Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drogą! - pomocy

AnetaM2

Recommended Posts

Droga dojazdowa jest współwłasnością kilku właścicieli - mamy w niej udziały!

Ktoś chce odkupić udział, ale ja nie chce sprzedać, bo obawiam się, ze to nie do jednej działki a do kilku...developer tam wejdzie, osiedle wybuduje, a nas kurz zasypie...mają dojazd z innej stony, ale tam jescze szczere pola, od nas łatwiej...

Co zrobić, żeby nikt tego udziału nie sprzedał? czy pozostaje mi tylko liczyć na to, że sąsiedzi myslą tak jak ja?

Rada z postu powyżej jest najlepsza. Nie masz prawnych możliwości narzucenia swojej woli pozostałym współwłaścicielom. Każdy z nich może rozporządzać swoim udziałem we współwłasności samodzielnie. I jeśli któryś skusi się zaoferowaną ceną - to transakcja zostanie dokonana - i tyle.

Odrębny problem, to czy "droga" dojazdowa będzie odpowiednia do obsługi ruchu zwiększonego nie o kilka, ale o kilkanaście czy kilkadziesiąt nieruchomości. I tu masz pole do przeciwdziałania. Jeśli "droga" jest wąska, tzn. nie odpowiada zapisom z rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie lub też planu miejscowego (MPZP najczęściej narzuca, że dla obsługi określonej liczby działek potrzebna jest droga wewnętrzna o określonej szerokości) możesz odwoływać się na wszystkich etapach postępowania, np. w sprawie wydania pozwolenia na budowę.

Dzięki za odp.

mam jeszcze jedno pytanie - czy zawierając umowę notarialną sprzedaży tego udziału, jak moge zastrzec że daje prawo uzytkowania tej drogi temu i temu, a nie pozwalam, żeby np. udział był dalej odsprzedany...czy jak sprzedaję, to już "dooopa zbita", kupujacy mogą robic z tym co tylko zechcą?

bo pytałam dwóch notariuszy i mam dwie sprzeczne opinie....

Moim zdaniem miał rację ten notariusz, który twierdził, że nie można sprzedać nieruchomości "pod warunkiem, że....". Właściciela (lub współwłaściciela) mogą ograniczać w wykonywaniu prawa własności (w tym rozporządzania nim) tylko ustawy - nie umowa notarialna.

teoretycznie? czy to by oznaczało, że jezeli ten co odkupi od nas udział, chciałby gonastepnie sprzedac, to musi nas o tym poinformowac, i jesli my nie odkupimy, to dopiero może sprzedawać...

moze nam powiedziec potem taką cene, że zdębiejmy z wrażenia i tak odkupic nie będziemy w stanie...hm... czyli faktycznie tylko teoretycznie...w praktyce się to chyba nie sprawdza?

teoretycznie? czy to by oznaczało, że jezeli ten co odkupi od nas udział, chciałby gonastepnie sprzedac, to musi nas o tym poinformowac, i jesli my nie odkupimy, to dopiero może sprzedawać...

moze nam powiedziec potem taką cene, że zdębiejmy z wrażenia i tak odkupic nie będziemy w stanie...hm... czyli faktycznie tylko teoretycznie...w praktyce się to chyba nie sprawdza?

Jeśli występuje prawo pierwokupu a raczej odkupu, to notariusz sporządza warunkową umowę sprzedaży, w której jest określona cena sprzedaży. Zatem jeśli skorzystasz z tego prawa, sprzedawca nie będzie mógł zmienić ceny w umowie ostatecznej.

http://www.adwokat.com/artykuly/prawo_odkupu.shtml

Naprawdę jesteście pewni, że w tym przypadku da się zastosować prawo odkupu?

Odkupić może poprzedni właściciel, a więc "wspólnik" Anety w drodze, nie zaś ona sama (bo nie jest ona sprzedawcą). Na jego decyzje w przyszłości (w sprawie odkupu) ma taki sam wpływ jak teraz (nie może wpływać na decyzje współwłaściciela dotyczące JEGO udziału).

Pozostaje pierwokup zastrzeżony nie na rzecz sprzedającego, ale Anety (może być trudno ze zgodą na tę formułę jednej lub drugiej strony transakcji). Ale jest wtedy zagrożenie, że cena późniejszej transakcji może być zaporowa (czego słusznie boi się Aneta).

Powracamy więc do mojego postu powyżej...

http://www.adwokat.com/artykuly/prawo_odkupu.shtml

Naprawdę jesteście pewni, że w tym przypadku da się zastosować prawo odkupu?

Odkupić może poprzedni właściciel, a więc "wspólnik" Anety w drodze, nie zaś ona sama (bo nie jest ona sprzedawcą). Na jego decyzje w przyszłości (w sprawie odkupu) ma taki sam wpływ jak teraz (nie może wpływać na decyzje współwłaściciela dotyczące JEGO udziału).

Pozostaje pierwokup zastrzeżony nie na rzecz sprzedającego, ale Anety (może być trudno ze zgodą na tę formułę jednej lub drugiej strony transakcji). Ale jest wtedy zagrożenie, że cena późniejszej transakcji może być zaporowa (czego słusznie boi się Aneta).

Powracamy więc do mojego postu powyżej...

Przy prawie odkupu oczywiście chodziło mi o udział Anety, bo sądziłe, że o ten właśnie pyta. Natomiast przy pierwokupie, jeśli udało by się takie prawo uzyskać, w co wątpię - cena transakcji nie będzie zaporowa, bo wówczas notariusz sporządza też umowę warunkową z określoną ceną, która nie może być później zmieniona

Masz rację, jeśli chodzi o udział Anety. Ale ja skupiłem się na

Droga dojazdowa jest współwłasnością kilku właścicieli - mamy w niej udziały! (...)

Co zrobić, żeby nikt tego udziału nie sprzedał? czy pozostaje mi tylko liczyć na to, że sąsiedzi myslą tak jak ja?

I odpowiadałem powyżej na tę kwestię (że można, ale musi być ze strony innych "udziałowców" chcących sprzedać część udziału to samo podejście).

A sytuacja będzie w praktyce wyglądała następująco (jeśli rzeczywiście kupujący będzie miał zamiar puścić ruch z planowanego osiedla): ten, kto będzie stawiał warunki, nie sprzeda udziału, sprzeda bezwarunkowo ten, który połakomi się na trochę wyższą stawkę, ale bez ograniczeń dalszego obrotu w przyszłości.

• 2 weeks później...

Kochani, jescze jedna kwestia...

czy wielkość posiadanego udziału w drodze ma w ogóle jakiekolwiek znaczenie?

Czy ja mając większość udziałów moge o czymkolwiek decydować? działka będąca drogą powinna być podzielona na trzy równe części, ale tak nie jest, i w wyniku różnych "zdarzeń losowych" ja mam tych udziałów najwiecej...

Czy to daje mi jakieś dodatkwe prawa w rozporządzaniu tą drogą?

(no wiesz, np. odśnieżanie, jakieś naprawy)

ha, czyli to w czym wolałabym nie mieć aż takiego udziału!:)

a czy moge wyodrębnić swoją własność z tej drogi?

czyli końcowy odcinek drogi, ten po którym tylko i tak ja jeżdzę, zrobic tylko mój...w pozostałej czesci mając udział?

i jak ewentualnie się za to zabrac?

a czy moge wyodrębnić swoją własność z tej drogi?

czyli końcowy odcinek drogi, ten po którym tylko i tak ja jeżdzę, zrobic tylko mój...w pozostałej czesci mając udział?

i jak ewentualnie się za to zabrac?

Możesz ale dopiero jak się dogadasz z sąsiadami i podzielicie działkę. :D

Dlaczego uważasz, że Twój jest akurat ten fragment drogi? A może sąsiad twierdzi, że to jego? Udział nie jest określony lokalizacyjnie - macie po jakimś fragmencie drogi ale bez określenia czyj jest dany fragment.

dokonanie podziału to czynność przekraczająca zwykły zarząd.

potrzebna jest zgoda wszystkie współwłaścicieli - 100%.

ale posiadając większość można wystąpić o zgodę do sądu na podjęcie takiej decyzji bez zgody 100%. jakby dobrze umotywować, wykazać, że to bez znaczenia dla reszty, a istotne dla występującego, a może jeszcze jakąś rekompensatę zaproponować - to może sąd się przychyli. ale bez prawnika się raczej nie obejdzie.