Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa na stropie ?

Gość Madzia555

Recommended Posts

Gość Madzia555

Wlasnie zamknelismy piwnice (uff!)

Moj majster twierdzi uparcie ze na stropie piwnicy (terriva) powinna byc polozona papa, ktora bedzie rozdzielala beton od cegiel (kladzionych na wiosne).

W zwiazku z tym pomyslalam sobie ze to by mi dodatkowo ladnie zabezpieczylo budynek przed wsiakaniem wody zima od gory.

Z kolei moj maz jest sceptycznie nastawiony - chce okrywac budynek folia.

Tak czy siak - czy kladliscie pape miedzy strop a cegle? Jesli tak to czy taka zwykla podkladowa i czy pojedynczo czy podwojnie?

Madzia

Jeśli to ma zostać na zimę i nie budujesz dalej to ani to ani to. Pod papą albo folią skropli Ci się woda (wilgoć z powietrza). Jeśli zimą na zmianę będą mrozy i odwilż to złuszczy Ci się wierzchnia warstwa stropu. Paskudnie to wygląda i nie bardzo wiadomo co z tym dalej zrobić. Tak więc lepiej nie.

Rozumiem ze niedawno beton był wylewany na te piwnice więc:jezeli teraz nie bedziecie ciągnąc murów dalej(zima idzie:( ),to ja bym to przykrył całość zwykła folią przeciwdeszczową-ideałem było by umieszczenie pod nią jakiś mat ocieplających czy nawet słomy ale przed deszczem trzeba chronić bo szkoda roboty niszczyć jak zamarznie.A na wiosne pod mury daje się 2xpapa na lepiku lub folia przeciwwilgociowa;izolacje daje się i inne warstwy gdy podłoga jest na guncie ale to inny temat.Pozdrawiam!:)papa