Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybierajcie projekty bez balkonów

Gość Eta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie dom bez balkonu to ……STODOŁA !!!

.

Hmm, to z tego wniosek, że będę mieszkać w stodole :D Zresztą nie pierwszy raz to słyszę, bo nie dość że balkonu nie ma, to jeszcze prostokątny dom z dwuspadowym dachem...

W oryginalnym projekcie był mały balkon, ale zdecydowaliśmy się zamienić go na portfenetry mimo zdecydowanego sprzeciwu teściów (mieszkają w bloku i balkon tam to rzeczywiście fajna rzecz). Uznaliśmy, że dla nas i prościej, i cieplej, i taniej będzie bez balkonu, a przeceż będziemy mieć cały ogród do dyspozycji.

Ja jestem na etapie fundamentów i też będę mieszkał w... stodole. W projekcie domu był balkon nad wykuszem w salonie. Dostępny z dwóch pokoi, które chcemy przeznaczyć dla dzieci. Po głębikiej analizie zdecydowaliśmy się jednak wydłużyć całą szerokość domu na długość wykusza. Dzięki temu będę miał większy salon, większe pokoje na piętrze i pewność, że żadne z dzieciaków nie wypadnie przez balustradę.

Budować balkon, tylko po to żeby wietrzyć pościel ???

Do oglądania gwiazd i wdychania świerzego powietrza najlepszy jest ogród, a jeśli ktoś siedzi na balkonie, bo boi się nocą siedzieć we własnym ogrodzie - to mają propozycją jest ... pies

Pzdr.

Uwielbiam podziwiać późne nocne niebo, kiedy wszyscy już śpią, i na pewno nie będę wtedy siedziała sama w ogrodzie brrr ...

Zgadzam się z Ewunią, a poza tym balkony dodają uroku domkowi, może nie wszystkie, ale w większości tak i zależy to tylko od inwencji twórczej właścicieli.

Zaraz powiecie, że są to za drogie "ozdoby", ale czy z braku funduszy musimy rezygnować ze wszystkiego co ładne i ciekawe.

Sama w projekcie miałam trzy balkony i uznałam, że to przesada. Zostawiłam dwa (mała oszczędność, ale zawsze) od ogrodu, żeby podziwiać roślinki i od frontu, żeby go urozmaicić.

Widać, że jesteś urodzonym blokowiczem i realia domku są ci zupełnie obce. Mogę założyć się o całkiem dużą kasę, że nie będziecie zbyt często biegać z betami do ogrodu, a zimą, już napewno nie. I w którymś momencie któreś z was westchnie: przydałby się balkon :cry:

O nie!!! Nie zgodzę sie z Tobą. To że teraz mieszkam w bloku wcale nie znaczy, że uwielbiam balkony (chociaż mam dość spory). Wcześniej, przez dwa lata mieszkałem wraz z teściami na piętrze i miałem własny balkon ale i tak wciąż wychodziliśmy na taras połączony z ogrodem. Jak już wspomniałem wcześniej będę miał dość spory ogród a wiadomo ogród to jest serce wszystkiego: popołudniowa kawa po pracy, rozkoszowanie się muzyką świerszczy i trelami ptaszków, obserwowanie rozwijających się roślinek i drzew, a i grilowanie :wink: .

Teraz ja mogę się założyć, że osoby posiadające balkon i tak i tak częściej nie będą "wietrzyły betów" ode mnie. Więc żaden to argument, a tym bardziej nie westchnę:

przydałby się balkon.

W moich postach nie jestem fanatycznym przeciwnikiem balkonów i też się zgadzam z opinią:

balkony dodają uroku domkowi, może nie wszystkie, ale w większości tak i zależy to tylko od inwencji twórczej właścicieli.

Ale właśnie. Wszystko zależy od własnych upodobań i ... projektu.

Pozdrawiam wszystkich "balkonowców" i "niebalkonowców" :lol: .

Poza tym czy nie wydaje Wam się,że wystawianie pościeli (to jeszcze jako tako) ale prania nie jest ozdobą,a wręcz przeciwnie?

Zgadzam się z Tobą Opal. W domu od tego jest pomieszczenie gospodarcze, a jeżeli ktoś lubi wietrzyć pranie, to chyba lepiej wygospodarować Kawałek ogródka za domem. Moja teściowa wykorzystuje do tego nieużytkowy strych.

A balkon oczywiście będzie, choćby dlatego, że mam męża palacza. W domu palić nie pozwalam (chyba, że w piwnicy). Walczę z jego nałogiem, ale bez przesady. On w końcu też w nim mieszka. Sypialnie są na poddaszu i niekoniecznie zawsze będzie mu się chciało schodzić na dół na taras, do ogrodu, czy piwnicy. A jak rzuci palenie, to widzę inne zalety balkonu, które wymienili moi poprzednicy :D

W maszym projekcie był balkon nad wykuszem, ale z niego zrezygnowalismy bo:

1. bardziej nam sie podoba daszek nad wykuszem

2. mamy taras

3. balkon byłby ze strony nie skierowanej na ogród tylko na sąsiada

4. pralnia ma być na dole więc (pomijając względy estetyczne) bez sensu byłoby wnosić pranie na górę

To chyba wszystko. To są oczywiscie moje uwarunkowania.

Pozdrówka

• 2 years później...

na pewno nic rzeczowego do dyskusji nie wniose, ale ... jak spaczoną trzeba mieć psychike, zeby w ogole do glowy przyszło hasło "mi sie balkony nie podobaja wiec wy tez nie róbcie" ... sorry, ale misjonarzy-zbawicieli, którzy myślą za lud, to my juz mamy u władzy ... chyba wystarczy ich nam ?

eh ... co za swiat :-?

Wyglada to dosc prosto - balkon stoi na slupkach (tu w bloku):

http://vip4.home.pl/www/ibp/images/2004_14.jpg

ze strony: http://www.ibp.com.pl/ (Galeria)

I jeszcze cos:

http://www.budujemydom.pl/images/artykuly/524d.gif

ze strony: http://www.budujemydom.pl/artykuly/217_termoizolacja_budynku/2/

A tu, co mozna zrobic, kiedy jest za pozno :wink:

http://skrzypczak.pl/broszura_dom_energo.pdf