kropi 02.06.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Po pierwsze primo to co kto lubi Jeśli miałbym wywalać kawał grosza na balkon szerokości 80 cm to od razu mówię, gra nie warta świeczki - policzcie sobie jakie to są koszta - jak na wieczornego papieroska zdecydowanie za drogo. Znakiem tego będzie drewniany taras szerokości 2 metrów - osobna, bezmostkowa konstrukcja kotwiona jedynie do ściany i wsparta na 3 palach. Dodatkowo robi za zadaszenie nad tarasem właściwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.06.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Dokładnie - kto co lubi Co do kosztów - nie uważam, że są duże. U mnie balkon to po prostu "przedłużenie" płyty stropowej o 1 metr. Ma powierzchnię 10 metrów. U mnie koszt stropu wyniósł ok. 110 zł za metr kw. Czyli balkon kosztował 1100 zł. Do tego dochodzą kafelki z ułożeniem - ok. 700 zł, styropian i balustrada, myślę że ok. 400 zł. Czyli razem balkon na gotowo będzie mnie kosztował ok. 2200 zł. To tak dużo? Ja bardzo lubię balkony, mimo że mam lęk wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 03.06.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Co tego dodaj: drzwi balkonowe zamiast okna i większa utrata ciepła (mostek i większa powierzchnia szyby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.06.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Co tego dodaj: drzwi balkonowe zamiast okna i większa utrata ciepła (mostek i większa powierzchnia szyby). Mostka nie będzie, bo balkon będzie ocieplony styropianem od dołu, od góry i od frontu. Drzwi balkonowe mają praktycznie taką samą powierzchnię, jak najmniejsze okno u mnie w domu (1,2x1,2 m). Poza tym balkon jest od południa, więc przez drzwi balkonowe pokój będzie się raczej ogrzewał niż wychładzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 03.06.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Znaczy, że masz ekonomiczny balkon Ja nawet wolę się nie dowiadywać w szczegółach, ile będzie mój kosztował, bo mógłbym mieć zakus na kolejną zmianę w projekcie, a tego szef ekipy mógłby nie przeżyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.06.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Balkon na prawdę nie jest taki drogi, myślę, że plotki o wysokich kosztach rozsiewają ludzie którzy nie mają balkonów i żałują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 03.06.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 A u mnie też nie będzie balkonu. Wydaje mi się, że to zbyteczny wydatek, bo przecież jest taras. Papierosów nie palę, więc to dla mnie nie argument . No chyba, że poranna kawka Ale i tak, żeby ją zrobić trzeba zejść do kuchni, a stąd już dwa kroki na taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.06.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Każdy ma swoje racje U moich teściów jest balkon, zawsze jak u nich jestem wychodzę sobie (nie na papierosa, ani na kawkę, tylko się porozglądać). Uwierz, świat wygląda zupełnie inaczej z balkonu niż z tarasu. Poza tym, w moim projekcie balkon jest bardzo ważnym detalem architektonicznym. Rezygnacja z niego zrobiłaby z domu stodołę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 03.06.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 A u mnie też nie będzie balkonu. Wydaje mi się, że to zbyteczny wydatek, bo przecież jest taras. Papierosów nie palę, więc to dla mnie nie argument . No chyba, że poranna kawka Ale i tak, żeby ją zrobić trzeba zejść do kuchni, a stąd już dwa kroki na taras. ... ale my zamierzamy w sypialni postawić expres i wtedy nie trzeba schodzić na dół do kuchni. Poza tym cała ta gadanina: balkon czy nie, przypomina mi dyskusję w kwestii: "co było pierwsze - jajko, czy kura?!". Przecież każdy ma wolną wolę i swoje upodobania! Zresztą w jednym domu balkon pasuje i świetnie wkomponowuje się w całość bryły, w drugim absolutnie się z nią "gryzie". Wszystko zależy od gustów inwestorskich i zdolności "plastycznych" architektów, wykonawców, etc. A koszt takiego balkonu, przy ogólnym koszcie budowy, wydaje mi się śmiesznie mały, żeby świadomie używać tego argumentu przeciwko balkonowi!!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.06.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Powiem tak: uwielbiam balkony ale... zlodzieje tez je lubia. Znacznie bardziej trzeba zabiezpieczac okna na pietrze wychodzace na balkon, niz okna w lysej i dobrze widocznej scianie. I glownie dlatego sobie odpuscilam. Poza tym balkon polaczony z pokojem corki odpadlby do uzytkowania dla mnie, nici z kawek "bo dziecko spi" albo wlasnie chce sie tam bawic. Odpada, niech sobia sama kiedys buduje wlasny balkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 04.06.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Do zalet balkonu mogę dodać to, że dobrze się na nim wietrzy pościel. Zwykle sypialnie są nagórze, a raczej męczące jest bieganie z kilkoma kompletami po schodach na taras, czy do ogrodu. A ja lubię spać w wywietrzonej pościeli.Natomiast nie lubię widoku prania na balkonie i uważam, ze w budowanym domu należy przewidzieć miejsce na suszenie wewnątrz, lub w ogrodzie.Dobrze ocieplona płyta nie jest mostkiem, a duża powierzchnia okna świetnie dociepla w słoneczne zimowe dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 04.06.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 My w swoim domku świadomie zrezygnowaliśmy z balkonu na etapie adaptacji projektu. Zarówno ja jak i żona wychowaliśmy się w domku i zarówno my jak nasi rodzice twierdźmy, że to tylko drogi dodatek poprawiający wygląd budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts