Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy (pęknięcia) na nowo zamontowanych schodach drewnianych

metis_ps

Recommended Posts

Witam!

Mam "mały" problem z zamontowanymi niedawno schodami drewnianymi (cala konstrukcja drewniana). Fachowcy je osadzili, zamontowali (na razie bez poręczy) i niestety po 1 dniu (a wlaściwie tuż po montażu) zauważyłam takie małe pęknięcia na schodach (stopniach i belkach policzkowych). Schody są bejcowane na ciemno, wykonane z drewna bukowego i niestety te pęknięcia są widoczne.

Bardzo się tym martwię bo nie wiem z czego to wynika.

Przed osadzeniem, na stopniach, ani na żadnym z elementów nie było najmniejszej rysy. Jednak po zamontowaniua i osadzeniu, i jak sądze obciążeniu, zaczęly sie pojawiac. Schody (stopnie oraz wszystkie elementy) sa wykonane z łączonych kawałkow drewna, co ma spowodowac ich wieksza wytrzymalosc i zapobiec skrecaniu. I wlasnie wydaje mi sie, ze te pekniecia ktore sie pojawiły biegna dokladnie w m-scach laczenia się tych kawałkow. Nie sa one na calej dlugosci stopnia - zaczynaja sie na boku i biegna jakies kilka centymetow juz na tej "desce" poziomej po ktorej sie chodzi. Sa to jasne rysy zauwazalne golym okiem i wyczuwalne palcem, co oznacza ze lakier ktorym pokryto schody rowniez ulegl peknieciu.

Co jest powodem takiego zachowania?Jakis blad w technologii czy wykonaniu?Boje sie ze te mikro pekniecia w drewnie i lakierze spowoduja ze te miesca beda bardziej narazone na zuzycie (pomijajac aspekt estetyczny).

Co mozna z tym zrobic?

Czy ktos z Was sie spotkal z takim problemem? BARDZO prosze o rade!!

Pozdrawiam

Ala

Ala najlepiej wstaw zdjecia i pokaz dokladnie o co ci chodzi.

Mysle ze pekniecie wzdluz spoin klejowych to bardzo zly sygnal tym bardziej ze jak rozumiem kostrukcja jest nosna wiec trepy powinny byc sklejone odpowiednim klejem wytrzymalym na przenoszenie obciazen.

Niestety wiekszosc polskich producentow uzywa do tego celu zwyklych klei typu Rakol a potem wlasnie sa problemy :-?

Pierwsza rada - o ile to możliwe - nie płać za schody do momentu wyjaśnienia sprawy.

Po drugie - wezwij ekipię i przedstaw - najlepiej pisemnie - swoje uwagi i poproś o ich opinię na ten temat.

Według mnie, to błąd przy wykonaniu. Rozumiem, że jakieś pęknięcia pojawiają się po roku, dwóch trzech ale nie po 1 dniu.