zbigmor 22.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Pianki, w przypadku SUPERPODDASZA sie nie daje - po prostu sie go "sciska", a po "wmontowaniu" w krokwie sie rozpreza Znalazlem jakis cennik, ale nie bylo dat, i tak: 1m^3 kosztuje okolo 230 PLN (mowie o SUPERPODDASZU). Chodziło o temat instalacji bezodpadowej. Wtedy to inna bajka. Ciekawy jednak jestem jaka jest szczelność termiczna tego specjalnego styropianu w miejscu styku z krokwiami. Przecież one idealnie płaskie nie są? Również ciekawi mnie o ile je można ścisnąć bo i krokwie lekko się skurczą lub skręcą. I tak jak pisałem wcześniej co ze współczynnikami jeśli styropian jest nacięty, a nacięcia są otwarte przynajmniej od jednej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Pianki, w przypadku SUPERPODDASZA sie nie daje - po prostu sie go "sciska", a po "wmontowaniu" w krokwie sie rozpreza Znalazlem jakis cennik, ale nie bylo dat, i tak: 1m^3 kosztuje okolo 230 PLN (mowie o SUPERPODDASZU). Co do ceny to jest to droższe od wełny. Prawie 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SideInfo 22.01.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Zadzwonilem do skladu budowlanego, i tak:- welna gr. 20 cm kosztuje 34 PLN/m^2- styropian na poddasze (poniewaz nie wymienilem nazwy producenta welny, nie wymieniam rowniez producenta styro) gr. 20cm kosztuje 46PLN/m2 Duza roznica. Poza tym technologia monazu sie za bardzo nie rozni od welny, czyli zalecaja stosowanie folii paroprzepuszczalnej i paroizolacyjnej. Szkoda, bo myslelem, ze bedzie to produkt konkurencyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.01.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Zadzwonilem do skladu budowlanego, i tak: - welna gr. 20 cm kosztuje 34 PLN/m^2 - styropian na poddasze (poniewaz nie wymienilem nazwy producenta welny, nie wymieniam rowniez producenta styro) gr. 20cm kosztuje 46PLN/m2 Co to za wełna była?? Pierwsza lepsza aukcja na allegro za 20cm wełny o lambda 0,035 cała mi 23zł/m2, czyli połowę ceny styro..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SideInfo 22.01.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Co to za wełna była?? Pierwsza lepsza aukcja na allegro za 20cm wełny o lambda 0,035 cała mi 23zł/m2, czyli połowę ceny styro..... Welna mineralna szklana o podwyzszonej jakosc - zakladam, ze ten styro jest z "wyzszej polki", wiec zalozenie podobne zrobilem dla welny. Idac Twoim tokiem myslenia (nie mowie, ze jest bledny, jest inny) moglbym wybrac pierwszy lepszy styropian i wcisnac miedzy krokwie... ale chyba nie o to chodzi... a cena bylaby mniejsza niz te 46PLN/m^2. Generalnie chodzilo mi o poglad na sytuacje... a moja (zgrubna) analiza to wykazala, zgodzisz sie ze mna Trociu? Ogolnie wniosek jest taki: "cholernie dorgi ten styropian jest... brakuje mu ogromnej porzewagi nad welna, w stosunku do ceny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.01.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Co to za wełna była?? Pierwsza lepsza aukcja na allegro za 20cm wełny o lambda 0,035 cała mi 23zł/m2, czyli połowę ceny styro..... Welna mineralna szklana o podwyzszonej jakosc - zakladam, ze ten styro jest z "wyzszej polki", wiec zalozenie podobne zrobilem dla welny. Idac Twoim tokiem myslenia (nie mowie, ze jest bledny, jest inny) moglbym wybrac pierwszy lepszy styropian i wcisnac miedzy krokwie... ale chyba nie o to chodzi... a cena bylaby mniejsza niz te 46PLN/m^2. Generalnie chodzilo mi o poglad na sytuacje... a moja (zgrubna) analiza to wykazala, zgodzisz sie ze mna Trociu?Mówiąc "o podwyższonej jakości" nie mówisz nic. Lambda 0,035 jest jedna z najlepszych wartości dostępnych na rynku. Czyli też można mówić o podwyższonej jakości. I dla poglądu sytuacji widać, że rozbieżność cenowa jest jeszcze większa. A w przypadku styro jak już wspomniano należy doliczyć jeszcze kilka tub pianki montażowej, co dodatkowo dokłada się do zwiększonych kosztów. Do tego montaż styro wymaga większej precyzji aniżeli wełny, co przekłada się na czas. A jak wiemy, czas to pieniądz Czy taka zgrudna analiza nie jest bardziej przekonywująca do wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SideInfo 22.01.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Absolutnie nie chce tutaj jakiejs "przepychanki slownej": zgrubna kalkulacja, bardziej dokladna, mniej dokladna... ot, po prostu zrobilem male dochodzenie dla siebie i je opublikowalem... A napisalem "o podwyzszonej jakosci" cytujac hurtownie WWW Mnie cena styropianu skutecznie odstraszyla... a Was? BTW. Lambda 0,035 jest jedna z najlepszych wartości dostępnych na rynku Tak, to juz BARDZO dobra wartosc... Zazwyczaj jest to 0,04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.01.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 pytanie styropian "zanika" jakie sa skladniki rozkaldu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.01.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Killer_su widzę że mamy pewne wątpliwości co do tego styropianu do ocieplenia dachu ? a w innym wątku tak broniłeś tego "taniego rozwiązania" i polecałeś go innym a teraz widzę sam masz zagwostkę z tym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.01.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Co to za wełna była?? Pierwsza lepsza aukcja na allegro za 20cm wełny o lambda 0,035 cała mi 23zł/m2, czyli połowę ceny styro..... Welna mineralna szklana o podwyzszonej jakosc - zakladam, ze ten styro jest z "wyzszej polki", wiec zalozenie podobne zrobilem dla welny. Idac Twoim tokiem myslenia (nie mowie, ze jest bledny, jest inny) moglbym wybrac pierwszy lepszy styropian i wcisnac miedzy krokwie... ale chyba nie o to chodzi... a cena bylaby mniejsza niz te 46PLN/m^2. Generalnie chodzilo mi o poglad na sytuacje... a moja (zgrubna) analiza to wykazala, zgodzisz sie ze mna Trociu? Ogolnie wniosek jest taki: "cholernie dorgi ten styropian jest... brakuje mu ogromnej porzewagi nad welna, w stosunku do ceny" To już chyba nadinterpretacja faktów. Wg mnie powinno być: cholernie drogi ten styropian jest... szczególnie przy przewadze cech wełny, w stosunku do ceny. Czy nie jest przypadkiem tak, że z powodu ludzkiej mentalności inwestorom/amatorom w naturalny sposób narzuca się wykorzystanie styropianu jako materiału tańszego od wełny poprzez analogię z izolacją ścian i dlatego wydaje się, że wykorzystanie styropianu na dach jest lepsze (w domyśle tańsze)? Bo ja naprawdę nie widzę żadnej przewagi styropianu nad wełną w dachu poza lepszym zabezpieczeniem przed wilgocią w przypadku błędnego wykonania dachu lub jego awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SideInfo 23.01.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Czesc! To już chyba nadinterpretacja faktów. Wg mnie powinno być: cholernie drogi ten styropian jest... szczególnie przy przewadze cech wełny, w stosunku do ceny. Dwa zdania - jedna mysl. Zycze udanego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 23.01.2009 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Killer_su widzę że mamy pewne wątpliwości co do tego styropianu do ocieplenia dachu ? a w innym wątku tak broniłeś tego "taniego rozwiązania" i polecałeś go innym a teraz widzę sam masz zagwostkę z tym rozwiązaniem Nie nie mam zagłostki Każdy robi tak jak chce i przekonuje się do tego do czego się chce przekonać. Dziwi mnie tylko zapalczywość fanów wełny w udowadnianiu, że wełna jest tańsza, bo na allegro można znaleźć po 20PLN, a superpoddasze kosztuje po 50PLN. Szkoda, że jeszcze nikt nie poruszył XPSu - jest jeszcze droższy. Oto moje wyliczenie z innego wątku: --------------------------------------------------------- wełna. wełna 20 cm. 25,5 PLN m^2 wełna 10 cm. 12,5 PLN m^2 Membrana 5PLN m^2 paroizolacja 3PLN m^2 współczynnik przewodzenia ciepła W/(mK) 0,043 styropian 25 cm izolacji (dlaczego mniej to poniżej) 25 PLN m^2 pianka do przyklejenia 0,5 PLN współczynnik przewodzenia ciepła W/(mK) 0,038, czyli spokojnie mogę dać 5 cm mniej. Ktoś wcześniej porównywał ocieplenie dachu przy izolacji 10cm - gratuluję poczucia humoru Zatem policzmy. Mam dach 341m^2 wełna 341*46 = 15 686 styropian 341*25,5= 8695,5 Różnica jest dwukrotna i wynosi 6990,5 Poza tym należy wziąć pod uwagę, że wykonanie w styro jest znacznie łatwiejsze przez co będę mógł to zrobić sam oszczędzając na robociźnie przynajmniej 25 PLN/m^2, czyli 8 500! Jeżeli ktoś uważa, że to mało to niech zsumuje te 2 kwoty i przeleje taką sumkę na moje konto -------------------------------------------------------- Nikogo nie przekonuję do styro - każdy robi jak chce. Ale irytuje mnie podejście typu - nie dam styro bo wełne dają wszyscy (nie moga się mylić), więc tak sobie powyliczam, że wyjdzie na to, że styro jest kilkakrotnie droższe. Słowo styro i wełna można zamienić na jakikolwiek inne popularne i nowe rozwiązanie. Np. ceramika i.... Nie będę wywoływał kolejnej wojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 23.01.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Poza tym technologia monazu sie za bardzo nie rozni od welny, czyli zalecaja stosowanie folii paroprzepuszczalnej i paroizolacyjnej. Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SideInfo 23.01.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Po co? Nie wiem - dzwonilem do hurtowni i powiedzieli, ze do SUPERPODDASZA nalezaloby jeszcze Membrane i folie zastosowac . trosze mnie to zdziwilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.01.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Oto moje wyliczenie z innego wątku: --------------------------------------------------------- wełna. wełna 20 cm. 25,5 PLN m^2 wełna 10 cm. 12,5 PLN m^2 Membrana 5PLN m^2 paroizolacja 3PLN m^2 współczynnik przewodzenia ciepła W/(mK) 0,043 styropian 25 cm izolacji (dlaczego mniej to poniżej) 25 PLN m^2 pianka do przyklejenia 0,5 PLN współczynnik przewodzenia ciepła W/(mK) 0,038, czyli spokojnie mogę dać 5 cm mniej. Ktoś wcześniej porównywał ocieplenie dachu przy izolacji 10cm - gratuluję poczucia humoru Zatem policzmy. Mam dach 341m^2 wełna 341*46 = 15 686 styropian 341*25,5= 8695,5 Różnica jest dwukrotna i wynosi 6990,5 Poza tym należy wziąć pod uwagę, że wykonanie w styro jest znacznie łatwiejsze przez co będę mógł to zrobić sam oszczędzając na robociźnie przynajmniej 25 PLN/m^2, czyli 8 500! Jeżeli ktoś uważa, że to mało to niech zsumuje te 2 kwoty i przeleje taką sumkę na moje konto -------------------------------------------------------- Nikogo nie przekonuję do styro - każdy robi jak chce. Ale irytuje mnie podejście typu - nie dam styro bo wełne dają wszyscy (nie moga się mylić), więc tak sobie powyliczam, że wyjdzie na to, że styro jest kilkakrotnie droższe. Słowo styro i wełna można zamienić na jakikolwiek inne popularne i nowe rozwiązanie. Np. ceramika i.... Nie będę wywoływał kolejnej wojny Też nikogo nie będę przekonywał tylko podam dane faktyczne z allegro, a nie tylko wybiórcze dla potwierdzenia tezy własnej: wełna 20cm (10 + 15cm) o lambdzie 0,037 - 11,99 + 17,39 daje 29,38zł/m2 (http://www.allegro.pl/item528213902_super_cena_welna_mineralna_paroc_uns_37_gr_100mm.html, http://www.allegro.pl/item528214102_super_cena_welna_mineralna_paroc_uns_37_gr_150mm.html) styropian najtańszy jaki znalazłem na allegro 32zł/m2 (przy grubości 25cm). Lambda 0,038. Czyli dla styropianu lambda gorsza, cena wyższa. Do tego koszty pianki i wyższej robocizny. Jeśli idzie o folię paroizolacyjną to jeszcze można dyskutować nad koniecznością zastosowania (wg mnie powinna być), ale membrana musi być koniecznie (chyba, że deskowanie). Do tego nie wiem czy ten przykładowy styropian nadaje się do takiego zastosowania - czy ktoś pytał producentów? Bo to, że produkują specjalny do tego celu to jeszcze nie znaczy, że każdy się do tego nadaje. Latem pod pokryciem panuje dość wysoka temperatura. Problemy z zapewnieniem ciągłości izolacji na całym jej przekroju były opisywane w innych wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 24.01.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Killer_su napisał Nie nie mam zagłostki Każdy robi tak jak chce i przekonuje się do tego do czego się chce przekonać. Drogi Panie, ja nie napisałem że chcę Cię za wszelką cenę przekonać do wełny, ani mi to w głowie, każdy robi tak jak mu pasuje ale rozchodzi mi się o to że w innym wątku polecałeś komuś styropianowe rozwiązanie a jak widzę sam nie jesteś przekonany do tego rozwiązania, masz kilka dylematów, a komuś polecasz, uważam że jest to nieuczciwe w stosunku do innych forumowiczów, zachwalanie czegoś do czego sami nie jesteśmy przekonani, zachwalanie i obrona technologi która nie jest do końca sprawdzona, a jej oszczędność jest wątpliwa a wracając do tematu popieram teksty które napisał zbigmor Pozdrawiam i życzę powodzenia przy rozwiązywaniu budowlanych dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 26.01.2009 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ale rozchodzi mi się o to że w innym wątku polecałeś komuś styropianowe rozwiązanie a jak widzę sam nie jesteś przekonany do tego rozwiązania, masz kilka dylematów, a komuś polecasz, uważam że jest to nieuczciwe w stosunku do innych forumowiczów Co Ty bredzisz? Gdzie niby POLECAŁEM takie rozwiązanie? Mylisz polecanie z rozważaniem zalet i wad rozwiązania. Poza tym i tak gdybym miał dzisiaj izolować dach to spokojnie wsadziłbym w niego styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 26.01.2009 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Też nikogo nie będę przekonywał tylko podam dane faktyczne z allegro, a nie tylko wybiórcze dla potwierdzenia tezy własnej Dziwne... Ja bez trudu znalazłem tańszy styropian.... aukcja 528476682 jak również o lepszej lambdzie 539208197 Do tego koszty pianki i wyższej robocizny. ????? Koszty pianki będą takie jak koszty sznurka przy mocowaniu wełny. A o kosztach membrany to kolega zapomniał tak po prostu czy dlatego, że było wygodniej No i i te wyższe koszty robocizny to już żart Do tego nie wiem czy ten przykładowy styropian nadaje się do takiego zastosowania - czy ktoś pytał producentów? Bo to, że produkują specjalny do tego celu to jeszcze nie znaczy, że każdy się do tego nadaje. Latem pod pokryciem panuje dość wysoka temperatura. A na ściane i stropodach sie nadaje? ściana tez sie nagrzewa. Poza tym styro nigdy mi nie zawilgotnnieje i się nie obsunie po latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Też nikogo nie będę przekonywał tylko podam dane faktyczne z allegro, a nie tylko wybiórcze dla potwierdzenia tezy własnej Dziwne... Ja bez trudu znalazłem tańszy styropian.... aukcja 528476682 jak również o lepszej lambdzie 539208197 O lepszej lambdzie od czego? Bo chyba nie od wełny podawanej przeze mnie w aukcji? Do dam też, że nie znalazłem w zastosowaniach podawanych przez oferentów takiego zastosowania jak sugerujesz. Więcej, w tej drugiej aukcji jest wyraźnie napisane, że nadaje się on pod krokwie, a nie między cyt.: "izolacja dachów stromych pod konstrukcją nośną". Wełnę też można znaleźć tańszą Do tego koszty pianki i wyższej robocizny. ????? Koszty pianki będą takie jak koszty sznurka przy mocowaniu wełny. A o kosztach membrany to kolega zapomniał tak po prostu czy dlatego, że było wygodniej No i i te wyższe koszty robocizny to już żart Pianka w cenie sznurka? Nie spotkałem. Może dlatego, że u mnie wełna trzymała się bez sznurka między krokwiami? Koszty membrany - a kto napisał, że przy styropianie nie potrzeba membrany? Jakiś znany autorytet? Nie znalazłem. Mógłbyś podać jakiś link do kogoś, kto taki system oferuje? Jeśli ktoś sam sobie montuje to oczywiście koszty robocizny nie będą wyższe. W innym przypadku raczej jednak tak. Do tego nie wiem czy ten przykładowy styropian nadaje się do takiego zastosowania - czy ktoś pytał producentów? Bo to, że produkują specjalny do tego celu to jeszcze nie znaczy, że każdy się do tego nadaje. Latem pod pokryciem panuje dość wysoka temperatura. A na ściane i stropodach sie nadaje? ściana tez sie nagrzewa. Pisałem już wcześniej, ale po prostu weź latem termometr i zmierz temp. pod pokryciem dachowym oraz pod tynkiem i zobaczysz różnicę. Poza tym styro nigdy mi nie zawilgotnnieje i się nie obsunie po latach. I żyli długo i szczęśliwie. Styropian też wchłania wilgoć tylko znacznie dłużej niż wełna. Ale ma to też minus. Jeśli ulegnie zawilgoceniu to też długo będzie wysychał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 26.01.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Killer_su napisał Co Ty bredzisz? Masz jakąś dziwną manie pisanie dziwnych tekstów jak "bredzisz" "rozdwojenie jaźni" Gdzie niby POLECAŁEM takie rozwiązanie? Mylisz polecanie z rozważaniem zalet i wad rozwiązania. a w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/a-moze-syropian-na-ocieplenie-dachu,t149008.htm ja twoje posty odebrałem jako polecanie takiego rozwiązania a nie jako rozważanie zalet i wad takiego rozwiązania. Poza tym i tak gdybym miał dzisiaj izolować dach to spokojnie wsadziłbym w niego styropian. I powodzenia życzę, tylko za parę lat napisz swoje spostrzeżenia z takiego rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts