Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje podłogi : drewno + ceramika

Matizka

Recommended Posts

damianr

No wygląda to pięknie....

Rozumiem, że to jest drewno? Jak jest wykończone połączenie gres/drewno - jakieś wypełnienie?

dzięki , tak jest to drewno z bałtykwood'u (jakies panele do cyklinowania), wykończonej jeszcze nie są, miały być korkiem potem jendak cieniutką aluminową listwą a teraz mają być znowu korkiem no i po tym wszystkim jeszcze raz chcemy go polakierować (narazie jest tylko lakierowany firmowo)

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...tak jest to drewno z bałtykwood'u (jakies panele do cyklinowania), wykończonej jeszcze nie są, miały być korkiem potem jendak cieniutką aluminową listwą a teraz mają być znowu korkiem no i po tym wszystkim jeszcze raz chcemy go polakierować (narazie jest tylko lakierowany firmowo)...

A wiesz już jak będzie przygotowana podłoga pod to lakierowanie? :o Będą ją szlfować/polerować/matowić/zwilżą rozpuszczalnikiem??? :-?

A wiesz już może jaki lakier będzie użyty na tą dodatkową warstwę? :-?

A jak wygląda teraz łączenie paneli z płytkami: jest dziura czy już może włożyli ten korek? :roll:

...tak jest to drewno z bałtykwood'u (jakies panele do cyklinowania), wykończonej jeszcze nie są, miały być korkiem potem jendak cieniutką aluminową listwą a teraz mają być znowu korkiem no i po tym wszystkim jeszcze raz chcemy go polakierować (narazie jest tylko lakierowany firmowo)...

A wiesz już jak będzie przygotowana podłoga pod to lakierowanie? :o Będą ją szlfować/polerować/matowić/zwilżą rozpuszczalnikiem??? :-?

A wiesz już może jaki lakier będzie użyty na tą dodatkową warstwę? :-?

A jak wygląda teraz łączenie paneli z płytkami: jest dziura czy już może włożyli ten korek? :roll:

prawdopodobnie będzie wieszchnia warstwa matowiona i na to położą taki sam lakier(albo rodzaj) jak producent - słyszałem coś o producencie BONA (chyba) i lakier chyba traffic - ale nie jestem pewien - ma to robić ten który to kładł - w sumie 2 warstwy. Narazie jest szczelina (ok 4 mm)

Zdecydowanie do łączenia gresu z drewnem trzeba zastosować listwę która zabezpieczy brzegi gresu przed wyłupywaniem w trakcie użytkowania. listwa nie musi "kryć" łączenia wystarczy jeżeli będzie wystawała 1 mm. ponad gres.

Zastanawialiśmy się nad takim rozwiązaniem ale obawiam się że ta listwa wykona więcej szkód niż pożytku - łączenie gresu z drewnem jest w jadalni na wysokości używania krzeseł - obawialiśmy się, że postawienie krzesła na krawędzi gresu będzie go "szczypać" ale jednak poziom podłogi drewnianej i gresu są bardzo zbliżone i ten uskok jest praktycznie nie wyczuwalny, nogi krzeseł są szersze (nie metalowe) i do tego podklejone filcem więc jak narazie nic się nie dzieje, natomiast przy listwie obawiam się że próby przesuwania krzesła (dosuwania krzesła do stołu na siedząco) może powodować ciągłe jej zahaczania, podwadzania a w konsekwencji uszkodzenie gresu...

Tak sobie myślę, że jak się za bardzo wyszczypią płytki to wymienię te kilka płytek tym bardziej, że są to pierwsze z brzegu (w podłodze) więc nie powinno stanowić problemu... płytki jeszcze mamy i raczej nie powinno być problemu z dokupieniem bo korzystamy ze sprawdzonego źródła.

...prawdopodobnie będzie wieszchnia warstwa matowiona i na to położą taki sam lakier(albo rodzaj) jak producent - słyszałem coś o producencie BONA (chyba) i lakier chyba traffic - ale nie jestem pewien - ma to robić ten który to kładł - w sumie 2 warstwy. Narazie jest szczelina (ok 4 mm)...

Technologicznie/materiałowo nie mam zastrzeżeń :D ale dobra rada: rozlicz się dopiero jak obejrzysz podłogę z wyschniętym nowym lakierem. :oops: Zwróć uwagę szczególnie na krawędzie, czy aby nie ma różnic kolorystycznych/przetarć starego lakieru. Jeżeli nie ma, to płać i używaj swojej podłogi bez litości. :wink:

i to tyle. 8)

...prawdopodobnie będzie wieszchnia warstwa matowiona i na to położą taki sam lakier(albo rodzaj) jak producent - słyszałem coś o producencie BONA (chyba) i lakier chyba traffic - ale nie jestem pewien - ma to robić ten który to kładł - w sumie 2 warstwy. Narazie jest szczelina (ok 4 mm)...

Technologicznie/materiałowo nie mam zastrzeżeń :D ale dobra rada: rozlicz się dopiero jak obejrzysz podłogę z wyschniętym nowym lakierem. :oops: Zwróć uwagę szczególnie na krawędzie, czy aby nie ma różnic kolorystycznych/przetarć starego lakieru. Jeżeli nie ma, to płać i używaj swojej podłogi bez litości. :wink:

i to tyle. 8)

Dzięki za radę :) napewno skorzystam chociaż nasz Pan od parkietów i tak już się mnie straszliwie boi (wręcz się trzęsie na mój widok) :oops: :o - nie wiem czemu bo ja tylko pytam... 8) ale sprawdzę napewno tak jak mówisz - on i tak twierdzi że nasz salon jest przerąbany bo ma bardzo dużo światła (wielkie okna ) i wszystkie defekty widać od razu... 8)

pozdrawiam

również planuję łączenie gresu z parkietem. ma to dotyczyć salonu, a raczej cześci gdzie będzie kominek. zastanwaiam się w jaki sposob sa wycinane płytki i jak połączyć je z parkietem bukowym - jak to bedzie wyglądać. płytki chcemy położyć ze względu na kominek - czy to dobry pomysł?

• 1 month później...
proszę...

http://images2.fotosik.pl/152/01e434ddae45f4d9med.jpg

trochę surowizny ...

http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1331852_1024.ts1148244764274.jpg

http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1332061_1024.ts1148245028793.jpg

http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/2284d.jpg

dodad że pod całym gresem jest podłogówka - bardzo się sprawdza 8)

Witam

Rzeczywiście podłoga wygląda PIĘKNIE !!!

Czy ogrzewanie podłogowe macie również pod drewnem ?

I jeszcze jedno pytanie, już nie związane z podłogą, ale z tymi równie pięknymi przeszkleniami...Czy okna macie tradycyjnie otwierane czy przesuwne ? Jak wysoki jest próg ?

Pytam, ponieważ sama mam w projekcie ( i w realizacji za kilka tygodni ) takie duże okna tarasowe...

Pozdrawiam ciepło

Renata

proszę...

http://images2.fotosik.pl/152/01e434ddae45f4d9med.jpg

dodad że pod całym gresem jest podłogówka - bardzo się sprawdza 8)

Witam

Rzeczywiście podłoga wygląda PIĘKNIE !!!

Czy ogrzewanie podłogowe macie również pod drewnem ?

I jeszcze jedno pytanie, już nie związane z podłogą, ale z tymi równie pięknymi przeszkleniami...Czy okna macie tradycyjnie otwierane czy przesuwne ? Jak wysoki jest próg ?

Pytam, ponieważ sama mam w projekcie ( i w realizacji za kilka tygodni ) takie duże okna tarasowe...

Pozdrawiam ciepło

Renata

Witam :D ,

Nie mamy ogrzewania podłogowego pod drewnem. Ogrzewanie podłogowe jest wszędzie tam gdzie mamy gres. Najgęściej pod oknami.

To potrójne okna ma wymiary : 4,00(szer) x 2,30(wys)środkowa cześć,jest z systemem patio (przesuwny),a po bokach sa witryny. A to pojedyncze to witryna o wymiarach 2,10(szer) x 2,30 (wys) .

Nie mamy zrobionego jakiegoś specjalnego progu. Jest tylko okno w ramie i tyle.Tu widać:

http://images2.fotosik.pl/152/e3b2119816a32922.jpg

http://images1.fotosik.pl/256/493ed8f30804ece8med.jpg

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

Hej

Drążąc dalej - czy są to tzw.okna bezprogowe, czy tradycyjne okna przesuwne ?

Marzą mi się takie zupełnie bez progu, ale panowie od okien sugerują, że mieszkając w klimacie, gdzie lato trwa góra 3 miesiące, takie się nie sprawdzą ( ryzyko, że będzie wiało i będzie zaciekać woda...)

Sposób aranżacji domu masz chyba taki, o jakim ja myślę...Czy byłby kłopot ze zdjęciami innych Twoich pomysłów ? :D

...ciepło pozdrawiam...

Renata

Hej

Drążąc dalej - czy są to tzw.okna bezprogowe, czy tradycyjne okna przesuwne ?

Marzą mi się takie zupełnie bez progu, ale panowie od okien sugerują, że mieszkając w klimacie, gdzie lato trwa góra 3 miesiące, takie się nie sprawdzą ( ryzyko, że będzie wiało i będzie zaciekać woda...)

Sposób aranżacji domu masz chyba taki, o jakim ja myślę...Czy byłby kłopot ze zdjęciami innych Twoich pomysłów ? :D

...ciepło pozdrawiam...

Renata

Witam ponownie,

Wiesz i tu mnie zagiełas , hmm. Wg m,nie mamy okna bezprogowe z sytemem przesuwnym - patio firmy GU - nic niezacieka. Wszystko o.k.

Więcej zdjęc naszego domu znajdziesz tu (od początku budowy aż po wykonczeniówkę)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53078&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam :wink: ,

KasiaR

KasiaR!

Czy wiesz, że po obejrzeniu Twoich zdjęć postanowiłam zrobić tak samo u siebie tzn. gres do okoła a, w środku drewno, tyle tylko, że gresu zdecydowanie więcej, bo zamierzamy mieć podłogówkę.

Ale zupełny odjazd to jest we 100% Wnętrza nr.1 z 2007roku strona 75. musicie zobaczyć!!!!

Tak będzie u mnie (w dalekiej przyszłośi :cry: )