Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTY GRUNTOWNEGO REMONTU DOMU

baileys

Recommended Posts

niestety dziennika nie prowadzę;(

teraz gdy napisałeś o co w tym wszystkim chodzi, to masz rację -- remontuj.

U mnie sytuacja była zupełnie inna.

Kupiliśmy podpiwniczony dom z parterem. Postawiony w latach 80-tych.

Postanowiliśmy dobudować poddasze użytkowe.

To udało się, ale przeżyć budowlanych miałam co nie miara z szanownymi budowniczymi. Nikt oprócz dekarza nie wykonał swojej pracy dobrze, co wyszło niestety dopiero przy wykończeniówce;(

:cry:

No, a parter był postawiony przez takiego fachurę, że wszystko się sypało.

Elektryka cała do wymiany, bo w kablach aż iskrzyło, centralnego ogrzewania nie było, także całość nowa. Tynki i ściany tak okropne, że wzystko skute.

No a te ściany, to zaczęły się przewracać przy skuwaniu tynków i to była niespodzianka.

Dużo dodatkowej nieprzewidzianej pracy no i kosztów.

Gdy kupowaliśmy ten dom, to nie myślałam, że będzie z nim tyle przebojów.

Kiedyś znajomy powiedział mi, że pierwszy dom budujesz dla wroga

drugi dla przyjaciela

a trzeci dla siebie.

To mój pierwszy dom, ale czy ostatni? :lol:

Kupiliśmy dom z lat 30 , po "kapitalnym" remoncie, który to okazał się ruiną przykrytą ociepleniem od zewnątrz i k-g od wewnatrz.

Od kilku miesięcy borykamy się z odbudowa tego co się samo zawaliło i tego co musiało zostać zwalone.

Wiec zamiast liftingu, mamy budowę.

Koszty - na dzień dzisiejszy ok 60.000 zł , konieczne jeszcze ok 200 000 :cry:

dom 160 kilka m2

u mnie sytuacja na szczescie wyglada nieco lepiej, dom z konca lat 80-tych, w calosci z cegly, ocieplenie z welny pomiedzy warstwami muru.

przed decyzja o remoncie zrobilismy eksperyze budowlana , wg ktorej m.in.: fundamenty sa dobrze zaizolowane, niepopekane, brak wilgoci w domu, wiezba w dobrym stanie, do wymiany pokrycie dachu.

glowny problem tego domu to jego wielkosc (jest za duzy) ale tu niewiele poradze i fatalne moim zdaniem rozplanowanie pomieszczen- typowo blokowe :-? stad koniecznosc zlikwidowania dwoch scian zeby powstal duzy salon polaczony z jadalnia i kuchnia czyli tzw open plan.

na gorze tylko "przesuniecie" jednej sciany w celu bardziej efektywnego wykorzystania przestrzeni m.in. na garderobe.

na razie gotowy jest projekt architektoniczny (bez proj. wnetrz) i domek prezentuje sie calkiem niezle choc tylko na papierze :wink: