pepele 03.11.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 witam. jestem w trakcie wybierania kotla na paliwo stale. nasz dom ma 160 m2 do ogrzania wiec z tabelki wynika ze powinienem zakupic piec o mocy 25kw. stosuje dwa systemy ogrzewania. podlogowe na dole oraz w lazience na gorze oraz trzy pokoje ogrzewane za pomoca kaloryferow (3 sypialnie i garaz). oprocz tego przewidziany jest kominek w pokoju dziennym na dole oraz wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. mam nadzieje ze starczy mi jeszcze sil i kaski na GWC. dom jest dosc dobrze ocieplony (12 cm styropianu na Silce 24cm). okna nie sa moze najwyzsza polka ale sa dosc dobre (PCV, 5 komorowe, szyby ze wspolczynnikiem ponizej 1,1). pytanie rodzi sie nastepujace: jak to wszystko zrobic zeby bylo dobrze? tzn. piec moze nie 25 a 17 kw i do tego kominek o tej samej mocy i liczyc na to ze rekuperator i docieplenie zrobi swoje czy tez piec 25 a kominek o mniejszej mocy, a moze wszystko trktowac oddzielnie i kupic wszytko o mocy 25kw. z drugiejjednak strony boje sieo przegrzewanie budynku, ktore jest tak samo zle jak jego niegdogrzanie. za wszsytkie konstruktywne podpowiedzi dziekuje z gorypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.11.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 zdaj to pytanie w wątku o ogrzewaniu eko groszkiem lub podobnym - pełno tego na forum i szybko dostaniesz odpowiedź. PSJa zakupiłbym 20kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.11.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Kocioł o mocy 10kW powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 jeżeli nie liczyłeś dokkładnie zapotrzebowania cieplnego to nikt raczej dokładnie nie poda mocy - ściany , okna i reku to jeszcze nie wszystko w temacie strat i trudno jest strzelać - jeżeli masz np. min. 20 cm izolacji w dachu , 10 cm od gruntu, nie masz przesadnej ilości mostków (balkony, załamania bryły budynku) to faktycznie 50-60 kWh/m2 na pewno wystarczy - ale do tego 10kW dodałbym CWU i uwzględnił sprawność kotła vs jakość paliwa - wychodzi mi 13-14 kW w sumie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.11.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 le do tego 10kW dodałbym CWU Od kiedy dodaje się moc nagrzewnicy z zasobnika ?? U mnie zapotrzebowanie budynku będzie max 3 KW a wężownicy 18 KW ! To jaki piec mam kupić Twoim zdaniem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 le do tego 10kW dodałbym CWU Od kiedy dodaje się moc nagrzewnicy z zasobnika ?? U mnie zapotrzebowanie budynku będzie max 3 KW a wężownicy 18 KW ! To jaki piec mam kupić Twoim zdaniem ??? Jeżeli kocioł na paliwo stałe ma być źródłem energii także dla CWU to dla zbilansowania zapotrzebowania na energię też należy CWU uwzglednić - przecież w tych 50-60 kWh/m2 jest zapotrzebowanie na energię dla utrzymania temp. powietrza w ogrzewanych pomieszczeniach przy uwzglednieniu strat i zysków cieplnych , a tak swoją drogą 18kW wężownica to chyba dla małego basenu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.11.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 18kW wężownica to chyba dla małego basenu ... Raczej do zasobnika o pojemności 140 L! Taki 300 Litrowy ma już z 30 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.11.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 moc wężownicy w zasobniku 120 l – 21 kW, 150 l – 25 kW, 200 l - 31 kW (dla temp.wody grzewczej 60ş C, temp. wody wlotowej 10ş C, temp. ciepłej wody użytkowej 45ş C) Cytat ze strony producenta zasobników, tak dla wsparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Czy te 18kW to stały pobór energii z układu grzewczego ? (tzn. czy grzejesz wodę z 10stC na np. 50stC non stop ?) lepiej byłoby to zapotrzebowanie wyrazić w kWh aby porównywać z zapotrzebowaniem cieplnym budynku do ogrzania powietrza ... z rodzimego źródła ...Dlatego do współczesnych domów jednorodzinnych kotły dobiera się, dopasowując moc do zapotrzebowania na ciepło do podgrzewania wody użytkowej – jest ono zwykle większe niż zapotrzebowanie na moc do ogrzewania pomieszczeń. ... http://www.muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/jak-dobrac-moc-kotla_,6375_19166.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.11.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 No przecież nie kupie do domu energooszczędnego kotła o mocy 20 KW ! Moje rozumowanie jest takie że trzeba wziąć pod uwagę ta wężownicę ale nie można dodawać tych mocy, a tak zrozumiałem z Twojego postu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Dokładnie tak , większa moc (tzn. naddatek na CWU) kotła pozwoli Ci na większy komfort czasowy zaopatrzenia w ciepłą wodę - tzn. będzie szybciej nagrzewana miedzy jej poborami , jeżeli przyjmiesz za mały naddatek na CWU - woda nagrzeje się ale czasy są zbyt długie przy takiej wielkości zasobnika , potocznie (domy o zapotrzebowaniu 50-90kWh/m2) przyjmuje się dodanie 20-30% do obl.mocy kotła dla potrzeb CWU zasobnika 120-150 l i rodziny 4 osobowej, dokładne wzory są w normach , ale przy kotłach atmosferycznych na paliwa stałe taka dokładność jest trudna do zrealizowania w praktyce. czyli w Twoim przypadku udział CWU w ogólnym zapotrzebowaniu drastycznie wzrasta (jak we wczesniejszym cytacie z M) i aby CWU było w miarę komfortowe trzebaby przyjąć ponad 30% - osobiście na Twoim miejscu nie zawahałbym się wziąć kotła czy pC o mocy 5-6 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.11.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Wybrałem 6 KW Moderatora, przy sprawności 80 % myślę że to dobry wybór! Ale jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, poniżej 10 KW praktycznie nie ma wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Powinien być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Prostując. Obliczeniowa moc dobowa dla zapewnienia CWU dla 1 osoby wynosi nie mniej niż 1,5kW (35 litrów wody o temp. 55 stopni dla 1 osoby). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.11.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Czyli jeśli są 3 osoby to 4,5 KW dodajemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 I tutaj jest problem. Jedni mówią dodajemy inni nie. Nie regulują tego żadne normy ani przepisy, lecz zdrowy rozsądek.A zdrowy rozsądek mówić może tak:Skoro moc obliczeniowa kotła została dobrana do warunków skrajnych (-20/20), a takich warunków skrajnych jest najwyżej kilkanaście dni w roku, to pozostaje praktycznie wolna moc, która może być wykorzystana do ogrzewania CWU. Ile - to też można z dużym prawdopodobieństwem obliczyć licząc moc kotła dla warunków średnich (+3/20).Rozsądek jednak podpowiada, że nie powinno to być więcej niż 50% mocy kotła.I od razu odpowiedź na pytanie: ale co będzie właśnie w te dni skrajne? A co ma być - po to budujemy dobrze izolowane domy aby temperatura była w miarę stała, że nie wspomnę już o buforze podłogówki. W skrajnym przypadku dłużej będziemy czekać na CWU.Tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.11.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 BINGO Przy 6 KW mam zapas 3 KW w te ekstremalne mrozy więc i tak będzie to przewymiarowanie. Ciekawe ,,,, czy tylko ja buduje energooszczędniaka i pcham się w piec na paliwo stałe ?? Podejrzewam że niedługo to stanie się powszechne i zaczną robić kotły o śmiesznie niskich mocach ! Póki co to każdy mi się puka w czoło jak zapodam 2,3 Kw zapotrzebowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Czyli jeśli są 3 osoby to 4,5 KW dodajemy ? zgadzam się że to problem aby ustalić złoty środek - w okresie kiedy jest zapotrzebowanie na CWU a mniejsze na CO wiekszość energii będzie przekazywana do zasobnika i będzie to krótki czas nagrzania , w sytuacji maksymalnego zapotrzebowania na ciepło w domu , proporcje się odwrócą i czas nagrzewania CWU wydłuży się czasem dwukrotnie. Aby mieć komfort w obu sytuacjach stosuje się kotły dwustopniowe, atmosferyczne z pełną modulacją mocy, kondensaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 BINGO Przy 6 KW mam zapas 3 KW w te ekstremalne mrozy więc i tak będzie to przewymiarowanie. Ciekawe ,,,, czy tylko ja buduje energooszczędniaka i pcham się w piec na paliwo stałe ?? Podejrzewam że niedługo to stanie się powszechne i zaczną robić kotły o śmiesznie niskich mocach ! Póki co to każdy mi się puka w czoło jak zapodam 2,3 Kw zapotrzebowania też mam dom w miarę energooszczędny (45-50kwh/m2 przy 0,3-0,5 wymiany powietrza) i też kocioł na paliwo stałe (Atmos na drewno i wegiel)ale w wersji z buforem ciepła bo w takiej instalacji łatwiejsze jest długotrwałe sterowalne odbieranie energii wytworzonej w krótkim czasie z dużą intensywnoscią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Dodam jeszcze jeden fakt. To zapotrzebowanie na moc do CWU jest dobowe, a maksymalną obliczeniową moc kotła liczy się na okreslony czas - 1h, co też może sugerowac pewne rozwiazania: np. że wystarczy tylko kilkanaście minut pracy kotła aby w całosci pokryć zapotrzebowanie na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts