wg 16.10.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Witam,Wejść do domu mogę przez główne wejście lub bramę garażową. Zastanawiam się czy nie dać dodatkowych drzwi z boku garażu. Z tej strony gdzie chciałbym je dać mam lasek, a wejście do domu jest po przeciwnej stronie garażu, który jest wysunięty z bryły budynku. Z garażu przechodzi się do domu.Drewno do kominka pewnie będę trzymał w lasku i nie będzie mi się chciało chodzić naokoło. Poza tym myślę, że chcąc np. wyjąć kosiarkę nie będę musiał przeciskać jej koło samochodu. Z drugiej strony jest to dodatkowy koszt.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 16.10.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 w celu poparcia niezdecydowanych powiem - wstawiaj ps. te ciągłe podejmowanie decyzji........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.10.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 ja zażyczyłem sobie w projekcie, żeby w garażu znalazł się schowek ogrodowy - klamociarnia jednym słowem.Potem musiałem toczyć ogromne boje z moim inspektorem nadzoru (czyli akurat moją mamą), która namawiała mnie, żebym dał szersze bramy, a z drzwi wejściowych zrezygnował. Walczyłem o te drzwi jak lew, bo wiem że będą intensywnie wykorzystywane - nie wyobrażałem sobie otwierania i zamykania bramy za każdym razem, a drzwiczki np. w bramie segmentowej wyglądały mi na dość rachityczne.Więc jeśli zamierzasz sporo wchodzi i wychodzić (a nie tylko wjeżdżać i wyjeżdżać) do i z garażu, to jeśli tylko możesz to zrób sobie te drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 16.10.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 też tak mam, aby nie biegać na około domu.......super sprawa dla nas ...i pewnie złodziei, ale co tam...pozdr..G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 16.10.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Tak, my też chcemy mieć drzwi z garazu na zewnątrz. Na rowery i rowerki dziecięce, kosiarkę itp. Po co haratać tym wszystkim po samochodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 16.10.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Tak, my też chcemy mieć drzwi z garazu na zewnątrz. Na rowery i rowerki dziecięce, kosiarkę itp. Po co haratać tym wszystkim po samochodzie... jest to słuszne, ale zanim dobierzecie drzwi, sprawdźcie szerokość kosiarki. A poza tym wszystko zależy od upodobań i estetyki budynku z takimi drzwiami. Pamiętać tylko należy, żeby otwierały się na zewnątrz, bo inaczej szkoda samochodu jak się zapomni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 16.10.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 dodatkowe drzwi w garażu są jak najbardziej wskazane o ile rozmiar garażu pozwala na wygospodarowanie miejsca na kosiarkę i inne narzędzia np.: klucze, wiertarki oraz bagażniki rowerowe, krzesła ogrodowe, może stół itp, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 16.10.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 My specjalnie wydłużyliśmy garaż, żeby zyskać z tyłu miejsce na rowery, kosiarkę itp. A otwierać mogą się te drzwi do środka - w tym miesjcu na pewno nie będzie już samochodu. Natomiast ta uwaga z szerokością kosiarki i drzwi jest bardzo słuszna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 16.10.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Ja też mam dodatkowe drzwi do garażu. Rozmiar skrzydła 100 powinien wystarczyć (mam takie do budki narzędziowej i nawet betoniarka sie mieści). Jedyna wada to dodatkowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 16.10.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Czy takie pytania nie powinny padać w fazie projektowej? Nie lepiej mieć garaż i pomieszczenie gospodarcze-składzik, jako odrębne pomieszczenia?Rozumiem, że garaż nie salon i piękny być nie musi, ale widok bajzlu na końcu garażu jest powalający. Szczególnie po kilku latach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor 16.10.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Mamy przedłuzony o 1,5m garaż właśnie na rowery, kosiarkę itp. Założyłem drzwi metalowe Hormana 100cm. Na razie niewiele z nich korzystam ( wprowadziłem sie 2 tyg. temu i nie mam jeszcze kosiarki), próbowali z nich skorzystać złodzieje - wybili wkładke patentową. Na szczęście przepłoszył ich alarm. Sądzę, że w przyszłości będzie to praktyczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 16.10.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Adal zgadzam sie z Tobą. Ale moi znajomi, którzy mają wszystkie wspomniane pomieszczenia i piwnicę to np.: rowery, kosiarkę trzymają w garażu. W drewutni leżą narzędzia ogrodnicze, w piwnicy są prawie salony i dodatkowo kosiarkę spalinową nosić po schodach ciężko. Ucząc się na błędach innych zrobiłem drzwi. Najwyżej zamuruję je. Gorzej zrobić nowy otwór bo co z nadprożem? pozdrawiam i życzę trafionych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 16.10.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Oczywiście masz rację. Dlatego też włąsnie z tych powodów decyzje takie powinny być podejmowane na etapie projektu (by mieć gdzie schować kosiarkę bez konieczności noszenia jej po schodach). Gorzej zrobić nowy otwór bo co z nadprożem? Tak mi się nasunęło po Twoim pytaniu. Gdzieś, chyba w Muratorze, widziałem budowę przewidującego inwestora, który wmurował w ściany nadproża z myślą o przyszłej rozbudowie domu. Pomysł ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.10.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Jasne ! Rób te drzwi (powinny być jednak antywłamaniowe) albo przystosuj ścianę w postaci wmurowanego nadproża i nie daj się odwieść od tego. U moich rodziców nie ma i jest kanał - zarysowny samochód przy wyciąganiu czegokolwiek większego bo nie chce się wyciągać auta. Jestem ZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts