Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyregulować spłukiwanie w WC?

jadimusic

Recommended Posts

Znaczy za mało wody leci?

Jeśli masz stelaż podtynkowy to zdejmujesz klapkę z przyciskami (najczęściej najpierw przesuwasz w górę lub w dół - "szorując po płytkach" a potem unosisz - odsuwasz od ściany - od krawędzi w której stronę przesuwałeś) i w ten sposób dostajesz się do wnętrza. Ale tutaj już w zależności od producenta i modelu sposób regulacji jest różny. Można na czuja próbować pokręcić tym lub owym (zawsze tylko jednym na raz)... ale trzeba uważać żeby czegoś nie rozkręcić. Generalnie - trochę ryzykowne ;).

Po zdjęciu klapki spróbuj znaleźć nazwę producenta (i najlepiej model) używanego stelaża. Wtedy poszukanie instrukcji regulacji (albo skorzystanie z czyjejś wiedzy) to będzie czysta formalność :)

Czy wody leci dużo czy mało - tego nie wiem - wydaje się że "porównywalnie z innymi wiodącymi muszlami " :D - im dłużej trzymam przycisk tym dłużej leci, ale nie dolatuje do końca miski - punktu przeciwległego do wlotu. Tak jakby za mała wydajność...

Jak wrócę do domu sprawdzę czy jest jakieś oznaczenie producenta i coś do kręcenia za przyciskami bo jak ostatnio zdejmowałem przyciski to nic do regulacji nie widziałem.

Nie wiem jak jest w tych typach podwieszanych ale podejrzewam że podobnie jak w kompakcie, a tam jest to tak wykonane że w otwory w które wpływa woda ze spłuczki założone są takie plastikowe rurki powodujące ze woda spłukuje przednią ścianę miski może nie masz tych rurek i to jest powodem

Nie wiem czy Wam to coś pomoże - posiadam stelaż Geberit - podczas użytkowania wrzucam doń niebieskie tabletki dezynfekujące wodę i zapobiegające osadzaniu kamienia w muszli - kilka dni temu taka tabletka zablokowała mi spłuczkę - woda cały czas się wylewała do muszli - siłą rzeczy zdemontowałem przycisk i wyjąłem cały mechanizm spłukujący - na powierzchni tulei jest regulacja ilości zużywanej wody do spłukiwania i mechaniczna regulacja ilości wody podczas spłuknięcia mniejszej ilości wody .

Na pewno i Grohe tez takie regulacje udostępnia - trzeba bezwzględnie rozebrać spłuczkę i poszukać tych regulacji ...

ja z kolei mam problem w stelażu Grohe rapid na dwa przyciski, z obu leci taka sama ilość wody,a jak wiadomo jeden powinien być na połowę spłukiwania

czy można to wyregulować już w trakcie używania WC(po zabudowaniu), wygląda na to ,ze montażysta "zlał" sprawę

Miałam podobny problem ze spłuczką Geberita. Napisałam maila do producenta, podałam swoje namiary i ........... zadzwonił pan serwisant, ustaliliśmy dogodny termin, w ramach gwarancji został wymieniony dzwon i teraz działa bez zarzutu :D

Grohe też ma swoich serwisantów i też robi takie usługi w ramach gwarancji.

Napisz do nich, opisz swój problem i czekaj na odzew.

Powodzenia

:wink:

• 11 months później...
tak moim skromnym zdaniem - każdy kto chce zostać inżynierem powinien w toku studiów mieć zaliczenie z złożenia i wyregulowania spłuczki ustępowej . . . ciekawe ilu mniej było by inżynierów :D :D :D

ejj, no bez przesady, czy to rzeczywiście aż tak często spotykany problem, żeby inżynierów ubyło :-o ? w naszym przypadku miska tak miała, nie pomagało wyciągnięcie dzwona - i tak do przodu nie dochodziło... poza tym tu na forum chyba raz się z tym problemem spotkałem - ktoś sugerował test z 3 czy 6 kulkami papieru - powinny się spłukać jeśli wszystko jest OK....

• 2 years później...
  • 2 years później...

Witam,

u mnie woda po spłukaniu leci jeszcze sporym strumieniem przez kilka do kilkunastu sekund .... muszę to wyregulować (mam nadzieję, że to tylko kwestia regulacji), ale majster który robił mi łazienkę zafugował mi przycisk. Teraz, by dostać się do mechanizmu regulującego muszę skuć fugę w okół przycisku.

Pytanie: co zamiast fugi? Czy zawsze ten dostęp będzie taki utrudniony? A może nie kładzie się nic w okół przycisku?

Dziękuję za pomoc!

Kamila

Jeśli fugi masz wąskie, to samo ich wyskrobanie niestety nie wystarczy, żeby zdjąć przycisk, trzeba go delikatnie przesunąć w bok. Potrzebny jest minimalny ruch, niemniej z 3-5mm miejsca na to musisz mieć.

Generalnie przycisk powinien byc założony na płytki, dopiero po ich zrobieniu i zafugowaniu, wykonanie tego w odwrotnej kolejności, w dodatku połączone z zafugowaniem przycisku to skrajna bezmyślność i straszliwa fuszerka, w zasadzie należałoby teraz ściągnąć za dupę tego glazurnika i niech to robi od nowa, jak należy.

Jeśli fugi masz wąskie, to samo ich wyskrobanie niestety nie wystarczy, żeby zdjąć przycisk, trzeba go delikatnie przesunąć w bok. Potrzebny jest minimalny ruch, niemniej z 3-5mm miejsca na to musisz mieć.

Generalnie przycisk powinien byc założony na płytki, dopiero po ich zrobieniu i zafugowaniu, wykonanie tego w odwrotnej kolejności, w dodatku połączone z zafugowaniem przycisku to skrajna bezmyślność i straszliwa fuszerka, w zasadzie należałoby teraz ściągnąć za dupę tego glazurnika i niech to robi od nowa, jak należy.

Dziękuję za te cenne rady.

Moja łazienka to sama fuszerka: woda wycieka z kabiny bezbrodzikowej, rączka z prysznica zamontowana w taki sposób, że uniemożliwia dostęp do pokrętła regulującego strumień wody, zaworki przy umywalce wbudowane pod kafelki, cieknąca instalacja wodna przy umywalce itd. itd. Facet się zmył, umowy nie podpisałam więc mam za swoje.

Tymczasem skuję fugę i zobaczę co tam zastanę :) Sądzisz, że to kwestia regulacji czy może to być jakaś grubsza sprawa?

Trudno powiedzieć, to może być źle zmontowana spłuczka, może jakieś zabrudzenia blokujące ruchomy element spłuczki, a może po prostu zbyt wysoko ustawiony poziom wody (choć wtedy raczej by się cały czas lało), jeśli montował to ten sam partacz, to wszystko możliwe niestety. Tak czy tak bez zajrzenia tam się nie obędzie.