Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dodatkowe drzwi z gara?u - czy potrzebne?

wg

Recommended Posts

Witam,

Wejść do domu mogę przez główne wejście lub bramę garażową. Zastanawiam się czy nie dać dodatkowych drzwi z boku garażu. Z tej strony gdzie chciałbym je dać mam lasek, a wejście do domu jest po przeciwnej stronie garażu, który jest wysunięty z bryły budynku. Z garażu przechodzi się do domu.

Drewno do kominka pewnie będę trzymał w lasku i nie będzie mi się chciało chodzić naokoło. Poza tym myślę, że chcąc np. wyjąć kosiarkę nie będę musiał przeciskać jej koło samochodu. Z drugiej strony jest to dodatkowy koszt.

Co o tym sądzicie?

ja zażyczyłem sobie w projekcie, żeby w garażu znalazł się schowek ogrodowy - klamociarnia jednym słowem.

Potem musiałem toczyć ogromne boje z moim inspektorem nadzoru (czyli akurat moją mamą), która namawiała mnie, żebym dał szersze bramy, a z drzwi wejściowych zrezygnował. Walczyłem o te drzwi jak lew, bo wiem że będą intensywnie wykorzystywane - nie wyobrażałem sobie otwierania i zamykania bramy za każdym razem, a drzwiczki np. w bramie segmentowej wyglądały mi na dość rachityczne.

Więc jeśli zamierzasz sporo wchodzi i wychodzić (a nie tylko wjeżdżać i wyjeżdżać) do i z garażu, to jeśli tylko możesz to zrób sobie te drzwi.

Tak, my też chcemy mieć drzwi z garazu na zewnątrz. Na rowery i rowerki dziecięce, kosiarkę itp. Po co haratać tym wszystkim po samochodzie...

jest to słuszne, ale zanim dobierzecie drzwi, sprawdźcie szerokość kosiarki.

A poza tym wszystko zależy od upodobań i estetyki budynku z takimi drzwiami.

Pamiętać tylko należy, żeby otwierały się na zewnątrz, bo inaczej szkoda samochodu jak się zapomni...

Mamy przedłuzony o 1,5m garaż właśnie na rowery, kosiarkę itp. Założyłem drzwi metalowe Hormana 100cm. Na razie niewiele z nich korzystam ( wprowadziłem sie 2 tyg. temu i nie mam jeszcze kosiarki), próbowali z nich skorzystać złodzieje - wybili wkładke patentową. Na szczęście przepłoszył ich alarm. Sądzę, że w przyszłości będzie to praktyczne rozwiązanie.

Adal zgadzam sie z Tobą. Ale moi znajomi, którzy mają wszystkie wspomniane pomieszczenia i piwnicę to np.: rowery, kosiarkę trzymają w garażu. W drewutni leżą narzędzia ogrodnicze, w piwnicy są prawie salony i dodatkowo kosiarkę spalinową nosić po schodach ciężko. Ucząc się na błędach innych zrobiłem drzwi. Najwyżej zamuruję je. Gorzej zrobić nowy otwór bo co z nadprożem?

pozdrawiam i życzę trafionych decyzji

Oczywiście masz rację. Dlatego też włąsnie z tych powodów decyzje takie powinny być podejmowane na etapie projektu (by mieć gdzie schować kosiarkę bez konieczności noszenia jej po schodach).

Gorzej zrobić nowy otwór bo co z nadprożem?

Tak mi się nasunęło po Twoim pytaniu. Gdzieś, chyba w Muratorze, widziałem budowę przewidującego inwestora, który wmurował w ściany nadproża z myślą o przyszłej rozbudowie domu. Pomysł ciekawy.