Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam brame firmy normstahl .

Wyposazona jest ona w naped rowniez tej firmy .Mam ja juz rok do tej pory bylam zadowolona .Miesiac temu zamykajac garaz nie zauwazylam ze nie zdazyl wyjsc pies i ona nad nim sie zatrzymala i przy tym zakodowala wysokosc zamkniecia na wysokosci psa :evil: :evil: :evil:

Przyjechal serwis skasowal 100 zl zrobil .

Minal miesiac na budowie byli pracownicy i wysiadl prad efekt brama otwiera sie tylko kawalek :evil: :evil: :evil:

Zadzwonilam do producenta tam mi powiedzieli ze po awari pradu nie wolno otwierac pilotem tylko brame podniesc i zapiac do ustawienia zgodnego z automatem

Tylko to chyba jest nonsens bo jak nie bedzie mnie w domu a wylacza prad to skad mam wiedziec ze nie powinnam uzywac pilota

Prosze was o pomoc moze ktos udzieli mi instrukcji jak postepowac z brama aby ciagle nie wzywac serwisu .

Tak wyglada moj naped

http://images27.fotosik.pl/290/35da085eafe6f846.jpg

Pozdrawiam

Mam to samo ale pierwszy raz. Jestem umówiony z instalatorem. Też się jej coś popierdzieliło i automat zgłupiał. U mnie muszą ją jeszcze doregulowac bo jestem po wylewce i płytkach a montowana była wcześniej. Ale gdyby nie koniecznośc regulacji to facet powiedział, ze przez telefon może mi powiedzieć co zrobić z takim zbaraniałym automatem.

Mam to samo ale pierwszy raz. Jestem umówiony z instalatorem. Też się jej coś popierdzieliło i automat zgłupiał. U mnie muszą ją jeszcze doregulowac bo jestem po wylewce i płytkach a montowana była wcześniej. Ale gdyby nie koniecznośc regulacji to facet powiedział, ze przez telefon może mi powiedzieć co zrobić z takim zbaraniałym automatem.

Chetnie poslucham co Ci radzil :lol: Masz tez naped normstahl :lol:

Na moje oko blondynki coś nie tak z tą twoją bramą :wink: Też mamy normstahla z oryginalnym napędem i nic się nie rozkodowuje, pomimo, że ulubioną zabawą mojego synka jest naciskanie włącznika opuszczającego bramę wewnątrz garażu i bieg na zewnątrz pod krawędzią zamykającej się bramy. Niejednokrotnie brama się przy tym zatrzymywała, a wszystko działa jak przedtem.

No wlasnie nie dostalam :evil: :evil: :evil:

Klasyka, nie dają żeby klient nie kombinował samemu i dał zarobić :) Skoro zapłaciłaś za bramę to i za papiery również.

Zresztą w instrukcji i tak jednej rzeczy istotnej nie napisali :(

Robi się to tak:

- wyjąć wtyczkę z żółtym mostkiem

- obok wystającego przycisku jest dziurka, włożyć tam coś cienkiego, nacisnąć i przytrzymać

- nacisnąć i przytrzymać wystający przycisk

- brama zacznie się otwierać, jak dojdzie do miejsca które Ci pasuje to puszczasz przyciski

- włożyć wtyczkę z żółtym mostkiem

- brama jeszcze sama się otworzy i zamknie (uczy się miejsc krańcowych)

Więcej szczegółów (np. korekta manualna, ustawianie z pilota) w instrukcji do odebrania od instalatora

Miesiac temu zamykajac garaz nie zauwazylam ze nie zdazyl wyjsc pies i ona nad nim sie zatrzymala i przy tym zakodowala wysokosc zamkniecia na wysokosci psa :evil: :evil: :evil:

A to szelma :D

ulubioną zabawą mojego synka jest naciskanie włącznika opuszczającego bramę wewnątrz garażu i bieg na zewnątrz pod krawędzią zamykającej się bramy. Niejednokrotnie brama się przy tym zatrzymywała, a wszystko działa jak przedtem.

A to łobuz :D

Też mam mieć taką bramę - na razie zamówiona, przed montażem.

Panda dzięki za instrukcję.

Nie za ma co Instrukcje (2 książeczki) należy odebrać od instalatora.

I małe uzupełnienie do wcześniejszych ustawień - przycisk w dziurce to reset. Po jego wciśnięciu nie będzie działał pilot, należy go ponownie wprogramować (patrz papierowa instrukcja).

Zresztą te napędy mają jeszcze jeden fajny myk o którym też jest między wierszami - z centralki alarmu mozna wyłączać reakcję na pilota i przyciski (nie można odcinać całkowicie zasilania bo napęd głupieje i potrafi się przeprogramować).

dołączam do uzytkowników blokujących się bram z napędem Normstahl. Mam 2 bramy, montowane w czerwcu tego roku (wlasciwie od czerwca do września ale to juz inna historia). W ciągu 3 miesięcy od zakonczenia montazu i uruchomienia napędu przez 2,5 miesiąca miałam którąś albo obie bramy niesprawne- tzn zablokowane. Pierwszym razem tłumaczenie- pewnie brakło prądu i się rozkodowała.

Drugim razem- pewnie znowu jakiś impuls.

Trzecim razem- jakies mętne niezrozumiałe dla mnie tłumaczenie nt prowadnic i półobrotów (??)

Moje bramy chyba są troszkę inne niz te na zdjęciu powyżej. Od wewnątrz wygląda naped tak:

http://i160.photobucket.com/albums/t194/mocca_2007/czerwiec2008/5.jpg i z tego co wiem nie mam zadnych diodek, dziurek czy przyciskow ktore sama moglabym ustawiać/zmieniać.

Inny problem mam ze sprzedawcą/ serwisem. Albo nie przyjeżdzają na umówione spotkanie albo spóźniają się kilka godzin. Ostatnio czekałam na nich od... 11 września do ubieglego tygodnia czyli prawie 2 miesiące. Zjawili się kiedy wysłałam oficjalne pismo o odstąpieniu od umowy z powodu niezgodności towaru (polecam wizytę u rzecznika praw konsumentów, sama dysponuję ładnym ;) pismem na podobna okoliczność) i teraz będę takie wysyłać za każdym razem kiedy tylko będzie potrzeba.

I w ogóle całą tą historie z moimi bramami chcę opisać w moim dzienniku z detalami- moze komuś się przyda...

Generalnie nie jestem zadowolona z zakupu, mimo że na forum czytałam bardzo pochlebne opinie o normstahlu a ich bramy nie należą do najtańszych na rynku to ja tym bardziej nie mogę powiedzieć- towar z wyższej półki. Z taką awaryjnością...

Jeszcze jedno pytanie do autorki watku mam- dlaczego płaciłaś za ponowne zakodowanie? Na mnie nikt pieniędzy nie wołał mimo iz byli 4 razy w tej samej sprawie, niechby tylko spróbowali!

Przecież gwarancja jest na 10 lat. Nikt mnie nie informował ze po każdym odłączeniu pradu, ew "impulsie" w zasilaniu bramy będą mi się rozkodowywały i będę musiała wzywac platny serwis. Wtedy nawet bym ich nie kupiła.

Trzecim razem- jakies mętne niezrozumiałe dla mnie tłumaczenie nt prowadnic i półobrotów (??)

Jeżeli sprężyny skrętne są źle napięte to przy otwieraniu bramy (mniej więcej 1 segment) napęd nie ma mocy żeby bramę dalej podnieść. Opór jest tak duży że przez automat traktowany jest jako koniec otwarcia - i tak się samoprzeprogramowuje. Efekt - miganie lampy oświetleniowej - sygnał błędu.

Problemem może być również złe ustawienie zespołów jezdnych (za duże opory) i efekt ten sam.

Podobny efekt bedzie przy zamykaniu - brak mocy żeby przepchnąć wszystkie segmenty na łuku prowadnicy i nie domknie.

Moje bramy chyba są troszkę inne niz te na zdjęciu powyżej. Od wewnątrz wygląda naped tak:

http://i160.photobucket.com/albums/t194/mocca_2007/czerwiec2008/5.jpg i z tego co wiem nie mam zadnych diodek, dziurek czy przyciskow ktore sama moglabym ustawiać/zmieniać.

Masz ten sam napęd (to czarne jajo na suficie z lampą oświetleniową) - drabina i popatrz tam gdzie wchodzi kabel zasilający

Z taką awaryjnością...

Nikt mnie nie informował ze po każdym odłączeniu pradu, ew "impulsie" w zasilaniu bramy będą mi się rozkodowywały i będę musiała wzywac platny serwis. Wtedy nawet bym ich nie kupiła.

Bramy są dobre, montażysta/serwisant się nie spisał :(

Dobra, nie mówcie że wujek Piotruś jest zły :D

Dla zainteresowanych Instrukcja obsługi napędu Ultra bramy Normstahl w .pdf. Waży ponad 1MB.

Dłubanie na własną odpowiedzialność, jednak zawsze jak coś nie wyjdzie to można reset [46] i zaczynamy zabawę od początku.

Co do blokady otwierania drzwi alarmem - wtyczka z zielonym mostkiem :)

nie narzekajcie na bramy-problemem jest człowiek (a raczej jego brak wiedzy). Też miałem problemy. Nie domykała się, nie otwierała do końca... Spec, który to sprzedaje i serwisuje jedyne co potrafił to polać prowadnice wd-40 :lol:

Na moje pytanie nie odpowiadał żeby sobie konkurencji nie robić. Zbłaźnił się próbą zdjęcia osłony z napędu (nie wiedział jak)-ale mu pomogłem. Oczywiście nie dostałem instrukcji-mimo, ze wielokrotnie o nie prosiłem. Nie dostałem metalowych prętów do naciągania sprężyn (które są przeciez w zestawie). W konsekwencji ściągnąłem instrukcje i zwiększyłem delikatnie siłę napędu (są dwa potencjometry - jeden od zamykania, drugi-otwierania). Od roku zero problemów. Facet chciał jeszcze wyciągnąć 2 setki za wizyte (2 razy w roku) zebym miał 10 lat gwarancji. Pogoniłem jelenia! Trzeba czyścić co jakiś czas prowadnice (szczególnie jak się jakieś brudne roboty robi w garażu) smarować i żadne wyłączenia prądu nic nie zmienią. Od czasu rezygnacji z autoryzowanego speca brama hula - wcześniej były problemy.

Dobra, nie mówcie że wujek Piotruś jest zły :D

Dla zainteresowanych Instrukcja obsługi napędu Ultra bramy Normstahl w .pdf. Waży ponad 1MB.

Dłubanie na własną odpowiedzialność, jednak zawsze jak coś nie wyjdzie to można reset [46] i zaczynamy zabawę od początku.

Co do blokady otwierania drzwi alarmem - wtyczka z zielonym mostkiem :)

Panda

Wielkie Wielkie Wielkie Dzieki :D :D :D

Instrukcja wydrukowana teraz trzeba poczytac i jak bedziemy na budowie zastosowac :D :D :D

nie narzekajcie na bramy-problemem jest człowiek (a raczej jego brak wiedzy). Też miałem problemy. Nie domykała się, nie otwierała do końca... Spec, który to sprzedaje i serwisuje jedyne co potrafił to polać prowadnice wd-40 :lol:

Na moje pytanie nie odpowiadał żeby sobie konkurencji nie robić. Zbłaźnił się próbą zdjęcia osłony z napędu (nie wiedział jak)-ale mu pomogłem. Oczywiście nie dostałem instrukcji-mimo, ze wielokrotnie o nie prosiłem. Nie dostałem metalowych prętów do naciągania sprężyn (które są przeciez w zestawie). W konsekwencji ściągnąłem instrukcje i zwiększyłem delikatnie siłę napędu (są dwa potencjometry - jeden od zamykania, drugi-otwierania). Od roku zero problemów. Facet chciał jeszcze wyciągnąć 2 setki za wizyte (2 razy w roku) zebym miał 10 lat gwarancji. Pogoniłem jelenia! Trzeba czyścić co jakiś czas prowadnice (szczególnie jak się jakieś brudne roboty robi w garażu) smarować i żadne wyłączenia prądu nic nie zmienią. Od czasu rezygnacji z autoryzowanego speca brama hula - wcześniej były problemy.

Tez nie mam takich pretow do naciagania sprezyn :evil:

[

Z taką awaryjnością...

Nikt mnie nie informował ze po każdym odłączeniu pradu, ew "impulsie" w zasilaniu bramy będą mi się rozkodowywały i będę musiała wzywac platny serwis. Wtedy nawet bym ich nie kupiła.

Mam nadzieję, ze to to. Ale jednak wolałabym, zeby było tak jak powinno- przyjechali, zamontowali, zaplacili, zapomnieli. A tu okazało się, ze bramy zamontowali ale brakowało linek, dojechały linki brakowało rygli. Dojechały rygle załozyli jeden (drugi wsiąkł). Trwało to od czerwca do września. Najgorsze jest to ze sama te braki zauważałam, nikt mi o nich nie wspomniał- więc dodatkowo musiałam się prosić i tłumaczyć dlaczego nie zgłosiłam od razu podczas montazu :o :-?

Generalnie, musiałam wiedzieć jak zbudowana jest moja brama zeby mnie nie orznęli. I tak doczytalam u Was, ze nie mam zadnych prętów do naciągania spręzyn, manipulować tez nie chciałabym bo uwazam, ze na gwarancji od tego jest serwis. Instrukcji też nie mam :x

Bramy może i dobre ale sprzedawca i serwis- do bani.

Jeżeli sprężyny skrętne są źle napięte to przy otwieraniu bramy (mniej więcej 1 segment) napęd nie ma mocy żeby bramę dalej podnieść. Opór jest tak duży że przez automat traktowany jest jako koniec otwarcia - i tak się samoprzeprogramowuje. Efekt - miganie lampy oświetleniowej - sygnał błędu.

Problemem może być również złe ustawienie zespołów jezdnych (za duże opory) i efekt ten sam.

Podobny efekt bedzie przy zamykaniu - brak mocy żeby przepchnąć wszystkie segmenty na łuku prowadnicy i nie domknie.

Masz ten sam napęd (to czarne jajo na suficie z lampą oświetleniową) - drabina i popatrz tam gdzie wchodzi kabel zasilający

Z taką awaryjnością...

Panda no wlasnie wczesniejbrama mi sie nie zamykala (na wysokosci psa ) naciagali sprezyny .

Teraz otwiera sie na wysokosci panelu i mryga swiatlo .

Czy wystarczy zaprogramowac czy sprezyny trzeba napiac i jak to samemu zrobic :lol:

Oj chyba cie zamecze :oops: 8)