Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jak w tytule. Kocioł gazowy jednofunkcyjny Saunier Duval "Niedzwiedz" dziwnie zachowuje się dzisiaj. Pracuje w układzie włącz - wyłącz co 3 sekundy. Czyli jak temp. w pokoju gdzie jest czujnik spada, to w kotle zapala się palnik na ok. 2-3 sek. i potem gaśnie na 3 sek i znowu zapala na 2-3 sek., po czym zaraz gaśnie ..... itd.

Temperatura na kotle wzrasta np. z 40 do 50 st. C. Pompa chyba uruchamia się, bo szumi i grzejniki dostają ciepło.

Co mogło się stac ???

Darek

Mi szalał piec Junkersa w dość podobny sposób - zapalał palnik i natychmiast gasił i tak kilkanaście razy. Pomogła wizyta serwisanta i wymiana czujnika temperatury.

Miałam coś podobnego w Viessmannie, Serwisant przeczyścił pompę i jest OK. Przyczyna była błacha: coś brudnego w wodzie zapchało pompkę...

Ale u ciebie to coś z temperaturą...

Lepiej wezwać serwis. Samemu nie grzeb!

Temperatura na kotle wzrasta np. z 40 do 50 st. C. Pompa chyba uruchamia się, bo szumi i grzejniki dostają ciepło.

Jaki masz regulator kotła? Stałotemperaturowy czy pogodowy?

A spróbuj pootwierać kilka zaworów termostatycznych na grzejnikach - na pełne otwarcie. U mnie kiedyś pomogło. Okres przejściowy, temperatura za oknem +10. Jak nie pomoże, to serwis.

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.

Kocioł jest z termostatem stało-temperaturowym + "pokojówka".

Serwisant przyjdzie dzisiaj .... chyba przyjdzie. Stawiam na to , że problem jest w czujnikach w kotle, a może moduł rozruchowy.

P.S.

podpytuję bo m. in. szukam wiedzy.

Dlaczego ? .... bo warto wiedziec .... jak ze 3 lata temu miałem problem z pralką i był serwis, który chciał wymienic ok. 30% wnętrza (za 300-400 zł) to wiedząc już co nieco przez przyjazdem "oświeconego", podziękowałem za "fachowe" podejście, zapłaciłem za dojazd i fatygę .... po czym doczytałem na odpowiednim forum i skończyło się na własnoręcznym wyczyszczeniu niektórych elementów i wymianie 2-ch wężyków do hydrostatu (5 złoty i 2 godziny pracy, aż 2 godziny, bo rozbierałem pralkę 1-szy raz ... fachowcy robią to min. 2-3x szybciej). Działa do dziś.

pozdrawiam wszystkich zaangażowanych,

darek