Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobiłem obudowę kominka.

Wakmen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nadaje się do złotych myśli :-?

Rure spalinową izoluje się ze względu bezpieczeństwa i żeby spaliny nie stygły bo komin potrzebuje okreslonej tem.

Rure można zaizolować wełna kominkową po rozdeptaniu i zdięciu foli alu

Jak ty to kolego zaliczasz do złotych myśli to Ci powiem że żaden z ciebie doradca a obok najlepszego to nawet nie stałes. Bez urazy ale wam powiem uczcie sie ludzie .Pozdrawiam .

:lol: :lol: :lol:

1. są gotowe atestowane ocieplone rury i kolana, przy zaizolowanej komorze jest to zbędne, na małym odcinku podłączenia ile się spaliny wychłodzą ? Twoje rozwiązanie to prowizorka, jak zabezpieczysz wełnę?

część wodnych palenisk np; taka "włoszczyzna" jak edilkamin częściowo grzeje powietrze (komora dymowa) w paleniskach wodnych pominięta jest też część dolna z popielnikiem, a to też przekazuje ciepło do powietrza :wink:

2. zgniecona, podeptana :wink: wełna traci swoje właściwości izolacyjne

ps. a weź se tego mojego tytuła :wink:

ucz się ucz, całe życie człowiek się uczy :wink:

Też pozdrawiam :D

To, co napisales ty, jak i Wakmen jest calkowicie zrozumiale. Natomasit probuje wywolac do tablicy kolege anbud - naszego eksperta - zeby podal konkret uzupelniajacy jego wypowiedz o zlotych myslach.

http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/m040.gif patrz post wyżej :wink:

Faktycznie żywa polemika ,i oto chodzi. Izolacja termokominka i rury spalinowej wyklucza izolowanie komory kominka a izolowanie komory cieplnej obudowy kominkowej wyklucza konieczność izolacji termokominka i rury. Na wybór metody może mieć wpływ komin ,(zew. lub wew. przekrój wew. wysokość itd) W praktyce dopasowujemy różne metody budowy kominka do stanu faktycznego w celu osiągnięcja najlepszego rezultatu. Zasady ogólne budowy kominka są stałe ,różne jednak są wielkości kratek (zależnie od mocy wkładu kominkowego) różne mogą byc odległości między obudową a wkładem różne wielkości dystrybutora ciepła itd. Temat rzeka ,przez te kilkanaście lat praktyki na budowie (co innego sklepowa teoria ) można się wiele nauczyć + szkolenia. Wchodza nowe materiały płyty z cebudu i nie tylko ale owe płyty nie wycofują z użycja płyt wełny mineralnej która po rozdeptaniu nie traci swoich właściwości i nie zmienia grubości jedynie staje się miękka. Zadne płyty z cebudu nie spowodowały wycofania wełny izolującej w kominach schidla czy kominach dwuściennych ze stali kwasowej.Pozdrawiam.

PS. ale co o tym może wiedzieć Pan anbud ? przecież on nawet nie jest z branży.

Faktycznie żywa polemika ,i oto chodzi. Izolacja termokominka i rury spalinowej wyklucza izolowanie komory kominka a izolowanie komory cieplnej obudowy kominkowej wyklucza konieczność izolacji termokominka i rury. Na wybór metody może mieć wpływ komin ,(zew. lub wew. przekrój wew. wysokość itd) W praktyce dopasowujemy różne metody budowy kominka do stanu faktycznego w celu osiągnięcja najlepszego rezultatu. Zasady ogólne budowy kominka są stałe ,różne jednak są wielkości kratek (zależnie od mocy wkładu kominkowego) różne mogą byc odległości między obudową a wkładem różne wielkości dystrybutora ciepła itd. Temat rzeka ,przez te kilkanaście lat praktyki na budowie (co innego sklepowa teoria ) można się wiele nauczyć + szkolenia. Wchodza nowe materiały płyty z cebudu i nie tylko ale owe płyty nie wycofują z użycja płyt wełny mineralnej która po rozdeptaniu nie traci swoich właściwości i nie zmienia grubości jedynie staje się miękka. Zadne płyty z cebudu nie spowodowały wycofania wełny izolującej w kominach schidla czy kominach dwuściennych ze stali kwasowej.Pozdrawiam.

PS. ale co o tym może wiedzieć Pan anbud ? przecież on nawet nie jest z branży.

:lol: :lol: :lol:

Olał bym powyższą wypowieć, ale to co zmieniłem wyżej na czerwono troszkę wyprostuję. Przyczepiłem się tylko do prymitywnego sposobu izolowania rur, bo są dostępne atestowane odpowiedniki. Przedstawiłem jakieś bzdurne poglądy ? Jesteś kilka dni na forum, mogłeś troszkę poczytać. Czy aby być z branży koniecznie trzeba się reklamować np: odnośnikiem www ? albo umieszczać reklamę w dziale "ogłoszenia drobne" :wink:

Odnośnie tego na czerwono :wink: pracowałem kiedyś jako: murarz, tykarz, płytkarz, troszkę zdun, majster, kierownik na budowie, inspektor nadzoru budowlanego, i w tym czasie przez dziesięć lat robiłem z moim staruszkiem kominki tradycyjne-otwarte. Po zawaleniu się komuny robię tylko kominki. Przepraszam czasem sobie domki, albo jak teraz remontuję domek (w odnośniku) Obecnie chcę przekazać robotę chłopakowi, a sam mam zamiar mu troszkę doradzać, czasem pomagać, robić papierologię, i zająć się certyfkatami energetycznymi.

Szybko wyciągasz wnioski :( i troszkę błędne :-? to co opisałem jest może branżą cukierniczą ? :lol: :lol: :lol: http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c045.gif

haha widzę że wszyscy przeginacie

kolega wstawił posta żeby się podzielić swoją budowlą a przy okazji podzielić sie uwagami i wiedza jaką zdobył w czasie pracy

czekał zapewne na pytania od ludzi co chcą sami robić kominek i uwagi co do estetyki wykonania

ale sami czytacie na co zszedł ten wontek

a szkoda bo na pewno wielu jeszcze przeczyta i znajdzie przekomarzanie się fachowców lub psełdo fachowców

pozdrawiam

no widzę końca nie będzie

mam konkretne pytanka do kolegów

1. mam dwa 40 letnie kominy jeden na pewno przepuszcza spaliny

drugi na razie ok mam do podpięcia kominek i piec na paliwo stałe

i pytanie

czy budować nowy komin systemowy ceramiczny

czy budować od nowa w miejsce starego komin ceglany

czy wkład do komina

lepiej żeby ten stan sprawdził kominiarz, i czy są odpowiednie przekroje tych kominów. Wystawi Ci zalecenie kominiarskie. trzeba to na własne oczy dotknąć :wink: bo tak to tylko gdybanie zostaje, może wystarczy miejscami przemurować ...

mój komin ma prawie 200 lat i jeszcze stoi i nawet działa

Zgadzam sie z kolegą zamiast napisać coś mądrego to się zaczeli przekomarzać .Pozdrawiam.

kolego majster

jak zacząłeś to teraz nie fifacz no i już jak mamy się czepiać to ortografia się kłania

pozdrawiam

Wybaczcie błędy pisowni nie studiowałem polonistyki a do szkoły chodziłem dawno temu. Pozdrawiam .

Apropo tej izolacji przewodu kominowego w obudowie kominka - widzialem dzisiaj w LM welne gr 5 cm z warstwa aluminium - welna zwijana w rolkach, dodatkowo wzmocniona siatka druciana. I to jest chyba fajny patent, jesli ktos chcialby izolowac przewod kominowy. Widzialem takze plyty silikatowe do obudowy - cena byla ok 70 zl za plyte 100x60 cm. Gdyby porownac ich koszty do ceny plyty ognioodp. g-k z izolacja z welny i tasma aluminiowa to opcja z plytami g-k wyjdzie o ok 40 % taniej. Ale na pewno te silikaty sa bardziej trwale.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Mam pytanko jaka welna obudowales wklad i zbiornik na plaszcz wodny?

W jaki sposob umocowales izolacje plaszczu wodnego do samego korpusu kominka? :o

Na początku owinąłem cały kominek wełną firerockwool (klej, wełna, folia aluminiowa) by nie wychładzać niepotrzebnie płaszcz.

Ps. Ze względu na bardzo duże transfery generowane przez zdjęcia umieszczone w wątku byłem zmuszony do edycji tych postów i sposobu wyświetlania zdjęć.

obudowa ladna nawet mojej sie spodobala i musze wszystkie zdjecia i opisy sobie zachowac ale mam jeszcze jedno pytanie

a mianowicie piszesz ze uzywasz kominka jako glownego zrodla ciepla w tym momecie i ze kominek jest 19kw

mi sie wydaje ze doc podgzania 300l wody w trzy godziny za pierwszym razem te 19kw to w zupelnosci wystarczy ale nastepnym razem po odpaleniu kominka to juz bedzie 1h i w zwiozku z tym zastanawiam sie czy nie lepiej kominek 12 kw kupic czy moze jeszcze inny

a teraz zagladam do innego tematu za odpowiedz dziekuje

... mi sie wydaje ze doc podgzania 300l wody w trzy godziny za pierwszym razem te 19kw to w zupelnosci wystarczy ale nastepnym razem po odpaleniu kominka to juz bedzie 1h i w zwiozku z tym zastanawiam sie czy nie lepiej kominek 12 kw kupic czy moze jeszcze inny ...

W godzinę to może przesadziłeś bo już samo podgrzanie płaszcza (ma chyba z 60l) troszeczkę trwa a po drugie ja kominek wykorzystuję do ogrzania domu więc zanim nagrzeje się zasobnik to część tej energii oddam już do pomieszczeń przez grzejniki i podłogówkę.

Po za sezonem grzewczym prawdą jestże wystarczy tylko niewielka dawka opału by sam zasobnik podgrzać do odpowiedniej temperatury choć ja to przepalam sporadycznie bo ma również kolektory słoneczne, które latem dość dobrze się sprawują.

Moc kominków różni się tylko wielkością paleniska (i pojemnością płaszcza) co według mnie jest na plus bo można za jednym razem więcej włożyć i tak często nie zaglądać.