Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybierajcie projekty bez balkonów

Gość Eta

Recommended Posts

Gość Eta

W mojej szeregówce , w której teraz mieszkam mam dwa dłuuuugie balkony. Na ten górny nie wychodzę nigdy. Na dolny tylko latem i tylko dlatego, że z salonu nie mam bezpośredniego wyjścia do ogródka (buuu!). W domu, który buduję teraz nie ma żadnych balkonów. Na szczęście. Dom jest niepodpiwniczony i w każdej chwili mogę sobie wyjść na taras, zeby popatrezc na las (ale mam super, co?), albo przejść się rano boso po trawie.

Koło mnie równocześnie jest prowadzonych osiem budów. Wszystkie domy maja użtkowe poddasza, czterospadowe dachy i żaden nie ma przyklejonych balkoników.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie w domu były dwa balkony i obydwa wykorzystwane. Do wietrzenia pościeli i w celach rekreacyjnych. Miło było popatrzeć na świat tak trochę z góry. W moim budującym się domu też są i już teraz są wykorzystywane. Nie ma to jak kawka z pięknym i rozległym widokiem

A ja zgadzam się z autorem wątku. Po to buduję dom, żeby powiedzieć ŻEGNAM balkonom oraz WITAM ogrodowi.

Mieszkałam już kiedyś w domu jednorodzinnym z balkonem - rzeczywiście, do wietrzenia pościeli się przydawał - i to by było na tyle. A tylko po to nie będziemy robić balkonu - wystarczą nam w tym celu port fenetry zamiast okien na poddaszu.

balkon ma plusy i minusy ale:

1. zależy co z niego widać, jaki jest duży, w którym kierunku geograficznym

2. uwaga na mostki termiczne, popękane kafle

3. czasami urozmaica bryłę budynku czasami szpeci

tyle

ja balkonu mieć nie będę- blisko sąsiad, koszt, wolę posiedzieć na trawie w ogródku niż na balkonie

Gość _Becik

U nas balkon jest przy pokojach dzieci, z jednej strony bardzo chcieliśmy, z drugiej pomni wszelkich przestróg obawialiśmy ( mostek termiczny itp ). W rezultacie dziecięce pokoje od strony zachodniej są doskonale oświetlone i najcieplejsze w całym domu. Poza tym balkon jest doskonałym uzupełnieniem prostej alewacji naszego domu, a jego sztachetkowa balustrada - pięknym wykończeniem doskonale się komponującym z widzocznymi elementami więdźby i drewnainymi słupami.

Nie chcę nikogo namawiać do balkonu, chodzi mi raczejj o to żeby nie generalizować tematu, czasem jest o dobry, czasem zły, zależy od domu, potrzeb i innych tam takich warunków. Ja sobie swojego domu bez balkonu nie wyobrażam :)

Pozdrawiam. Becik.

jeśli jesteście na etapie projektu, lub stanu niedokończonego i macie balkon, to ocieplijcie go z każdej strony ( góra, dół, boki ) a zniknie mostek termiczny - szczególnie przy balkonach litych z betonu, konstrukcyjnie połączonych ze stropem.

Cz.

a, wg. mnie balkon to fajna rzecz ;-)

Balkon - bardzo fajna rzecz !

Osobiście nie wyobrażam sobie życia bez balkoniku na piętrze.

W projekcie mam 2 od frontu i ogrodu (oczywiście ocieplone ze wszystkich stron).

Nie ma to jak widok żoneczki machającej raniutko na pożegnanie z balkonu w sypialni :o

A tak na serio jest to jednak rozrzutność, bo taki balkonik podraża koszty od stanu surowego aż po wykończenie. (wiadomo - zbrojenie, ocieplenie, płytki, balustradka itp.)

Ja wybrałam projekt bez balkonu...

W trakcie budowy jednak doszło do zmiany, w wyniku której nad garażem mamy nie tyle balkon, co niemal 25-metrowy taras.

Dodam że wychodzący na stronę południową i południowo-zachodnią i jest dostępny z pokoi dzieci.

Nie żałuję decyzji, taras jest super! I nawet dziś mimo zaledwie kilku stopni powyżej zera, ale przy świecącym słońcu, przebywanie na nim to była prawdziwa przyjemność.

O nie tylko nie balkon. Ja również jak wielu moich poprzedników wybrałem projekt bez balkonu. Po co mi balkon kiedu mam dość dóży ogród (2,5 tyś m2) - po to by kołdry wietrzyć? Co za głupi argument :-? .

W ogrodzie będzie altanka a i hamak również rozwieszony pomiędzy brzozami aby w ciszy i zgodnie z naturą rozkoszować się pięknymi popołudniami (jeśli takie będą, a myślę, że będzie ich coraz więcej). Tak więc po co mi ten balkon?

Co za głupi argument
Widać, że jesteś urodzonym blokowiczem i realia domku są ci zupełnie obce. Mogę założyć się o całkiem dużą kasę, że nie będziecie zbyt często biegać z betami do ogrodu, a zimą, już napewno nie. I w którymś momencie któreś z was westchnie: przydałby się balkon :cry:

Kopiuje ten tekst juz do 3 postu. :-?

Ja mam projekt domu Zorza-2 z Archetonu i są tam przewidziane dwa balkony i loggia. Nie zrezygnowałem z żadnego z nich, ponieważ uważam, że balkony dodają niezwykłego uroku. Dla mnie dom bez balkonu to ……STODOŁA !!!

Mało tego powiększyłem je z wymiaru 5m x 1,35m do wymiaru 6m x 1,5m.

A co do częstotliwości użytkowania balkonu to z doświadczenia wiem, że każda impreza na piętrze, wcześniej czy później przenosi się na balkon ( nie mówię tu o Grillu choć to nie jest nierealne, zwłaszcza gdy jest niepogoda!) .

Zgadzam się że balkon to przyzwyczajenie z bloku i są z nim przeważnie kłopoty.Ale jednak są też plusy - no właśnie chociażby to nieszczęsne wietrzenie pościeli. Szczególnie doceniają to kobiety.Faceci mówią że balkon to tylko wymysł.Moja pani serca przekonała mnie.

Pozdro

Janusz