jaszczurka 09.04.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witaj Kretka, mam akurat pismo w ktorym jest takie wlasnie rozwiązanie czyli na srodku drewno a w kolo kafle-kremowe wlasnie .jesli mam wyrazic swoją opinię to wygląda to bardzo ladnie ,jesli chcesz to podaj mi mail a przesle ci zdjęcie tego salonu,powiem tylko że drewno to panele imitujące egzotyczne drewno merbau.pozdrawiam.moje GG 8841574[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 10.04.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Mam 20 m salon, który łączy się z 12 m kuchnią. Projektant, który aranżuje kuchnię wpadł na pomysł by w części kuchennej położyć kremowy gres, którym miałby być również wyłożony dookoła salon (na szerokość 15 cm). W środku tego gresowego obrzeża miałby być parkiet z drewna egzotycznego doussie. Mam wątpliwości co do tego rozwiązania. Boję się że salon się optycznie zwęży. Mo lepiej nie kłaść w salonie tej gresowej obramówki. Co o tym myślicie? Witam, takie rozwišzanie bedziemy miec u nas w salonie, dookoła salonu ramka z gresu (szer 50cm, kolor bardzo jaksny -kremowy) i w rodku drewno wenge. Wydaje mi sie ,że bedzie wyglšdać o.k. pozdrawiam, KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 10.04.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Ha. Ja tak mam. Kuchnia i część salonu wkoło kominka terakota - zapomniałem nazwy ale lekko żółta- a wkoło reszty salonu obwódka na jedną płytke 33cm. W środku deski sosna zabejcowane na mahoń. Przy ścianach listwa w kolorze podłogi, ładnie kontrastuje.Projekt autorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 04.07.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 no właśnie jak to się robi :wstawki w podłodze z gresu czy płytki z drewna pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 04.07.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Trochę niezbyt precyzyjne te zapytanie. Sprecyzuj: 1. Chcesz mieć podłogę, gdzie naokoło są płytki, w środku elementy parkietu drewnianego? 2. W każdej płytce chcesz mieć drewnianą wstawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.07.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 ..................... 2. W każdej płytce chcesz mieć drewnianą wstawkę? tak tez można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 04.07.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 ..................... 2. W każdej płytce chcesz mieć drewnianą wstawkę? tak tez można ? Podobno nie ma rzeczy niemożliwych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Ja tak będę miała Boorg podtrzymał mnie na duchu , stolarz cały w nerwach (u mnie dodatkowo wstawka będzie na podłogówce), ale efekt fajny. Mam nadzieję, że powiem że działa i wygląda jak trzeba po zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 04.07.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 ..................... 2. W każdej płytce chcesz mieć drewnianą wstawkę? tak tez można ? Oczywiście. 1. Przecinasz płytki po przekątnej/wzdłuż. Rozsuwasz przecięte elementy na szerokość klepki/lamelki. Przymierzasz klepkę/lamelkę - zaznaczasz skosy/zakończenia i docinasz. Potem całość elementów pasujesz i wklejasz. 2. Wycinasz koła w płytkach (jedno/dwa lub więcej) symetrycznie bądź w dowolnych miejscach. W miejsce otworów robisz drewniane wstawki. Możesz to zrobić z jednego lub kilku gatunków drewna. Możesz też drewno kolorować. i takie tam głupoty... . P.S. W drugą stronę też można. Na położonym parkiecie przy pomocy frezarki i dłutka możemy wyciąć dowolny kształt i w to miejsce wkleić dowolny element (np. marmurowe kostki)... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 05.07.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 W drugą stronę też można. Na położonym parkiecie przy pomocy frezarki i dłutka możemy wyciąć dowolny kształt i w to miejsce wkleić dowolny element (np. marmurowe kostki)... czizas ja tak kce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 05.07.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 ja widziałam podłogę gdzie ta wstawka drewniana powtarza się co trzy płyki.fajnie to wygląda.tylko pytanie o wysokości ,bo będę miała podłogę zbarlinka ,więc nie wiem co pod to włożyć żeby było równo,no i jak to przykleić?pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 06.07.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 ...bo będę miała podłogę zbarlinka... Nic mi to nie mówi. Barlinek jest dużym producentem. Robi mozaiki drewniane (grubość do 10 mm), parkiety lite (grubość do 22 mm), deskę barlinecką - czyli panel drewniany (grubość 15-36 mm), deskę litą (grubość 15-26 mm). Napisz co miałaś na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 06.07.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 panel drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 06.07.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Nie jestem specem od płytek/glazury ale wydaje mi się, że standartowa płytka podłogowa ma 8 mm grubości. Do tego trzeba dodać grubośc kleju (standartowo to chyba 3 mm). Mamy 11 mm a panel ma 15 mm. Czyli brakuje nam 4 mm. Musisz zapytać glazurnika czy można podłożyć pod płytki te 4 mm kleju więcej (czyli zastosować szpachle z wyższym zębem)??? Sama technologia wykonania. Najpierw kleisz płytki a po wyschnięciu kleju do glazury wklejasz drewniane wstawki (najlepiej klejem do parkietów w ostateczności klejami montażowymi w tubach (ale tylko pod warunkiem, że nie są to duże wstawki!!!)). Nie możesz wstawiać drewna między mokre płytki - drewno ulegnie uszkodzeniu (wypaczy się, pojawią się zabrudzenia, lakier może złuszczyć się, itp.). P.S. Wszystkie wstawki jakie wykonywałem - uzgadniałem wcześniej z glazurnikiem sposób wykonania. Ustalaliśmy poziomy, kształty. On robił a ja potem w otwory wklejałem wypełnienia z drewna. I naprawdę jest to proste - pod warunkiem, że glazurnik nie popełni błędów... . Ważne. Jeżeli elementy o których mówisz są dłuższe niż 35 cm i szersze niż 7 cm to bezwzględnie musisz przykleić je na klej poliuretanowy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 06.07.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 dzięki ,właśnie sobie wszystko wydrukowałam,i tak zaopatrzona będę rozmawiać...... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goomisia 07.07.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 boorgu? a moglbys poradzic co w przypadku jak w parkiecie 22mm chce zrobic podluzne wstawki z gresu (na szer. ok. 15-20cm i dlugosc ok. 120cm)? Wiesz.. taka "zebra" - plytki - parkiet - plytki - prakiet itd... Co wtedy z poziomami, polaczeniami mateialow? Da sie cos takiego dobrze zrobic, zeby nie sprawialo problemow i ladnie wygladalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 08.07.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 ...w parkiecie 22mm chce zrobic podluzne wstawki z gresu (na szer. ok. 15-20cm i dlugosc ok. 120cm)? Wiesz.. taka "zebra" - plytki - parkiet - plytki - prakiet itd... Co wtedy z poziomami, polaczeniami mateialow? Da sie cos takiego dobrze zrobic, zeby nie sprawialo problemow i ladnie wygladalo?... Oczywiście. 1. Jeżeli parkiet już leży. Przy pomocy frezarki i dłutka wycinamy prostokąty pod nasze płytki. Głębokość frezowania: 1 mm głębiej niż grubość płytki. Ten jeden mm to miejsce na klej. Używamy klejów montażowych bez zawartości wody. Jeżeli płytki mają nierówne krawędzie to łączenie płytki/parkiet należy wyakrylować kitem parkieciarskim. 2. Jeżeli parkiet jeszcze nie leży. Glazurnik ustawia poziom podłóg. Oczywiście owe wstawki też należy odpowiednio podnieść (na kleju lub masie samopoziomującej). Wysokość 22 mm (+- 1 mm). Wsawki robimy przed położeniem parkietu. Czekamy aż klej do glazury dokładnie wyschnie. Jeżeli mamy owe wstawki dobrze wypoziomowane obłożenie ich parkietem nie stanowi problemu. cyklinowanie i lakierowanie też jest bezproblemowe. Może tylko wszystko jest trochę droższe od standartowego wykonania... . P.S. Na styku parkiet/płytki nie musimy stosować dodatkowych dylatacji. Możemy to robić na styk. Jedynie z punktu widzenia estetyki, jeżeli nasze płytki mają nierówne krawędzie, dobrym rozwiązaniem jest wykończyć je listwą metalową (takie przewrócone L). Dzięki temu połączenie będzie linią prostą a nie wystrzępionym wygibasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 03.01.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Czy mogę prosić o zdjęcia?Więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 04.01.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 proszę... http://images2.fotosik.pl/152/01e434ddae45f4d9med.jpg trochę surowizny ... http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1331852_1024.ts1148244764274.jpg http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1332061_1024.ts1148245028793.jpg http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/2284d.jpg dodad że pod całym gresem jest podłogówka - bardzo się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 08.01.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 damianrNo wygląda to pięknie....Rozumiem, że to jest drewno? Jak jest wykończone połączenie gres/drewno - jakieś wypełnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts