Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje podłogi : drewno + ceramika

Matizka

Recommended Posts

Witaj Kretka, mam akurat pismo w ktorym jest takie wlasnie rozwiązanie czyli na srodku drewno a w kolo kafle-kremowe wlasnie .jesli mam wyrazic swoją opinię to wygląda to bardzo ladnie ,jesli chcesz to podaj mi mail a przesle ci zdjęcie tego salonu,powiem tylko że drewno to panele imitujące egzotyczne drewno merbau.pozdrawiam.moje GG 8841574[/img]

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam 20 m salon, który łączy się z 12 m kuchnią. Projektant, który aranżuje kuchnię wpadł na pomysł by w części kuchennej położyć kremowy gres, którym miałby być również wyłożony dookoła salon (na szerokość 15 cm). W środku tego gresowego obrzeża miałby być parkiet z drewna egzotycznego doussie. Mam wątpliwości co do tego rozwiązania. Boję się że salon się optycznie zwęży. Mo lepiej nie kłaść w salonie tej gresowej obramówki. Co o tym myślicie?

Witam, takie rozwišzanie bedziemy miec u nas w salonie, dookoła salonu ramka z gresu (szer 50cm, kolor bardzo jaksny -kremowy) i w œrodku drewno wenge.

Wydaje mi sie ,że bedzie wyglšdać o.k.

pozdrawiam,

KasiaR :wink:

• 2 months później...

Ja tak będę miała ;)

Boorg podtrzymał mnie na duchu ;), stolarz cały w nerwach (u mnie dodatkowo wstawka będzie na podłogówce), ale efekt fajny. Mam nadzieję, że powiem że działa i wygląda jak trzeba po zimie 8)

.....................

2. W każdej płytce chcesz mieć drewnianą wstawkę?

tak tez można ? :o

Oczywiście.

1. Przecinasz płytki po przekątnej/wzdłuż. Rozsuwasz przecięte elementy na szerokość klepki/lamelki. Przymierzasz klepkę/lamelkę - zaznaczasz skosy/zakończenia i docinasz. Potem całość elementów pasujesz i wklejasz.

2. Wycinasz koła w płytkach (jedno/dwa lub więcej) symetrycznie bądź w dowolnych miejscach. W miejsce otworów robisz drewniane wstawki. Możesz to zrobić z jednego lub kilku gatunków drewna. Możesz też drewno kolorować.

i takie tam głupoty... . :wink:

P.S.

W drugą stronę też można. Na położonym parkiecie przy pomocy frezarki i dłutka możemy wyciąć dowolny kształt i w to miejsce wkleić dowolny element (np. marmurowe kostki)... .

...bo będę miała podłogę zbarlinka...

Nic mi to nie mówi.

Barlinek jest dużym producentem.

Robi mozaiki drewniane (grubość do 10 mm), parkiety lite (grubość do 22 mm), deskę barlinecką - czyli panel drewniany (grubość 15-36 mm), deskę litą (grubość 15-26 mm).

Napisz co miałaś na myśli. :roll:

Nie jestem specem od płytek/glazury ale wydaje mi się, że standartowa płytka podłogowa ma 8 mm grubości. Do tego trzeba dodać grubośc kleju (standartowo to chyba 3 mm). Mamy 11 mm a panel ma 15 mm. Czyli brakuje nam 4 mm. Musisz zapytać glazurnika czy można podłożyć pod płytki te 4 mm kleju więcej (czyli zastosować szpachle z wyższym zębem)??? :o

Sama technologia wykonania.

Najpierw kleisz płytki a po wyschnięciu kleju do glazury wklejasz drewniane wstawki (najlepiej klejem do parkietów w ostateczności klejami montażowymi w tubach (ale tylko pod warunkiem, że nie są to duże wstawki!!!)). Nie możesz wstawiać drewna między mokre płytki - drewno ulegnie uszkodzeniu (wypaczy się, pojawią się zabrudzenia, lakier może złuszczyć się, itp.).

P.S.

Wszystkie wstawki jakie wykonywałem - uzgadniałem wcześniej z glazurnikiem sposób wykonania. Ustalaliśmy poziomy, kształty. On robił a ja potem w otwory wklejałem wypełnienia z drewna. I naprawdę jest to proste - pod warunkiem, że glazurnik nie popełni błędów... .

Ważne.

Jeżeli elementy o których mówisz są dłuższe niż 35 cm i szersze niż 7 cm to bezwzględnie musisz przykleić je na klej poliuretanowy!!!

boorgu? a moglbys poradzic co w przypadku jak w parkiecie 22mm chce zrobic podluzne wstawki z gresu (na szer. ok. 15-20cm i dlugosc ok. 120cm)? Wiesz.. taka "zebra" - plytki - parkiet - plytki - prakiet itd... Co wtedy z poziomami, polaczeniami mateialow? Da sie cos takiego dobrze zrobic, zeby nie sprawialo problemow i ladnie wygladalo?

...w parkiecie 22mm chce zrobic podluzne wstawki z gresu (na szer. ok. 15-20cm i dlugosc ok. 120cm)? Wiesz.. taka "zebra" - plytki - parkiet - plytki - prakiet itd... Co wtedy z poziomami, polaczeniami mateialow? Da sie cos takiego dobrze zrobic, zeby nie sprawialo problemow i ladnie wygladalo?...

Oczywiście.

1. Jeżeli parkiet już leży.

Przy pomocy frezarki i dłutka wycinamy prostokąty pod nasze płytki. Głębokość frezowania: 1 mm głębiej niż grubość płytki. Ten jeden mm to miejsce na klej. Używamy klejów montażowych bez zawartości wody. Jeżeli płytki mają nierówne krawędzie to łączenie płytki/parkiet należy wyakrylować kitem parkieciarskim.

2. Jeżeli parkiet jeszcze nie leży.

Glazurnik ustawia poziom podłóg. Oczywiście owe wstawki też należy odpowiednio podnieść (na kleju lub masie samopoziomującej). Wysokość 22 mm (+- 1 mm). Wsawki robimy przed położeniem parkietu. Czekamy aż klej do glazury dokładnie wyschnie. Jeżeli mamy owe wstawki dobrze wypoziomowane obłożenie ich parkietem nie stanowi problemu. cyklinowanie i lakierowanie też jest bezproblemowe. Może tylko wszystko jest trochę droższe od standartowego wykonania... . :roll:

P.S.

Na styku parkiet/płytki nie musimy stosować dodatkowych dylatacji. Możemy to robić na styk. Jedynie z punktu widzenia estetyki, jeżeli nasze płytki mają nierówne krawędzie, dobrym rozwiązaniem jest wykończyć je listwą metalową (takie przewrócone L). Dzięki temu połączenie będzie linią prostą a nie wystrzępionym wygibasem. :wink: 8)

• 5 months później...

proszę...

http://images2.fotosik.pl/152/01e434ddae45f4d9med.jpg

trochę surowizny ...

http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1331852_1024.ts1148244764274.jpg

http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1332061_1024.ts1148245028793.jpg

http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/2284d.jpg

dodad że pod całym gresem jest podłogówka - bardzo się sprawdza 8)