Matizka 28.02.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Hej, mamy mieć ogrzewanie podłogowe w salonie i dlatego myślimy, że rozsądniej zrobić tam terakotę. trochę mi się to wydawało nieprzytulne, ale w ostatnich "Czterech Kątach" zobaczyłam rozwiązanie, w którym się zakochałam. Kafelki ułożone jakby w takich drewnianych ramach (trudno to opisać, ale pewnie widzieliście). Zresztą tu jest link do zdjęcia:http://bi.gazeta.pl/im/1916/z1916626N.jpgTam jest napisane jakie to ładne itd, ale ja się zastanawiam jak to się robi. Jakiego rodzaju drewna użyć na tę ramę? Jakieś deski, panele? I kto to powinien układać - glazurnik, parkieciarz? Moze ktoś coś podobnego robił? Opiszcie wrażenia. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.03.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 matizko a dotykałaś tego rozwiązania, bo mnie się wydaje że ta deska to też ceramika tylko taki wzór zauważ że jest to szeroka i dość krótka "deska"odsyłam cię na stronę np: polcoloritu oni produkują płytki 15x60 z rysunkiem i strukturą drewna nazywa się to wood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 01.03.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Super myślę o takim samym rozwiązaniu, tylko w ciemniejszych kolorach. A może zupełnie wzór drewna na płytkach Ciężko wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 12.03.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Widziałam u znajomych deski z drewna egzotycznego łączone z marmurem .Wygląda pięknie.Nie dawno wykonane więc nie wiadomo jak się spisze.Też myślę o tym u siebie więc będę temat drążyć / k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 13.03.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 oh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 13.03.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kretka 31.10.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Mam 20 m salon, który łączy się z 12 m kuchnią. Projektant, który aranżuje kuchnię wpadł na pomysł by w części kuchennej położyć kremowy gres, którym miałby być również wyłożony dookoła salon (na szerokość 15 cm). W środku tego gresowego obrzeża miałby być parkiet z drewna egzotycznego doussie. Mam wątpliwości co do tego rozwiązania. Boję się że salon się optycznie zwęży. Mo lepiej nie kłaść w salonie tej gresowej obramówki. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 31.10.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Jak projektant ma kuncepcję, to pewnie gra ze wszystkim. Inna rzecz, na ile Ci takie wnętrze wystarczy? Bo jak za dwa lata dostawisz ze cztery szafki, stołeczek i inne takie, to może cały ten wnętrzarski efekt popsuć... Pogadaj o tym może z perojektantem, powinien Cię chyba słuchać i brać pod uwagę wątpliwości, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Mam 20 m salon, który łączy się z 12 m kuchnią. Projektant, który aranżuje kuchnię wpadł na pomysł by w części kuchennej położyć kremowy gres, którym miałby być również wyłożony dookoła salon (na szerokość 15 cm). W środku tego gresowego obrzeża miałby być parkiet z drewna egzotycznego doussie. Mam wątpliwości co do tego rozwiązania. Boję się że salon się optycznie zwęży. Mo lepiej nie kłaść w salonie tej gresowej obramówki. Co o tym myślicie? Przy 15 cm pasku gresu, optycznie w ogole nie poczujesz zmiejszenia salonu. Natomiast widocznie zmieni sie jego wysokosc, zwlaszcza jesli gres jest polerowany a sciany nie beda ciemne. Czy te 15 cm wynika z wielkosci plytki?Jak na moj gust troche to malo, mysle, ze przy tych wielkosciach pomieszczen nawet gdyby bylo to az 30cm to tez nie bylo by zle ,tylko, ze ja nie wiem jak wyglada wnetrze i moze wlasnie tak powinno byc i wcale nie mam racji. . Nie obawiaj sie proponowanego zabiegu , wyglada to na prawde fajnie i wbrew pozorom nawet przemeblowanie mu nie zaszkodzi. Obwodka , zwlaszcza z gresu mocno "porzadkuje" podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 01.11.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Widzialam cos takiego w jednym z magazynow, efekt byl doskonaly. Postaram sie poszukac i dac namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kretka 01.11.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Dokładnie tak jak napisał Wojtek, ta obwódka ma być z gresu polerowanego, a ściany mają być ecru/krem (coś w tym stylu). A czemu akurat ok. 15 cm - sama nie wiem, muszę zapytać projektanta.Ewak, proszę jak znajdziesz coś takiego koniecznie daj namiar.Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 01.11.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Wojtku, na jakiej zasadzie optycznie zmieni sie wysokosc takiego pomieszczenia ? Bedzie wyzsze czy nizsze ?U mnie pokoj laczy sie z jadalnia, w jadalni ma byc szary matowy gres i naokolo pokoju 20 cm obramowka gresowa. Nie chce robic szerszej, bo sam pokoj kanapowy bedzie mial 3.60x4.60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Wojtku, na jakiej zasadzie optycznie zmieni sie wysokosc takiego pomieszczenia ? Bedzie wyzsze czy nizsze ? . Z tego co pisala Kretka :gres bezowy, sciany ecru, podloga doussi Powiekszy sie pozornie powierzchnia scian kosztem pozornego zmiejszenia podlogi a wiec wnetrze sprawi wrazenie wyzszego. Gres polerowany ponadto ma powierzchnie lustrzana, w ktorej sciany i elementy przyscienne beda sie odbijac/fytryny, meble, okna itp/.A wiec powiekszenie przestrzeni poprzez odbicie Podobny efekt uzyskasz prawdopodobnie u siebie , laczac mat z polerem.Poniewaz nie wszytko zrozumialem jak to jest u Ciebie, to podaje mozliwe do uzyskania efekty Wyrazne zmiejszenie optyczne podlogi bez zauwazalnej zmiany wysokosci uzyskasz w polaczeniu takim : jasna sciana , ciemna obwodka , jasna podloga. Optyczne i wyrazne podwyzszenie pokoju: jasna sciana, jasna obwodka , ciemna podloga./tak ma Kretka, im szerszy pasek gresu tym efekt wyrazniejszy/ Mocne zmniejszenie wnetrza i wyrazne jego podwyzszenie/efekt zerkania do studni/: ciemna sciana, ciemna obwodka, jasna podloga. Rzecz jasna podane przyklady moga nie do konca spelniac oczekiwania i zadowalac z sily efektu , wszytko zalezy od barwy i faktury uzytych material materialow. Im wieksze miedzy nimi kontrasty, tym efekt koncowy bedzie mocniejszy. Zasada jest taka :kontrastami i kolorystyka scian zmieniasz geometrie wnetrza, kontrasatami na podlodze i suficie zmieniasz wysokosc i proporcje , kontrasty sciana - podloga zmieniaja troche tego i troche tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 01.11.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Wielkie dzieki Czyli jak zrobie, jasne sciany "bezowa biel", ciemniejsze obramowki i jasne panele o takie: W rzeczywistosci nie maja tego niebieskiego odcienia, to przy tych kaflach tak sie wydaje, tylko sloje sa szare. http://img456.imageshack.us/img456/3761/loara7us.jpg to zmniejsze optycznie pokoj ale go nie obnize. To dobrze, bo chodzi mi o to zeby nie obnizac i tak niskiego pomieszczenia 2.45. W pokoju beda tylko kanapy i stolik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Czyli jak zrobie, jasne sciany "bezowa biel", ciemniejsze obramowki i jasne panele o takie: W rzeczywistosci nie maja tego niebieskiego odcienia, to przy tych kaflach tak sie wydaje, tylko sloje sa szare. to zmniejsze optycznie pokoj ale go nie obnize. To dobrze, bo chodzi mi o to zeby nie obnizac i tak niskiego pomieszczenia 2.45. W pokoju beda tylko kanapy i stolik. Jesli chcesz "podniesc" wnetrze zastosuj o ton ciemniejsza podloge niz obramowka.W 16 metrowym pokoju wysokosc jak masz to IMO przyzwoite proporcje.Wiec spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 01.11.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Wiesz dales mi do myslenia z tymi jasniejszym gresem. 16m2, to tylko jest czesc "kanapowa" do ktorej sie wczodzi z przedpokoju, pozniej zaczyna sie ok 12m2 jadalni i prostopadle (otwarte) 12m2 kuchni tz wszystko to jest ulozone w L-ke. W mniejszym ramieniu L-ki jest kuchnia, a na dlugosci jadalnia i pokoj. Miedzy jadalnia a pokojem bedzie scianka 1.30 wysoka, 2 m dluga z gazobetonu, a nawet nie scianka tylko otwarta "szafka" z blatem na pokoj w ktorej beda duperele jak sprzet itp Tylko ze to jest wlasnie taka dluga powierzchnia hmmm i teraz sie zastanawiam, czy zamiast blatu nie pociagnac do gory dechami w formie regalu. Zeby odciac optycznie dwie powierzchnie, ale zeby byl przeswit. nie wiem czy wiadomo o co mi chodzi, ale jak pisze to mi sie lepiej mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Hmm! Tylko czy warto na takiej dlugosci dawac polki i mimo wszytko wowczas niemal zamykac wnetrze. Murek ma ok. 2 m dlugosci wiec przy azurowych polkach gdzies musisz postawic "slupki" w tym min gdzies po srodku jeden/2metrowa polka ze skrajnymi punktami podparcia to malo/. To nie bedzie juz tylko optyczne wydzielenie powierzchni. Moze wiec przegrodzic , ale tylko na kawalku tego murku, np 1/3 albo w postaci azurowego , polkowego "slupka" nawet tylko na 1/4 dlugosci tego murku?? Szkoda chyba perspektywy, skoro juz otwieralas wnetrza na siebie .Zyskasz lekkosc i wrazenie wiekszej przestrzeni przy tym rozwiazaniu, niz przy takim azurowym regale w dodatku 130 cm nad podloga. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 01.11.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Dobrze ze to powiedziales, bo mi sie juz wydaje ze zaczynam kombinowac jak chlop pod gore Musze to juz zostawic, a nie na sile wymyslac ulepszenia. Tylko jeszcze przemysle ten gres, moze faktycznie dam jasno szary. Pomyslalam o ciemnym, bo ten sam ma byc w przedpokoju, ale z jasnym tez da sie zyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 01.11.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Też się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem, ale mąż zapytał: co na ścianę? Cokolik z tego gresu? Listwa drewniana? Chciałam nic, ale przy myciu podłogi można bardzo szybko wybrudzić ścianę (jasna, prawie biała). Jak to rozwiązał projektant, jestem ciekawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 01.11.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Ja zaplanowalam cokolik z gresu Prawde mowiac bez cokolika ladniej dla mnie wyglada, ale mialam kiedys panele polozone bez listwy sciennej (to byly jeszcze panele klejone na sztywno) i po dwoch miesiacach przykleilam listwy mokry mop jest zabojstwem dla sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts