Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M56a JABŁONIOWE WZGÓRZE wariant 1

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
witam

ja będę budowała Jabłoniowe wzgórze zaczynam wiosną

juz nie moge sie doczekac az zaczniesz budowac jablonke :)

ja dzisiaj zamowilem projekt ale dopiero jestem na etapie zalatwiania wszystkich papierow a to napewno "troche" potrwa, chcialbym do konca roku wbic chociaz lopate...

arletto licze na Twoj obszerny dziennik i duuuzo zdjec

pozdrawiam i powodzenia zycze

• 5 months później...

Witajcie ponownie,

Czy ktoś może wysłać zdjęcia z budowy Jabłoniowego Wzgórza?

Na jesieńruszam z fundamentami, na razie jeszcze jestem na etapie formalności.

Czy wprowadziliście jakieś zmiany?

Zastanawiam się na zamianę okien z półokrągłych w garażu i pomieszczeniu gospodarczym. W garażu chcę wstawić luksfery, a w pomieszczeniu gospodarczym będzie kotłownia z pomapa ciepłą (bezobsługowa) i zastanawiam się nad usunięciem całkiem okna.

Co o tym sądzicie?

pozdrawiam

• 5 months później...
  • 5 weeks później...

Witam wszystkim mających lub przymierzających się do jabłonki. Może ozywimy w końcu to forum. Ja pierwszy etap mam za sobą - po dlugich poszukiwaniach znalazłem śliczną działkę i postanowiłem że na ślicznej działce postawię śliczny dom czyli jabłoniowe wzgórze. Liczę na wasze uwagi, spostrzeżenia i rady

Piotr

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

WITAM WAS WSZYSTKICH SERDECZNIE. NIE MIAŁAM W OGÓLE CZASU, BO... BUDUJEMY JABŁONKĘ. JESTEŚMY JUŻ NA ETAPIE TYNKÓW WEWNĘTRZNYCH. TROSZKĘ ZMIAN WPROWADZILIŚMY (DODATKOWE OKNO TARASOWE, BRAK TYLNEGO BALKONU, DWA POKOJE NA GÓRZE POŁĄCZONE W JEDEN Z POWIĘKSZONYMI GARDEROBAMI I ŁAZIENKĄ ). TO NA RAZIE TYLE , BO DZIECI WOŁAJĄ. WKRÓTCE ZAMIESZCZĘ ZDJĘCIA. W RAZIE PYTAŃ MAIL: [email protected].

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE I DO "USŁYSZENIA"!!

KASIA :)

Witam, w końcu udało się znajeźć kogoś kto buduje jabłonkę a nie tylko planuje/boi się wybudować :)

Z niecierpliwością czekam na twoje zdjęcia - w szczególności interesuje mnie dach i te połączone pokoje na piętrze bo u mnie też chyba tak będzie. Ja zmieniłem niestety okna na proste na dole bo mnie postraszyli "oknowcy" odnośnie trwałości okien łukowych w pcv a takie będe miał. Skróciłem również balkony o ok metr bo jak zobaczyłem na budowie jakie mają być duże to stwierdziłem że ja i tak nie będę ich używał aż tak bardzo. Podniosłem też ściankę kolankową o 1 bloczek - ustalone z dachowcami, że wyciągną troche dach i nie będzie tego widać - zobaczymy. No i strop nie jest teriva tylko żelbetowy, a ścianki zamiast bk są z silikatów :)

pozdrawiam wszystkie jabłonki!

tcsmile

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE, A SZCZEGÓLNIE PANIĄ Z POMORZA Z KTÓRĄ ROZMAWIAŁAM, OBIECAŁAM ODDZWONIĆ, ALE OCZYWIŚCIE ZAGINĄŁ MI TELEFON W GĄSZCZU ODEBRANYCH POŁĄCZEŃ. JESZCZE RAZ POPROSZĘ O TELEFON, TO WYŚLĘ ZDJĘCIA RÓWNIEŻ NA PRYWATNEGO MAILA.

BĘDZIE TROSZKĘ WIĘCEJ ZDJĘĆ, ALE Z POCZĄTKIEM LIPCA, BO MAM URLOP.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE

KASIA

MÓJ NOWY MAIL: [email protected]

KURCZĘ CHYBA NIE UMIEM ZAŁĄCZYĆ ZDJĘCIA, ALE PRÓBUJĘ

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Gdy pada woda leci z góry po łacie zaznaczone w kółku na fotce

Witam, ja robię właśnie dach, byłem dzisiaj na budowie i tak sobie myślę (może się myle) że woda nie powinna lecieć ci po łatach, przecież masz już położoną dachówkę. Jak będę się widział z moimi dachowcami to się wydowiem czy to jest normalne. U mnie jest trochę inaczej zrobione konstrukcyjnie więc ciężko mi sobie to wyobrazić

Witam

Oglądałem na blogu Twoją konstrukcje, masz o tyle lepiej ze wole oko zaczyna się prawie przy kalenicy, dzięki temu masz większy kąt pochylenia, i masz je bardziej rozciągnięte. Dlaczego zrezygnowałeś z okien po łuku ?

Witam, rozmawiałem ostatnio z moimi dachowcami i mówili mi, że jak leci woda po łatach to musi być coś nie tak, ale nie widząc całej konstrukcji to można sobie tylko gdybać. Co do mojego wolego oka to temat rzeka, pisałem o tym kiedyś na blogu :) krążyna jest niższa, i węższa dzięki czemu ma lepsze proporcje i delikatniejsze przejście z pochylenia całej połaci na same wole oko. Okna łukowe bardzo mi się podobają, jednak my chcieliśmy pcv ale po rozmowach ze szczerymi specem od okien zdecydowaliśmy się na proste (kwestia wytrzymałości łuków w ciemnym kolorze przy silnym nasłonecznieniu) oraz możliwośći i walory estetyczne przy montażu rolet zewnętrznych.

pozdrawiam