Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Roboty ziemne- drenaz izolacja i ocieplenie fundamnetu

majkii

Recommended Posts

może trochę pomogę..

my płaciliśmy w sumie 280 zł/m2

-robiocizna

-materiały

zakres prac:

-odkopanie ścian piwnicy na głębokość 1,3 m

-oczyszczenie ścian, zagruntowanie itp. bajery pod styrodur

-ocieplenie styrodurem

-przymocowanie folii kubełkowej

- zrobienie odprowadzenia wody z rynien

-wypełnienie wykopu częściowo żwirem

-zasypanie reszty wykopu ziemią "z wykopu" i ubicie

-posprzątanie ;-)

Ale tu nie tylko chodzi o ocieplenie scian ale tez o drenaz i rynny. Dlatego zastanawia mnie podawanie cen za m2.

Pozatym... ostatnio zaoferowano mi cene 70zl/mb /bez ocieplenia/- neich bedzie 100zl z ociepleniem to i tak jest 3x taniej niz u Mymyk_KSK.

Cos mi sie wydaje ze ponizej cana dotyczyla m2 wykopu a nie powierzchni fundamentu... zobaczymy co Mymyk_KSK napisze.

to doprecyzuję :)

ocieplenie ścian piwnicy wyszło 250zł/m2. Za ocieplenie ścian parteru i piętra płaciliśmy na gotowo (robocizna + materiał) 107 zł/m2 i była to najlepsza cena jaka udało się nam uzyskać (średnio w Krakowie krzyczą 140 zł/m2). Cena za ocieplenie ścian piwnicy była wyższa, gdyż w grę wchodziło ręczne odkopanie ścian.

Do tego doszły rynny/drenaż w sumie 700 zł, (dodatkowe 30zł "do metra", stąd wyszło mi 280zł/m2) a tego drenazu było 14 mb, czyli wychodzi 50 zł/mb.

Doczytrałem ,ze odkopanie fundamentu na głebokosc 1,30 była w cenie ,a na marginesie dlaczego trzeba było odkopywac a nie było to zrobione wczesniej?

cóz - dom ma około 10 lat, dłuugo stał niewykończony, był budowany wg "starych" technologii, ściany piwnicy przemakały...

musieliśmy wiele poprawiać...