adi_ 20.02.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 pytam tylko dlatego ze sam chce kupic kaowy kominek ni nie wiem jakiej wielkosci a jesli juz bys mogl podac temperature wody w zasobniku i rozpalenia kominka i czas jaki potrzeba do nagazania wody do kapieli i ciepelka w domku jednoczesnie bylbym wdzieczny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.04.2009 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ponownie wróciłem do tego wątku i ... ciężko będzie jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytania. Wszystko zależy od czym palimy i czy opał jest suchy. W moim przypadku podniesienie 250l wody z temp. 30st do 60st przy paleniu brzozą i ogrzewaniu domu trwa około 3 - 4 godzin. Gdybym wyłączył ogrzewanie (podłogówkę na parterze i grzejniki na piętrze) to myślę, że byłoby to dużo szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 06.04.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 nie no 4 godzinki to mi wystarczy spoko halupke tez mam ponad 200 wiec raczej taki sam musze miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.03.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Odgrzewam temat z pytaniem co jest lepsze - zaizolowanie wkładu kominkowego i rury, czy nie izolowanie ich a zaizolowanie obudowy kominka? We wszelakich poradnikach piszą tylko o izolacji obudowy, tutaj pierwszy raz doczytałem, że kominek należy owinąć wełną jak kocykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 07.03.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 07.03.2010 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Bitter zapewne sam chcesz wykonać owa izolację < powiem tak jeżeli bedziesz to robił sam, używaj najlepszych materiałów < żadnej wełny jako izolator czopucha . Rury owszem sie izoluje ale wełną o parametrach do tego przeznaczonych > a czopuch płyty warmsen promasil http://www.icmarket.pl/promat-plyta-promasil-950ks-p-14008.html http://www.varmsen.com/ http://allegro.pl/item937958604_kominek_plyta_plyty_kominkowe_izolacyjne_30mm.html A to ciekawe dlaczego nie ma stosować wełny? Przy izolowaniu obudowy oczywiście powyższe płyty są łatwiejsze w wykorzystaniu ale za to zaizolowanie samego kominka to juz całkowicie się nie nadają. Każdy materiał ma swoje wady i zalety i tak jest również z owymi płytami jak i wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 07.03.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 ...co jest lepsze - zaizolowanie wkładu kominkowego i rury, czy nie izolowanie ich a zaizolowanie obudowy kominka? We wszelakich poradnikach piszą tylko o izolacji obudowy, tutaj pierwszy raz doczytałem, że kominek należy owinąć wełną jak kocykiem Samej rury odprowadzającej spaliny nie izoluje się. Niektórzy dodatkowo montują radiatory odzyskujące dodatkowo ciepło ze spalin ale gdy nie ma się odpowiedniego wkładu kominowego skutki moga być opłakane. Kominek z płaszczem obowiązkowo musi być zaizolowany by nie tracić temperatury w płaszczu. Obudowa musi być zaizolowana (od środka) by nie doszło do samozapłonu od rury odprowadzającej spaliny (bo jest niezaizolowana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 25.08.2010 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Odświeżając bardzo pomocny wątek pragnę zauważyć, że niektórzy mają wejście do komina tuż przy samym wkładzie kominkowym a np. ja mam prawie metr wyżej i uważam, że przy kominkach z PW to bardzo dobry pomysł aby zaizolować przewód spalinowy (dodatkowo oprócz zaizolowania obudowy).Kluczem i głównym źródłem problemów kominków z PW jest niska temperatura spalin znacznie obniżająca ciąg i powodująca zanieczyszczanie komina. Nie wpuszczenie ciepła z przewodów spalinowych do domu w przypadku podstawowych źródeł ciepła (CWU w lecie) będzie miało zbawienne skutki.Weźmy przykład droższych modeli leierów i schiedli - od dołu do góry w wełnie. Nie bądźmy zachłanni odbierając całe ciepło ze spalin.Pytanie i punkt do zastanowienia się - jak to zrobić bezpiecznie. Ja wykorzystałem wełnę która mi pozostała po leierze (inna historia - że zostało mi jej w sam raz na te 1,3m). Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez janekbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.08.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 To publiczne forum i ja też moge tu pisać. A pisze dlatego bo przerażające sa błędy w przedstawionych obudowach kominkowych na tym czy innym forum.Pisze też by inni którzy tu zaglądaja nie powielali tych błędów i żeby budowali bezpiecznie .Tak więc życze sukcesów w budowaniu i proszę kochani zanim coś napiszecie zastanówcie się czy to aby nie jakaś bzdura bo inni czytaja .Miłego dnia i pozdrawiam. Ja nie traktuję Twoich wypowiedzi jak reklamę. A nawet jeśli to ilość podpowiedzi, które podałeś pozwala na "malutkie" wtrącenia. Zawsze to dodatkowy głos w dyskusji. Cieszę się że fachowy. Normalnie za porady się płaci a tu .... Wiem, że w tym wątku robimy sami i nielubimy fachowców. Ja ich nie lubie głównie z jednego powodu - pracują za drogo Dlatego robię sam wiele rzeczy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts