wg 16.10.2003 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Witam,Czy można zamiast wiercić dziurę w ścianie fundamentowej zejść niżej i dać rurkę pod ławą? Dodam, że mam dosyć wysokie wody gruntowe, których poziom sezonowo może sięgać powyżej ław.Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, sprawa dosyć pilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 16.10.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Ktora rurke ?Glebokosci powinny byc podane na projekcie. Nie mozna dowolnie zaglebiac kanalizy i wody bo musza byc zachowane odpowiednie spadki. Dopiero gdy one sa zachowane mozna schodzic pod lawe. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.10.2003 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Woda idzie na gł. 140 cm więc i tak pod ławą, kanalizę robią wg. projektu.Chodzi mi tylko o przepusty na ist. elektryczną, telefon, domofon itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 16.10.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Możesz je przepuscić, gdzie chcesz, ale im wyzej, tym łatwiej się do nich dostać w razie czego - u mnie lecą wszystkie na poziomie parteru... tylko przyłącz idzie dołem, ale on nie przechodzi przez ściany, tylko dochodzi do jednej i po ścianie idzie do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.10.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 A mi hydraulik rozprowadzający kanalizację w fundamencie, doradził, żebym nie dawał wyjścia kanalizacji pod ławą, tylko wyżej w ściance fundamentowej. Powiedział, że ponieważ mam od domu kawałek do szamba (10 metrów) to nie będę musiał strasznie głębokiego dołu na szambo kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.10.2003 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Mnie tak samo, kanaliza będzie wychodzić jakieś 30 cm pod powierzchnią ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 19.10.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 W zimie (30cm pod ziemia) "zawartość" będzie Ci zamarzać, skutki do przemyślenia.Ludzie nie bierzcie wszystkich "dobrych porad" szczególnie fachowców jako wyrocznię - rozwiązanie od zaraz. Przemyślcie to sobie po "chłopsku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 19.10.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Przy prowadzeniu rury kanalizacyjnej 30 cm poniżej powierzchni gruntu trzeba ją od góry ocieplić (szerokość ocieplenia około 1m) styropianem, lub keramzytem, lub choćby żużlem.W tej rurze woda nie stoi, lecz okresowo przepływa. Najwięcej przepływa wody letniej (po myciu i kąpieli).Paradoksalnie największe zagrożenie jest gdy nie ma nas w domu n.p. przez tydzień. Wówczas drobne ilości wody z cieknących kranów zamarzają w rurze, aż do jej zakorkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 19.10.2003 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Mam wysoko wody gruntowe i wtedy niewskazane jest głębokie szambo. Lepiej więcj jeśli po prostu ocieplę rurę niż schodzić od razu poniżej poziomu zamarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts