już nikt nie pamięta :roll: .... aleś się szybko pocieszył - teraz do Depesi naszej nawija - a ja Cię za takiego grzecznego miałam :roll:

Daggulka, no coś Ty! :o

Ja to Sołtysa tylko uważam. 8) :D

Dawaj do nas, będziem razem wszystkie się nawalać. :lol:

A mnie rusza to powszechne oburzanie się na tych wstrętnych artystów, którzy kolaborowali.

1/ A Wy albo Wasi Rodzice nie żyliście w tym systemie i nie byliście lojalni wobec tej władzy? Sami opozycjoniści chyba w tym PRL-u byli, też coś.

2/ Nie ma prawa wypowiadac się o współpracy innych ludzi ktoś, kto na własnej skórze nie doświadczył szantażu - a to utratą pracy i wilczym biletem, a więc utratą podstaw bytu rodziny, a to naruszeniem nietykalności cielesnej dziecka, starej matki czy jeszcze kogoś z rodziny, albo ich zniknięciem.

Znacie to? "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono".

3/Jeżeli nawet artysta świnią był - to wpływa na ocenę jego twórczości? Oceniajmy twórczość, nie artystę.

No to sobie pogadałam. 8)

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

mamy kolejny punkt zapalny :cry: :cry: :cry: (oprócz kotów :lol: )