jadimusic 03.11.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 WitamMam podwieszany zestaw WC (nie wiem jakiej firmy) i jest problem polegający na tym, że nie spłukuje przedniej części - najbardziej oddalonej od wylotu wody ze spłuczki. Czy jest możliwość regulacji, lub co należałoby zrobić, aby zestaw poprawnie spłukiwał całą miskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 03.11.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Znaczy za mało wody leci? Jeśli masz stelaż podtynkowy to zdejmujesz klapkę z przyciskami (najczęściej najpierw przesuwasz w górę lub w dół - "szorując po płytkach" a potem unosisz - odsuwasz od ściany - od krawędzi w której stronę przesuwałeś) i w ten sposób dostajesz się do wnętrza. Ale tutaj już w zależności od producenta i modelu sposób regulacji jest różny. Można na czuja próbować pokręcić tym lub owym (zawsze tylko jednym na raz)... ale trzeba uważać żeby czegoś nie rozkręcić. Generalnie - trochę ryzykowne . Po zdjęciu klapki spróbuj znaleźć nazwę producenta (i najlepiej model) używanego stelaża. Wtedy poszukanie instrukcji regulacji (albo skorzystanie z czyjejś wiedzy) to będzie czysta formalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadimusic 03.11.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Czy wody leci dużo czy mało - tego nie wiem - wydaje się że "porównywalnie z innymi wiodącymi muszlami " - im dłużej trzymam przycisk tym dłużej leci, ale nie dolatuje do końca miski - punktu przeciwległego do wlotu. Tak jakby za mała wydajność... Jak wrócę do domu sprawdzę czy jest jakieś oznaczenie producenta i coś do kręcenia za przyciskami bo jak ostatnio zdejmowałem przyciski to nic do regulacji nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 03.11.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 może po prostu "ten typ tak ma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 03.11.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Nie wiem jak jest w tych typach podwieszanych ale podejrzewam że podobnie jak w kompakcie, a tam jest to tak wykonane że w otwory w które wpływa woda ze spłuczki założone są takie plastikowe rurki powodujące ze woda spłukuje przednią ścianę miski może nie masz tych rurek i to jest powodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morito 03.11.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Witam,Skorzystam z okazji i zapytam się jak wyregulować ilość wypływającej wody w stelażu GROHE RAPID ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 03.11.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 ja z kolei mam problem w stelażu Grohe rapid na dwa przyciski, z obu leci taka sama ilość wody,a jak wiadomo jeden powinien być na połowę spłukiwania czy można to wyregulować już w trakcie używania WC(po zabudowaniu), wygląda na to ,ze montażysta "zlał" sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.11.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Nie wiem czy Wam to coś pomoże - posiadam stelaż Geberit - podczas użytkowania wrzucam doń niebieskie tabletki dezynfekujące wodę i zapobiegające osadzaniu kamienia w muszli - kilka dni temu taka tabletka zablokowała mi spłuczkę - woda cały czas się wylewała do muszli - siłą rzeczy zdemontowałem przycisk i wyjąłem cały mechanizm spłukujący - na powierzchni tulei jest regulacja ilości zużywanej wody do spłukiwania i mechaniczna regulacja ilości wody podczas spłuknięcia mniejszej ilości wody . Na pewno i Grohe tez takie regulacje udostępnia - trzeba bezwzględnie rozebrać spłuczkę i poszukać tych regulacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.11.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 ja z kolei mam problem w stelażu Grohe rapid na dwa przyciski, z obu leci taka sama ilość wody,a jak wiadomo jeden powinien być na połowę spłukiwania czy można to wyregulować już w trakcie używania WC(po zabudowaniu), wygląda na to ,ze montażysta "zlał" sprawę Miałam podobny problem ze spłuczką Geberita. Napisałam maila do producenta, podałam swoje namiary i ........... zadzwonił pan serwisant, ustaliliśmy dogodny termin, w ramach gwarancji został wymieniony dzwon i teraz działa bez zarzutu Grohe też ma swoich serwisantów i też robi takie usługi w ramach gwarancji. Napisz do nich, opisz swój problem i czekaj na odzew. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 11.10.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Tutaj jest film z Grohe na temat montarzu , powodzenia! http://www.youtube.com/watch?v=kbeKtkp338g&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=G4_RSUMKA0g&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=QNNLnygHLC4&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 12.10.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 w starym mieszkaniu mieliśmy Koło i taka była uroda miski, że przodu nie spłukiwało po prostu i już, ponadto brzeg był tak szeroki, że nie pasowały koszyczki, tzn. tam gdzie dało się już powiesić koszyczek,tam woda nie docierała... więc tym razem nie braliśmy koła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 12.10.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 tak moim skromnym zdaniem - każdy kto chce zostać inżynierem powinien w toku studiów mieć zaliczenie z złożenia i wyregulowania spłuczki ustępowej . . . ciekawe ilu mniej było by inżynierów :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 12.10.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 tak moim skromnym zdaniem - każdy kto chce zostać inżynierem powinien w toku studiów mieć zaliczenie z złożenia i wyregulowania spłuczki ustępowej . . . ciekawe ilu mniej było by inżynierów :D ejj, no bez przesady, czy to rzeczywiście aż tak często spotykany problem, żeby inżynierów ubyło ? w naszym przypadku miska tak miała, nie pomagało wyciągnięcie dzwona - i tak do przodu nie dochodziło... poza tym tu na forum chyba raz się z tym problemem spotkałem - ktoś sugerował test z 3 czy 6 kulkami papieru - powinny się spłukać jeśli wszystko jest OK.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 27.07.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Zadam banalne pytanie. Jak powinno być, mały przycisk mało wody, a duży to dużo ? Czy na odwrót ? Bo organoleptycznie nie potrafie stwierdzić - wydaje się, że tak samo długo leci... Grohe Rapid SL: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki818 03.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Najprościej rzeczywiście przedzwonić do serwisanta lub sklepu w którym był stelaż kupowany - jeśli jest dobra i wykwalifikowana obsługa to pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila_S_2008 15.10.2014 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam,u mnie woda po spłukaniu leci jeszcze sporym strumieniem przez kilka do kilkunastu sekund .... muszę to wyregulować (mam nadzieję, że to tylko kwestia regulacji), ale majster który robił mi łazienkę zafugował mi przycisk. Teraz, by dostać się do mechanizmu regulującego muszę skuć fugę w okół przycisku. Pytanie: co zamiast fugi? Czy zawsze ten dostęp będzie taki utrudniony? A może nie kładzie się nic w okół przycisku? Dziękuję za pomoc!Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.10.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jeśli fugi masz wąskie, to samo ich wyskrobanie niestety nie wystarczy, żeby zdjąć przycisk, trzeba go delikatnie przesunąć w bok. Potrzebny jest minimalny ruch, niemniej z 3-5mm miejsca na to musisz mieć.Generalnie przycisk powinien byc założony na płytki, dopiero po ich zrobieniu i zafugowaniu, wykonanie tego w odwrotnej kolejności, w dodatku połączone z zafugowaniem przycisku to skrajna bezmyślność i straszliwa fuszerka, w zasadzie należałoby teraz ściągnąć za dupę tego glazurnika i niech to robi od nowa, jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila_S_2008 15.10.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jeśli fugi masz wąskie, to samo ich wyskrobanie niestety nie wystarczy, żeby zdjąć przycisk, trzeba go delikatnie przesunąć w bok. Potrzebny jest minimalny ruch, niemniej z 3-5mm miejsca na to musisz mieć. Generalnie przycisk powinien byc założony na płytki, dopiero po ich zrobieniu i zafugowaniu, wykonanie tego w odwrotnej kolejności, w dodatku połączone z zafugowaniem przycisku to skrajna bezmyślność i straszliwa fuszerka, w zasadzie należałoby teraz ściągnąć za dupę tego glazurnika i niech to robi od nowa, jak należy. Dziękuję za te cenne rady. Moja łazienka to sama fuszerka: woda wycieka z kabiny bezbrodzikowej, rączka z prysznica zamontowana w taki sposób, że uniemożliwia dostęp do pokrętła regulującego strumień wody, zaworki przy umywalce wbudowane pod kafelki, cieknąca instalacja wodna przy umywalce itd. itd. Facet się zmył, umowy nie podpisałam więc mam za swoje. Tymczasem skuję fugę i zobaczę co tam zastanę Sądzisz, że to kwestia regulacji czy może to być jakaś grubsza sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.10.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Trudno powiedzieć, to może być źle zmontowana spłuczka, może jakieś zabrudzenia blokujące ruchomy element spłuczki, a może po prostu zbyt wysoko ustawiony poziom wody (choć wtedy raczej by się cały czas lało), jeśli montował to ten sam partacz, to wszystko możliwe niestety. Tak czy tak bez zajrzenia tam się nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila_S_2008 15.10.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Proszę jeszcze o podpowiedź jak najlepiej zabrać się do tej fugi. Służą do tego jakieś specjalne narzędzia? A może są preparaty zmiękczające fugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts