Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kafle na podłodze i wanna

petrus65

Recommended Posts

Odpowiem z innej perspektywy...

Czasami zdarza się nam podczas jakichś tam prac około remontowych natknąć na wymianę wanny lub brodzika.

Problem jest wówczas,kiedy lokator/inwestor nie zabezpieczył się z ilością materiału (terakoty).

A w sklepie już nie ma...

Wówczas jest żal,że nie kupiło się tego metra,dwa więcej...

Pod białym montażem musi być izolacja.Stopki z latami mogą,choć nie muszą - odkształcić czy naruszyć izolację.Kafle temu zapobiegną.

Kiedyś klient narzekał,że pod kabiną ciurknie mu powolutku woda,nieznacznie,niezauważalnie ale jednak

Mieszkanie z kondygnacją a natrysk na górze.

Obudowa wykonana z płyt G/K obłożona została mozaiką,wysokość obudowy około 20cm.

Przyglądam się,myślę ; silikon gdzieś nie spełnia zadania...,ale nie,kabina z wyższej półki,świetnie stoi na akrylu...

Problem w tym,że nie było rewizji.Musiałem przecież zajrzeć w czeluścia...

Mozolnie wyskrobałem fugę,wbijam powoli brzeszczot aby wyciąć otwór w G/K a tu nagle...,woda ciurknęła :)

Dość powiedzieć,że spod niewielkiego brodzika wylałem blisko 50l wody !

Okazało się,że źle był dokręcony syfon,woda stała tam od wielu miesięcy nie czyniąc żadnej szkody ścianom i stropowi dzięki izolacji,i terakocie.

Róbcie izolację,kładźcie ceramikę/gres,i rozetki.

Te ostatnie można zastępować innymi elementami współgrającymi z pomieszczeniem.

Pozdrawiam.

zalezy jak montujesz potem wanne. ja zawsze dojezdzam kaflami do wanny, wtedy mam szczelne polaczenie i malo silikonu. Ale niektorzy montuja na gotowe kafle. wtedy nie masz problemu zeby wymienic kiedys wanne, tylko silikon ci plesnieje szybko bo jest go duzo.

Nie wierz w to ze jak dasz kafle to masz spokoj. woda nie slepa i dziure znajdzie. jak ci bedzie sie lalo to i tak bedziesz pruc.

Ja robilem sam wiec bylem na tyle pewny ze nie dalem ani kafli ani zadnej rewizji, a strop mam tak dziurawy, ze jak bedzie sie lalo to i tak mnie szybko sasiad powiadomi :)

pozdro..