Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wczesniejbrama mi sie nie zamykala (na wysokosci psa ) naciagali sprezyny .

Teraz otwiera sie na wysokosci panelu i mryga swiatlo .

Poluzowali, za bardzo. Dlatego silnik nie ma siły podciągnąć bramy więcej niż jeden segment (wchodzi na łuk prowadnicy). Lampa miga bo zgłasza awarię.

Czy wystarczy zaprogramowac czy sprezyny trzeba napiac i jak to samemu zrobic

Wyczyść prowadnice, trzeba naoliwić rolki, zawiasy i łożyska. Zrób reset napędu i ponownie go zaprogramuj.

Jak to nie pomoże to poszukaj kogoś kto podciągnie sprężyny. Samemu (za 50 zł) nie wiedząc jak to można sobie tylko krzywdę zrobić (w napiętych sprężynach jest bardzo duży moment skręcający).

Poszukaj w Panoramie Firm lub książce telefonicznej firm robiących ogrodzenia i bramy przesuwne na Normstahlu, mają więcej doświadczenia i wiedzy niż niejeden serwis od sprzedawcy.

nie mam zadnych prętów do naciągania spręzyn,

Tutaj uczucia mam mieszane. Powinni je zostawić ale i wytłumaczyć że jak ktoś nie wie jak ich użyć to może sobie krzywdę zrobić. Siła sprężyny może w najgorszym razie rękę złamać.

a czy aby sprawdzic naciagniecie sprezyny mozna to zrobic optycznie na wyglad :roll:

Bo teraz nie wiem czy to poluzowali pracownicy bedac miesiac temu na naprawie( tylko brama chodzila ) czy robotnicy pracujacy na budowie czy to sie samo poluzowalo :lol:

Optycznie mozna tylko popatrzeć :)

Bo teraz nie wiem czy to poluzowali pracownicy bedac miesiac temu na naprawie( tylko brama chodzila ) czy robotnicy pracujacy na budowie czy to sie samo poluzowalo :lol:

1. Najbardziej możliwe bo to regulacja

2. Nie, chyba że mieli pręty i wiedzieli jak ale po co?

3. Samo nie, chyba że sprężyny się wyciągnęły - zaleca się wymianę sprężyn po 10 latach użytkowania przy 5-6 otwarciach na dobę

Optycznie mozna tylko popatrzeć :)

1. Najbardziej możliwe bo to regulacja

2. Nie, chyba że mieli pręty i wiedzieli jak ale po co?

3. Samo nie, chyba że sprężyny się wyciągnęły - zaleca się wymianę sprężyn po 10 latach użytkowania przy 5-6 otwarciach na dobę

Jeszcze raz Dzieki za pomoc w sobote jak bede miala wiecej czasu pobawimy sie brama :wink:

Pozdrawiam Bryta

Bramy może i dobre ale sprzedawca i serwis- do bani.

A umieszczałaś ich na małopolskiej czarnej liście ??

Może warto żeby od nich uciekać.

ale oni nie są z małopolski, z Łodzi... chcę opisać ich w moim dzienniku, ew dać link na grupie łódzkiej bo nie znalazłam żadnych opinii o nich na forum.

nawiązując do sprzężyn

w instrukcji (a jest do ściagniecia ze stron producenta-jak nie to przedstawiciel na PL wyśle mailem wersje w naszym języku) jest szczegółowo opisane jak naciągać sprężyny. Do tego celu są czarne i czerwone "kreski" na sprężynach. Trzeba tak kręcić aby była ich odpowiednia ilość(patrz instrukcja).

Właściwy naciąg sprężyny mamy gdy brama (z odłączonym napędem) lekko się podnosi i swobodnie zamyka (bez dociskania). Gdy ją "wyrywa do góry" (za mocny naciąg) to napęd jej nie zamknie-analogicznie odwrotnie-jak jej nie możemy opuścić swobodnie-to napęd nie zamknie

ot... filozofia :lol:

• 1 month później...

a dla tych, którzy nie dostali a są w potrzebie instrukcji link do niemieckiej strony producenta z instrukcjami do napędów (na polskiej niestety nic poza prospektami nie ma), oprócz tego mozna tam znaleźć m.in. instrukcję montażu bram itp

http://www.normstahl.de/de/downloads/montageanleitungen/garagentorantriebe.html

• 1 year później...

hej,

powie mi ktoś gdzie w automacie normstahl ultra s jest zasilanie do którego można podłączyć fotokomórkę i jakie ma to parametry (12 czy 24v, ac czy dc)?

pewnie razem ze stykami do podłączenia przekaźnika od fotokomórki w przyłączu nr 6. poratujcie rozpiską tego złącza, bo w instrukcji nie napisali.