Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybierajcie projekty bez balkonów

Gość Eta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja bym nie zrezygnował z balkonu - dodaje domu uroku, a widok z niego jest fajniejszy niż z dołu.

Ja własnie ze względów praktycznych i technicznych chciałem zrezygnować.

Ale jabkowa się zaparła i nie było wyjścia, tym bardziej ze poparł ją projektant.

jabkowa - Balkon jest ładny i ma być !!

adaptor - Balkon dodaje uroku

I będzie ale kompromisowy czyli doklejany :lol:

a mi sie podobają balkony

a co do mostków, to ciekawe czy powstał dom bez ani jednego mostka..... nawet milimetrowego ????

No właśnie.

Ja mam teraz chałupę, która jest jednym wielkim mostem, nie mostkiem.

Jutro czerwiec, a ja muszę przepalać pod kotłem.

Chcę w nowej tego uniknąć.

U mnie będzie balkon mały i w miarę ozdobny (zaokrąglony).

http://republika.pl/piejar/images/maly541.jpg

Jak ktoś nie chce tracić ciepła to może też zrezygnować z okien na rzecz np ściany docieplonej 20 cm styropianu

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Przy takim dachu to można zrobić balkon wiszący :lol:

Ja w bloku w ktorym mieszkam nie mam w ogóle balkonów - udręka, za to w domu który buduję będą 2 i już się cieszę, że będę miała gdzie pranie latem wywiesić a nie kisić w pokoju i itp.

pozd..G

Z tym bym się tak nie spieszył...

Wiesz, mamy teraz jedno pomieszczenie przeznaczone wyłącznie na suszenie ciuchów... "pół metra od pralki"...i muszę ci powiedzieć, że nawet w ostatnie ciepłe dni...i pewnie w lato też tak będzie nie wiem czy wogóle będziemy wynosić ciuchu z kilku powodów:

1. Nie trzeba pilnować przed deszczem

2. Mamy niską wilgotność w domu, pranie wysycha dość szybko

3. Pranie wysuszone w domu jest świeższe od tego "wypieczonego" na słońcu.

4. Po prostu szybciej i wygodniej...

Ja mam teraz chałupę, która jest jednym wielkim mostem, nie mostkiem.

Jutro czerwiec, a ja muszę przepalać pod kotłem.

Chcę w nowej tego uniknąć.

Ja też mieszkam teraz w takim domu. W zimie, przy temp. zewn. -20, jak wieczorem napalę w piecu, to w domu jest +24 st, a rano spada do +17 :o

Trochę robi się out of topic....ale faktycznie, mnie też korciło podaplić...ale...wstrzmuje się ostatkami sił :-), teraz jest chuśtawka pomiędzy 19 a 20 stopni, przy utrzymującym się zachmurzeniu, wietrze i dość niskiej temperaturze kilka dni wystarczy, żeby wychłodzić...Myślałem, że zima już nie wróci...

wybieralismy... wybieralismy... i doszlismy do wniosku po 3 miesiacach takiego wybierania ze jezeli mam wydac 400 tys na dom kotry mi sie nie podoba to lepiej wydac 600tys na dom w kotrym mozna sie "zakochac" Wzgledem czego unas beda 3 balkony. I tak od storny wschodniej wypije sobie na nim poranna biala kawke, w poludnie pojde sie poopalaci na balkonie od storny poludniowej, zas pod wieczor pojde na balkon od storny zachodniej zobaczyc piekny zachod slonica na tle rezerwatu cisów.

pozdr.K

wybieralismy... wybieralismy... i doszlismy do wniosku po 3 miesiacach takiego wybierania ze jezeli mam wydac 400 tys na dom kotry mi sie nie podoba to lepiej wydac 600tys na dom w kotrym mozna sie "zakochac" Wzgledem czego unas beda 3 balkony. I tak od storny wschodniej wypije sobie na nim poranna biala kawke, w poludnie pojde sie poopalaci na balkonie od storny poludniowej, zas pod wieczor pojde na balkon od storny zachodniej zobaczyc piekny zachod slonica na tle rezerwatu cisów.

pozdr.K

A za kolejne 100 tys. w ogródku zrobisz sobie lądowisko dla helikoptera? :lol:

pozdr.K

Masz kuchnię na piętrze czy biegasz z kawą po całym domu? :)

Teraz mam w bloku 2 balkony i są dla mnie bardziej utrapieniem niż radością pomimo że są duże i ładne. U mnie w domku ma być jeden balkon na który ze względów estetycznych (ładniejsza fasada od południa) namówił mnie mąż i architekt. Teraz staram się widzieć jasne strony takiego wyboru. I na pewno jakieś znajdę jak już się wprowadzę. A jak nie, to sobie wymyślę i tej wersji będą się trzymać. :D

Balkon balkonowi nierówny.

Sąsiedzi naprzeciwko bez wyjątku wszyscy mają balkony - jamniki

szerokości takiej, że mieści im się najwyżej suszarka na bieliznę.

Wyjść, oprzeć się o balustradę, pogapić, papieros i do domu.

Balkon na którym da się postawić stolik do kawy, parę krzeseł, a jeszcze

jakieś donice na pnącza - to zdeczka coś innego.

Na wakacjach podglądałem Włochów odprawiających na balkonach

rytuały wieczornych posiedzeń - kolacja, wino, rozmowy - niesamowite!

To nie zawsze da się zrobić na trawniku - czasem większy chłód, więcej komarów i t. p.

i nie ma tego nastroju "balkonowego" - podpatrzonego o czym j.w.

Pozdrawiam Paweł