Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyregulować spłukiwanie w WC?

jadimusic

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Fugę zeskrobałam zwykłym śrubokrętem. Poszło gładko, bez żadnych uszkodzeń. Mam jednak pytanie, co dalej? :) Sądziłam, że w instrukcji do spłuczki będzie informacja o regulacji, ale się myliłam. Przesyłam fot. tego co pod panelem do spłukiwania. Na wystających elementach widać nacięcia, być może to ta regulacja... Proszę o radę.

DSC04203.jpg

Edytowane przez Kamila_S_2008

• 9 months później...

Dzięki Jarek.P, w tzw. "międzyczasie" podzwoniłam i z Grohe przysłali mi instrukcję. I nic to nie dało. Te regulatory ustawialiśmy z fachowcem w różnych pozycjach i ...przepraszam ... psińco! Woda jak chlapała, tak chlapie.

Do tego mam problem z przyciskiem spłukującym (skate cosmopolitan, grohe oczywiście). Zamontowany dokładnie według instrukcji, docięty połączony i ... odstaje od ściany, jest niestabilny i wygląda okropnie! Serwisant przyjedzie dopiero w przyszłym tygodniu ale mnie to wkurza, nie wiem co jest powodem!!! Będziesz w stanie coś mi doradzić?

Cóż, nie widząc, mogę tylko napisać, że "coś musi być nie tak", ale to zapewne nie jest dla Ciebie specjalnie odkrywcze. Co do przycisku - mimo wsystko obstawiałbym na zły montaż, bo nie jestem sobie w stanie wyobrazić innej przyczyny. Ramka od przycisku powinna dolegać do glazury, a jeśli dolega równo i nie jest przy montażu powyginana, to przycisk jest przez nią ustawiany też równo w płaszczyćnie glazury, przy takim montażu to nie ma prawa odstawać.

Woda - czy jeśli spuszczasz "małą" wodę, to też chlapie?

Chlapie bez względu na opcję, mam wrażenie nawet, że nie ma różnicy w ilości wody czy to wciskając przycisk "małej" wody czy dużej. Całe to rozwiązanie z regulacją jest moim zdaniem do bani, bo żaden normalny facet nie wsadzi tam ręki po zamontowaniu stelaża. Mi się udało, ale podrapana jestem jakbym z kotami walczyła ... i nic.

Co do przycisku ... byc może faktycznie jest to wina montażu, mam jednak wątpliwości. No bo jak może sie dobrze trzymać system składający się z trzech części, które mocowane są tylko do siebie nawzajem? Główny kołnierz tylko wchodzi do otworu stelaża, nie jest do niczego mocowany. Nakładka mocowana jest do niego na 2 śruby i na nią przychodzi nakładka ozdobna. To nie ma prawa byc stabilne! Dopóki jeszcze nie nałoży się tego ozdobnego chromu to jak cie mogę, ale po nałożeniu, masakra! Proszę, tu parę zdjęć

10.08 (1) (Kopiowanie).jpg

11.08 (5) (Kopiowanie).jpg

10.08 (19) (Kopiowanie).jpg

Jak widzisz to jest dopiero gk. Na ścianie nie będzie żadnych płytek, będzie po prostu pomalowana. Naprawdę nie wiem, co z tym zrobić ... Na zdjęciach nie widac tak naprawdę, jak bardzo to wszystko odstaje, po każdym wciśnięciu przycisku drzwiczki się po prostu otwierają, żeby w ogóle przycisk wcisnąć, trzeba przytrzymać całość, bo inaczej nie uda się tego zrobić. No szlag mnie trafia!!!

• 1 month później...
Chlapie bez względu na opcję, mam wrażenie nawet, że nie ma różnicy w ilości wody czy to wciskając przycisk "małej" wody czy dużej. Całe to rozwiązanie z regulacją jest moim zdaniem do bani, bo żaden normalny facet nie wsadzi tam ręki po zamontowaniu stelaża. Mi się udało, ale podrapana jestem jakbym z kotami walczyła ... i nic.

Co do przycisku ... byc może faktycznie jest to wina montażu, mam jednak wątpliwości. No bo jak może sie dobrze trzymać system składający się z trzech części, które mocowane są tylko do siebie nawzajem? Główny kołnierz tylko wchodzi do otworu stelaża, nie jest do niczego mocowany. Nakładka mocowana jest do niego na 2 śruby i na nią przychodzi nakładka ozdobna. To nie ma prawa byc stabilne! Dopóki jeszcze nie nałoży się tego ozdobnego chromu to jak cie mogę, ale po nałożeniu, masakra! Proszę, tu parę zdjęć

[ATTACH=CONFIG]327227[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]327228[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]327229[/ATTACH]

Jak widzisz to jest dopiero gk. Na ścianie nie będzie żadnych płytek, będzie po prostu pomalowana. Naprawdę nie wiem, co z tym zrobić ... Na zdjęciach nie widac tak naprawdę, jak bardzo to wszystko odstaje, po każdym wciśnięciu przycisku drzwiczki się po prostu otwierają, żeby w ogóle przycisk wcisnąć, trzeba przytrzymać całość, bo inaczej nie uda się tego zrobić. No szlag mnie trafia!!!

Mam ten sam przycisk (grohe solido) i to chromowane trzeba "naciagnac" od gory na plastik. W instrukcji przycisku jest opisane.

A może to ,że chlapie to wina "wyprofilowania miski ustępowej" ?

Z mojego doświadczenia plastikowe śruby (na zdjęciu z nacięciami) nie służą do regulacji ilości wody do spłukania. Tymi śrubami reguluje się "napięcie" przycisków do spłukiwania. Są dwa przyciski mały - mała ilość wody , duży duża ilość wody. Ilość wody jaka będzie w zbiorniku reguluje się tak jak we wszystkich spłuczkach położeniem pływaka , który zamyka i otwiera zawór napełniający.

• 1 year później...
Witam

Mam podwieszany zestaw WC (nie wiem jakiej firmy) i jest problem polegający na tym, że nie spłukuje przedniej części - najbardziej oddalonej od wylotu wody ze spłuczki. Czy jest możliwość regulacji, lub co należałoby zrobić, aby zestaw poprawnie spłukiwał całą miskę?

Mam ten sam problem - czy uporałeś się z tym?