Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka moc pieca na paliwo stałe?

pepele

Recommended Posts

witam. jestem w trakcie wybierania kotla na paliwo stale. nasz dom ma 160 m2 do ogrzania wiec z tabelki wynika ze powinienem zakupic piec o mocy 25kw. stosuje dwa systemy ogrzewania. podlogowe na dole oraz w lazience na gorze oraz trzy pokoje ogrzewane za pomoca kaloryferow (3 sypialnie i garaz). oprocz tego przewidziany jest kominek w pokoju dziennym na dole oraz wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. mam nadzieje ze starczy mi jeszcze sil i kaski na GWC. dom jest dosc dobrze ocieplony (12 cm styropianu na Silce 24cm). okna nie sa moze najwyzsza polka ale sa dosc dobre (PCV, 5 komorowe, szyby ze wspolczynnikiem ponizej 1,1). pytanie rodzi sie nastepujace: jak to wszystko zrobic zeby bylo dobrze? tzn. piec moze nie 25 a 17 kw i do tego kominek o tej samej mocy i liczyc na to ze rekuperator i docieplenie zrobi swoje czy tez piec 25 a kominek o mniejszej mocy, a moze wszystko trktowac oddzielnie i kupic wszytko o mocy 25kw. z drugiejjednak strony boje sieo przegrzewanie budynku, ktore jest tak samo zle jak jego niegdogrzanie.

za wszsytkie konstruktywne podpowiedzi dziekuje z gory

pozdrawiam

jeżeli nie liczyłeś dokkładnie zapotrzebowania cieplnego to nikt raczej dokładnie nie poda mocy - ściany , okna i reku to jeszcze nie wszystko w temacie strat i trudno jest strzelać - jeżeli masz np. min. 20 cm izolacji w dachu , 10 cm od gruntu, nie masz przesadnej ilości mostków (balkony, załamania bryły budynku) to faktycznie 50-60 kWh/m2 na pewno wystarczy - ale do tego 10kW dodałbym CWU i uwzględnił sprawność kotła vs jakość paliwa - wychodzi mi 13-14 kW w sumie ...

le do tego 10kW dodałbym CWU

Od kiedy dodaje się moc nagrzewnicy z zasobnika ?? :o

U mnie zapotrzebowanie budynku będzie max 3 KW a wężownicy 18 KW !

To jaki piec mam kupić Twoim zdaniem ??? :lol:

Jeżeli kocioł na paliwo stałe ma być źródłem energii także dla CWU to dla zbilansowania zapotrzebowania na energię też należy CWU uwzglednić - przecież w tych 50-60 kWh/m2 jest zapotrzebowanie na energię dla utrzymania temp. powietrza w ogrzewanych pomieszczeniach przy uwzglednieniu strat i zysków cieplnych , a tak swoją drogą 18kW wężownica to chyba dla małego basenu ...

Czy te 18kW to stały pobór energii z układu grzewczego ? (tzn. czy grzejesz wodę z 10stC na np. 50stC non stop ?) lepiej byłoby to zapotrzebowanie wyrazić w kWh aby porównywać z zapotrzebowaniem cieplnym budynku do ogrzania powietrza ...

z rodzimego źródła

...Dlatego do współczesnych domów jednorodzinnych kotły dobiera się, dopasowując moc do zapotrzebowania na ciepło do podgrzewania wody użytkowej – jest ono zwykle większe niż zapotrzebowanie na moc do ogrzewania pomieszczeń. ...

http://www.muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/jak-dobrac-moc-kotla_,6375_19166.htm

Dokładnie tak , większa moc (tzn. naddatek na CWU) kotła pozwoli Ci na większy komfort czasowy zaopatrzenia w ciepłą wodę - tzn. będzie szybciej nagrzewana miedzy jej poborami , jeżeli przyjmiesz za mały naddatek na CWU - woda nagrzeje się ale czasy są zbyt długie przy takiej wielkości zasobnika , potocznie (domy o zapotrzebowaniu 50-90kWh/m2) przyjmuje się dodanie 20-30% do obl.mocy kotła dla potrzeb CWU zasobnika 120-150 l i rodziny 4 osobowej, dokładne wzory są w normach , ale przy kotłach atmosferycznych na paliwa stałe taka dokładność jest trudna do zrealizowania w praktyce.

czyli w Twoim przypadku udział CWU w ogólnym zapotrzebowaniu drastycznie wzrasta (jak we wczesniejszym cytacie z M) i aby CWU było w miarę komfortowe trzebaby przyjąć ponad 30% - osobiście na Twoim miejscu nie zawahałbym się wziąć kotła czy pC o mocy 5-6 kW

I tutaj jest problem. Jedni mówią dodajemy inni nie. Nie regulują tego żadne normy ani przepisy, lecz zdrowy rozsądek.

A zdrowy rozsądek mówić może tak:

Skoro moc obliczeniowa kotła została dobrana do warunków skrajnych

(-20/20), a takich warunków skrajnych jest najwyżej kilkanaście dni w roku, to pozostaje praktycznie wolna moc, która może być wykorzystana do ogrzewania CWU. Ile - to też można z dużym prawdopodobieństwem obliczyć licząc moc kotła dla warunków średnich (+3/20).

Rozsądek jednak podpowiada, że nie powinno to być więcej niż 50% mocy kotła.

I od razu odpowiedź na pytanie: ale co będzie właśnie w te dni skrajne? A co ma być - po to budujemy dobrze izolowane domy aby temperatura była w miarę stała, że nie wspomnę już o buforze podłogówki. W skrajnym przypadku dłużej będziemy czekać na CWU.

Tak uważam.

BINGO :D

Przy 6 KW mam zapas 3 KW w te ekstremalne mrozy więc i tak będzie to przewymiarowanie.

Ciekawe ,,,, czy tylko ja buduje energooszczędniaka i pcham się w piec na paliwo stałe ?? :roll:

Podejrzewam że niedługo to stanie się powszechne i zaczną robić kotły o śmiesznie niskich mocach !

Póki co to każdy mi się puka w czoło jak zapodam 2,3 Kw zapotrzebowania :oops:

Czyli jeśli są 3 osoby to 4,5 KW dodajemy ?

zgadzam się że to problem aby ustalić złoty środek - w okresie kiedy jest zapotrzebowanie na CWU a mniejsze na CO wiekszość energii będzie przekazywana do zasobnika i będzie to krótki czas nagrzania , w sytuacji maksymalnego zapotrzebowania na ciepło w domu , proporcje się odwrócą i czas nagrzewania CWU wydłuży się czasem dwukrotnie.

Aby mieć komfort w obu sytuacjach stosuje się kotły dwustopniowe, atmosferyczne z pełną modulacją mocy, kondensaty.

BINGO :D

Przy 6 KW mam zapas 3 KW w te ekstremalne mrozy więc i tak będzie to przewymiarowanie.

Ciekawe ,,,, czy tylko ja buduje energooszczędniaka i pcham się w piec na paliwo stałe ?? :roll:

Podejrzewam że niedługo to stanie się powszechne i zaczną robić kotły o śmiesznie niskich mocach !

Póki co to każdy mi się puka w czoło jak zapodam 2,3 Kw zapotrzebowania :oops:

też mam dom w miarę energooszczędny (45-50kwh/m2 przy 0,3-0,5 wymiany powietrza) i też kocioł na paliwo stałe (Atmos na drewno i wegiel)ale w wersji z buforem ciepła bo w takiej instalacji łatwiejsze jest długotrwałe sterowalne odbieranie energii wytworzonej w krótkim czasie z dużą intensywnoscią.

Dodam jeszcze jeden fakt. To zapotrzebowanie na moc do CWU jest dobowe, a maksymalną obliczeniową moc kotła liczy się na okreslony czas - 1h, co też może sugerowac pewne rozwiazania: np. że wystarczy tylko kilkanaście minut pracy kotła aby w całosci pokryć zapotrzebowanie na CWU.