Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocpeplenie, materiały, wykonczenie

adamoff

Recommended Posts

Witam

Jestem posiadaczem dosc starego lokalu uzytkowego, wolnostojaego, w ktorym chcialbym dokonac prace majace na celu ocieplenie go, uszczelnienie, jednym slowem chcialbym zmienic jego typ na pomieszczenie mieszkalne. Jest to budynek z cegly o dosc sporej grubosci ale nie zmienia to faktu, ze w zime jesc dosc zimno, latem z reszta tez. Poniewaz nie mam mozliwosci ocieplania go od zewnatrz przyszedl mi do glowy pomysl ocieplenia go od srodka. Chcialbym kazda sciane oblozyc styropianem (nie wiem jakiej grubosci najlepiej) na to nakladajac plyty KG (rowniez nie wiem jakie, oraz nie znam kosztow)). Co do plyt to zastanawiam sie nad typem H2, poniewaz wilgotnosc wydaje sie byc dosc duza w lokalu. Chcialbym rowniez wymienic wszystkie okna oraz dzwi wejsciowe w celu uszczelnienia pomieszczenia. Interesuja mnie rowniez sposoby ocieplania sufitu oraz podlogi. Co do sufitu to napewno chcialbym go obnizyc i ocieplic, jednak wole sie dowiedziec jak. Na podloge konieczna bedzie wylewka poniewaz chwilowo jest tam stary drewniany parkiet, choc to za duzo powiedziane. Jest nierowna i nie wiem jakiej grubosci byla poprzednia warstwa, ale zimno idzie rowniez od podlogi. Chcialbym jednoczesnie zwiekszyc izolacje termiczna i zmniejszyc wilgotnosc lokalu. Dodam jeszcze, ze ogrzewanie chcialbym zrobic gazowe, jednak nie ma tam doprowadzonego gazu, wiec jedynym rozwiazaniem wydaja sie byc piecyki gazowe + sprawna wentylacja. To chyba tyle narazie i bardzo zalezaloby mi na konkretnej pomocy

Dziekuje i pozdrawiam