Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobiłem obudowę kominka.

Wakmen

Recommended Posts

pytam tylko dlatego ze sam chce kupic kaowy kominek ni nie wiem jakiej wielkosci

a jesli juz bys mogl podac temperature wody w zasobniku i rozpalenia kominka i czas jaki potrzeba do nagazania wody do kapieli i ciepelka w domku jednoczesnie bylbym wdzieczny pozdrawiam

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponownie wróciłem do tego wątku i ... ciężko będzie jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytania. Wszystko zależy od czym palimy i czy opał jest suchy. W moim przypadku podniesienie 250l wody z temp. 30st do 60st przy paleniu brzozą i ogrzewaniu domu trwa około 3 - 4 godzin. Gdybym wyłączył ogrzewanie (podłogówkę na parterze i grzejniki na piętrze) to myślę, że byłoby to dużo szybciej.

• 11 months później...
Bitter zapewne sam chcesz wykonać owa izolację < powiem tak jeżeli bedziesz to robił sam, używaj najlepszych materiałów < żadnej wełny jako izolator czopucha . Rury owszem sie izoluje ale wełną o parametrach do tego przeznaczonych > a czopuch płyty warmsen promasil http://www.icmarket.pl/promat-plyta-promasil-950ks-p-14008.html

http://www.varmsen.com/

http://allegro.pl/item937958604_kominek_plyta_plyty_kominkowe_izolacyjne_30mm.html

A to ciekawe dlaczego nie ma stosować wełny? Przy izolowaniu obudowy oczywiście powyższe płyty są łatwiejsze w wykorzystaniu ale za to zaizolowanie samego kominka to juz całkowicie się nie nadają. Każdy materiał ma swoje wady i zalety i tak jest również z owymi płytami jak i wełną.

...co jest lepsze - zaizolowanie wkładu kominkowego i rury, czy nie izolowanie ich a zaizolowanie obudowy kominka? We wszelakich poradnikach piszą tylko o izolacji obudowy, tutaj pierwszy raz doczytałem, że kominek należy owinąć wełną jak kocykiem ;-)

Samej rury odprowadzającej spaliny nie izoluje się. Niektórzy dodatkowo montują radiatory odzyskujące dodatkowo ciepło ze spalin ale gdy nie ma się odpowiedniego wkładu kominowego skutki moga być opłakane.

Kominek z płaszczem obowiązkowo musi być zaizolowany by nie tracić temperatury w płaszczu.

Obudowa musi być zaizolowana (od środka) by nie doszło do samozapłonu od rury odprowadzającej spaliny (bo jest niezaizolowana).

• 5 months później...

Odświeżając bardzo pomocny wątek pragnę zauważyć, że niektórzy mają wejście do komina tuż przy samym wkładzie kominkowym a np. ja mam prawie metr wyżej i uważam, że przy kominkach z PW to bardzo dobry pomysł aby zaizolować przewód spalinowy (dodatkowo oprócz zaizolowania obudowy).

Kluczem i głównym źródłem problemów kominków z PW jest niska temperatura spalin znacznie obniżająca ciąg i powodująca zanieczyszczanie komina.

Nie wpuszczenie ciepła z przewodów spalinowych do domu w przypadku podstawowych źródeł ciepła (CWU w lecie) będzie miało zbawienne skutki.

Weźmy przykład droższych modeli leierów i schiedli - od dołu do góry w wełnie.

Nie bądźmy zachłanni odbierając całe ciepło ze spalin.

Pytanie i punkt do zastanowienia się - jak to zrobić bezpiecznie. Ja wykorzystałem wełnę która mi pozostała po leierze (inna historia - że zostało mi jej w sam raz na te 1,3m).

Edytowane przez janekbo

To publiczne forum i ja też moge tu pisać. A pisze dlatego bo przerażające sa błędy w przedstawionych obudowach kominkowych na tym czy innym forum.Pisze też by inni którzy tu zaglądaja nie powielali tych błędów i żeby budowali bezpiecznie .Tak więc życze sukcesów w budowaniu i proszę kochani zanim coś napiszecie zastanówcie się czy to aby nie jakaś bzdura bo inni czytaja .Miłego dnia i pozdrawiam.

Ja nie traktuję Twoich wypowiedzi jak reklamę. A nawet jeśli to ilość podpowiedzi, które podałeś pozwala na "malutkie" wtrącenia. Zawsze to dodatkowy głos w dyskusji. Cieszę się że fachowy. Normalnie za porady się płaci a tu ....

Wiem, że w tym wątku robimy sami i nielubimy fachowców. Ja ich nie lubie głównie z jednego powodu - pracują za drogo :)

Dlatego robię sam wiele rzeczy ....