Mohag 08.11.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Powiem prawde ze moj malec lezy ze mna na kanapie i podsypia sobie ze mna w lozku ale nie mam nic do trzymania psow na zewnatrz, oczywiscie z mozliwoscia pobytu w cieplejszym pomieszczeniu w zimne noce. Pies nie urodzil sie po to zeby mieszkac w chalupie (oprocz ras ozdobnych) i dopoki tego nie pozna i nie polubi (niektore psy nie polubia nigdy, ale nie maja innego wyjscia), to nawet nie wiedza "co traca" To "co traca" jest pojeciem wzglednym i polega na uczlowieczeniu zwierzecia. Co do samego ON-ka, to czy szczeniak onko-waty ze schronu czy szczeniak spod Swiebodzkiego na jedno wychodzi. Nie bedziesz wiedzial jakiego adoptujesz czy kupisz, ani w jednym ani w drugim przypadku tz chodzi mi co z tego wyrosnie, ani czy psychicznie bedzie okejos.... a juz pewnosci o predyspozycji do dysplazji nie bedziesz mial zadnej. Moja podpowiedz ... obserwuj dogomanie bardzo uwaznie tz psy w potrzebie. Dosc czesto ON-ki (w wieku jeszcze szczeniecym) szukaja domow... z dowozem tez jakos ludzie pomoga. Mozesz napisac na pm-a do wolentariuszek z Wroclawskiego schronu zeby daly Ci znac jak bedzie cos dla Ciebie. Dziewuszki sa mlode ale bardzo zaangazowane. Mozesz jeszcze zapukac do Dolnoslaskiego, Legnickiego i Zgorzeleckiego... linki do topikow danego schronu czy przytuliska, znajdziesz na gorze strony "psy w potrzebie" Drugie, znajdz sobie forum ON-kowe zarejestruj sie ... na takim forum danej rasy przebywa dosc sporo hodowcow. Nie czaj sie i napisz ze chcialbys szczeniaka "do kochania" tz "na kanape" i zeby pomogli Ci w znalezieniu takiego za mniejsze pieniadze. Hodowcy wiedza miedzy soba gdzie co sie urodzilo, gdzie co zostalo, kto ma nieciekawe rodowodowe krycie i tak dalej. Nie wdawaj sie w wieksze dyskusje, bo napewno beda tz na zasadzie "jak Cie nie stac na 2 tysiace, to nie powinienes psa miec w ogole itd" Ale moze znajdzie sie ktos z tych samych hodowcow i napisza Ci na priv gdzie masz uderzyc czy gdzie znajdziesz "mniej chodliwego" szczeniorka, albo sami naprzyklad takiego maja w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.11.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Mohag - dziękuje za tak obszerną i obiektywną odp. Masz rację, że kupno z placu to totolotek. Zresztą owczarki niemieckie są jedną z bardziej zdegenerowanych ras w Polsce, część na forach radzi wyjazd do Czech lub Niemiec po szczeniaki - lepsza "jakość" i niższe ceny.Pomysł z skontaktowaniem się z dziewczynami z naszego schroniska jest niezły, postaram się za jakiś czas uruchomić ta drogę, a nóż się uda. Zawsze w odwodzie zostaje targowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 08.11.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Dla mnie nienormalne jest np. wpuszczanie psa do sypialni (sierść, roztocza, bakterie itd.) Dla mnie jest to normalne. Natomiast ja nie napisałam że nienormalne jest niewpuszczanie psa do domu, tylko że taki pies prawdopodobnie będzie miał smutne życie. Bo co zimą? Ile czasu będziecie mogli z nim spędzić? Nie znasz nas, naszego domu i ferujesz wyroki... O jakich wyrokach mówisz? O alergiach także masz blade pojęcie... Nie mam żadnego, rodzice moi również mieli zwierzęta, od dziecka przebywałam z futrzakami i może to właśnie dzięki temu nie mam tego problemu? Owczarek to nie poduszkowiec, a garaż jest w bryle domu i jest ogrzewany, tragedia przesiedzieć w takim noc... To nie tragedia przesiedzieć tam noc, tragedią jest siedzieć tam samotnie. już dawno nikt nie podniósł mi tak ciśnienia Zupełnie niepotrzebnie, to tylko internet, gdzie każdy wypowiada swoje zdanie. Mi to nawet ciśnienia już nie podnosi stwierdzenie, że ktoś sobie chce kupić "owczarka niemieckiego" na targowisku. Bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 08.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Kup "taniego" onka umili Wam życie swoim niezrównoważeniem psychicznym , agresją lękową itp .Walcz z nim jak z osobnikiem alfa i nie wpuszczaj na krok do domu, alergia pewnie minie tak sama z siebie jeśli oczywiście jest, potem to już będzie z górki ,pies pogryzie dziecko i wystąpicie w Fakcie, żółwia to walcie od razu jaszczurowatego, jak onek nie da rady to żółw mu pomoże, do tego jeszcze dowalcie chomika i to całe towarzystwo wywalcie do garażu , taki piękny ogrzewany jest to i powinien wystarczyć. Pies to największy pasożyt człowieka, żre za nasze, śpi na pokojach ,a nic z tego nie ma, zero korzyści, a i na trawniczek nasika i kuupe nawali, sam syf jednym słowem. Po co się tak męczyć i to za własną kasę. W Polsce nie ma obowiązku posiadania psa, to że sąsiedzi mają też nic nie znaczy, trzeba mieć swoje zdanie no i zadbać o zdrowie alergicznej rodziny, dzieci chcesz przez tego pasożyta załatwić, no weź się zastanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.11.2008 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Bo co zimą? Ile czasu będziecie mogli z nim spędzić? Tyle ile trzeba, bez względu gdzie będzie pies mieszkał. W sumie nie wiem czy prędzej czy później nie będzie miał kolegi/koleżanki. Nie znasz nas, naszego domu i ferujesz wyroki... O jakich wyrokach mówisz? "Może spełnienie Waszych marzeń odnośnie posiadania psa będzie dla pupila smutnym życiem? Pomyślcie też o zwierzęciu, nie tylko o sobie..." Jest takie słowo antropomorfizacja i dobrze oddaje sytuację. Nigdy nie zastanawiałaś się jak ludzie obecnie niszczę i degenerują te piękne zwierzęta? Tak zwierzęta, to nie ludzie i nie potrzebuję kaloryfera do przeżycia. Co się stanie za kilkadziesiąt/set lat z owczarkami jeśli będą spać w domach, przytulane, kochane, rozpieszczane, karmione jakimiś papkami i granulkami? Kuźwa, będzie kolejne chiwawa czy grzywacz chiński w wełnianym kapociku i zasmarkany po 15min spacerze? a zatroskana właścicielka tego cuda poleci do kliniki bo jej "synuś" niedomaga... Litości! Owczarek to nie poduszkowiec, a garaż jest w bryle domu i jest ogrzewany, tragedia przesiedzieć w takim noc... To nie tragedia przesiedzieć tam noc, tragedią jest siedzieć tam samotnie. Rzeczywiście, nad córką tak samo się znęcamy. Sama będzie siedzieć całą noc w swoim pokoju... druga córcia również... osobno i jeszcze nie mogą się na to doczekać Mi to nawet ciśnienia już nie podnosi stwierdzenie, że ktoś sobie chce kupić "owczarka niemieckiego" na targowisku. Bez komentarza. Oczywiście, że bez komentarza, takiego psa już nie można kochać... Bo nie będzie czystej rasy? I co z tego? Nie zależy mi na tym, będzie nasz i będzie najwspanialszy LeoAureus - nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie. Jeśli Cię uraziłem wybacz, dla mnie najpierw rodzina, później zwierzęta. O psa będziemy dbać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.11.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 mokka Pleciesz jak zwykle - jak potluczona. Psa sie na dobry lancuch przywiaze to nie pogryzie dzieciaka . Kojcem sie jeszcze dogrodzi i bedzie bajka. Oj wez sie zastanow co Ty wypisujesz Dziewczyno!!! U nas sie mowi na wsi , ze te nie rodowdowe wilczki sa lepsze , bo nie choruja jak takie z rodowodem . To chyba samowysiew jakis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.11.2008 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Kup "taniego" onka umili Wam życie swoim niezrównoważeniem psychicznym , agresją lękową itp . Nie cytuję dalej, bo... zresztą nie ważne, mokka - Ty się dobrze czujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.11.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 mokka - Ty się dobrze czujesz? Mysle , ze Ja cholera bierze jak czyta ten watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.11.2008 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Mysle , ze Ja cholera bierze jak czyta ten watek Bardziej wyglądało na połączenie ADHD i matury giertycha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 08.11.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 mokka - Ty się dobrze czujesz? TMK ja się czuje doskonale, cały rok jak w karnawale Kurde Rrmi to mnie wprowadziła w konsternację, może lepiej tego psa to do kaloryfera przywiązać, bo podobno takie rozwiązanie lepiej się sprawdza w garażu, sama już nie wiem. No przemyślałam to co napisałam , zastanowiłam się i dobrze gadacie, papiery sprzedam na makulaturę, polecę jutro na rynek i wilka se kupie i jeszcze kapusty z pół kilo za jednym zamachem, takiej będzie, pewnikiem coś jeszcze utarguję , kurcze o jajkach bym zapomniała takich od kury, bo te miastowe to się nie liczą. Bardziej wyglądało na połączenie ADHD i matury giertycha... Dobrze kombinujesz, młoda i energiczna, tak to ja we własnej osobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.11.2008 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 mokka - Ty się dobrze czujesz? TMK ja się czuje doskonale, cały rok jak w karnawale Impreza non-stop? To wiele tłumaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 08.11.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Metafora – przenośnia – polski język –trudny-język , nawet bez Giertycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.11.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 może lepiej tego psa to do kaloryfera przywiązać, bo podobno takie rozwiązanie lepiej się sprawdza w garażu, sama już nie wiem. a co jak sie skurczysyn urwie i z grzejnikiem pojdzie ? Caa instalacja w p... Nie no , nie pojdzie , przeciez pana kochac bedzie i nie bedzie znal innego zycia . Kurde , wszystko fajnie , tylko , ze to dramat jest Jeden mnozy dalamtynczyki. Inny chce wilczka z placyku , znakiem mnozonego . W innych krajach jest juz XXI wiek .Kiedy my dojdziemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 08.11.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Nie odniosę się do poprzednich Twoich wypowiedzi, bom zmęczona. LeoAureus - nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie. Jeśli Cię uraziłem wybacz, dla mnie najpierw rodzina, później zwierzęta. O psa będziemy dbać. Ale tutaj muszę. Nie uraziłeś mnie, absolutnie. I nie przekonam Cię. Jeśli kupisz sobie onkopodobnego psa na straganie i będziesz go wychowywał na dworze i w garażu to życie Cię przekona. p.s. Dla mnie moje psy są moją rodziną i jej członkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 08.11.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Dojdziemy, jak przestaniecie sobie robic jaja Nieraz male kroczki przynosza lepsze rezultaty, niz palenie biustonoszy na barykadach... ps rrmi w innych krajach tez skalpuja psy i katuja ile wlezie... jakbys o tym nie wiedziala. Moge Ci takiego oskalpowanego pokazac, dzisiaj "przyszedl" z interwencji i to wszystko odbywa sie w niby bardziej cywilizowanym panstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.11.2008 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Metafora – przenośnia – polski język –trudny-język , nawet bez Giertycha Ty nie zauważyłabyś ironii nawet gdyby podeszła i kopnęła Cię w kostkę Jeden mnozy dalamtynczyki. Inny chce wilczka z placyku , znakiem mnozonego . W innych krajach jest juz XXI wiek .Kiedy my dojdziemy ? Nie róbcie miłe Panie z muratora, forum onetu... W towarzystwie wzajemnej adoracji raźniej, prawda rrmi? Te z giełdy są be, nie ważne że tam także są "chodowcy" i hodowcy. Nie ważne że tam nigdy nie byłyście, Wy już wiecie lepiej i macie na pewno rację. Zrażacie do siebie ludzi, jak i do zadawania pytań nt psów. Przez ostatnie 3 godz. rozmawiałem na prv w sumie z trzema osobami na ten temat, puenta wspólna, nie zacytuje... Jeżeli chcecie komuś pomóc podjąć decyzję, to nie w ten sposób - skutek raczej odwrotny, szukałem plonkownicy w setupie muratora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.11.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Mohag Mowisz w niby , tak? Ok , bywa . W Polsce to masowka , mnoza , oddaja lub sprzedaja .We wsi obok jest dalmatynczyk na lancuchu .U soltysowej we wsi psy w kojcach i do tego z lancuchami. Patrze ostatnio na to i mysle jak to ugryzc , zebyc choc jednego psa uratowac. Mordercy i normalni ludzie sa wszedzie , jak najbardziej .Sztuka to mowic o patologii . W Polsce bardzo dlugo nie mowilo sie o tym co zle . Tak jakby za komuny nie bylo ....wstaw co chcesz . Uwazam , ze czas zaczac zajmowac sie pseudohodowcami i ich pociechami . Naprawde tak mysle . Wiesz przeciez , ze mam 2 psy , dosc drogie , "takie same " na allegro po 200-500 zeta mozna kupic .Tylko , ze to nie o to chodzi. Pewnie , ze nie mozna powiedziec , ze jak cie nie stac na psa za 2500 to wcale nie kupuj . Mam tylko jedno ale . Utrzymanie psa to nie sa male pieniadze .Czy to z rodowodem czy bez . Jak tu na zalozyciel wewatka napisal ten ich pies bedzie najlepszy bo ich Zgadzam sie , jak najbardziej. Rozumiem przez to , ze oprocz zaspokojenia podstawowych potrzeb , typu szkolenie i podstawowe szczepienia /kilka stowek/ bedzie dostawal dobra karme. Z tego co czytam tu na forum nawet to czasem dodatek do miesa jest problemem , a co mowic sama wolowina czy kurczak . Ja tam nie wymagam /bo niby z jakiej racji/ od nikogo , zeby psy w sypialni spaly ale ich potrzeby chyba powinny byc wazne ,wszak pisze sie tu , ze to czonkowie rodzin **, czy nie ? To moze ktos sobie , razem ze swomi czlonkami rodzin pojedza byle co i pogadamy ? Taka madra ksiazka jest "Maly Ksiaze " Prosze poczytac .To dla dzieci jest , prosty jezyk tam przewaza. O oswajaniu pisza ,o odpowiedzialnosci. Mohag Te wersety to nie do Ciebie oczywiscie Pamietajmy !!! Nie kazdy musi miec psa. Mozna miec alarm .Raz sie zapaci i z glowy . Dzieciom pluszaka kupic i tez dobrze bedzie .Wyprac mozna w pralce . Zreszta co tu gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 08.11.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Ty nie zauważyłabyś ironii nawet gdyby podeszła i kopnęła Cię w kostkę Nie strasz , spróbuj Te z giełdy są be, nie ważne że tam także są "chodowcy" i hodowcy. Na giełdach nie ma hodowców, tam są tylko "chodowcy" . Ja celowo zrażam do siebie pewien typ ludzi, bo nie chce mi sie z nimi gadać, bo po prawdzie powiem to i nie mam o czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.11.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Zrażacie do siebie ludzi, Mam to gdzies. Licze na to , ze moze ktos jeden sie chociaz ocknie. Jesli juz o forum na onecie.. Nie czytuje tam akurat , ale jest cos takiego jak onet.pies. Tam opisuja pseudohodowle . Dobra lektura akurat dla ciebie. Mozna jak raz kupic szczeniaczka zabranego z podlogi czy koszyka , w ktorym robil kupe i siku , nie mial szczepien i pewnie zachoruje . Leczenie parwo i czy nosowki kosztuje wiecej niz 2500 . Wiesz , ja rozumiem , ze kogos nie stac na droge szczenie. Naprawde. Dlatego mysle , ze zabranie psa ze schronu ma wielki sens. I chwala kazdemu kto to zrobi . Ja na przyklad nie bylam tak odwazna , chcialam , ale sie udalo , wiec kupilam . Mysle ,ze Mohag dobrze ci doradzila , ze trzeba popytac hodowcow na jakims forum . Swoja droga u nas we wsi po sasiedzku jest suczka , wilczkowata uciekla z kojca za rozrywkami w czasie cieczki. W sumie nie wiadomo kto ja zbalamucil , ale kupujac z placyku tez nie bedziesz wiedzial . Beda pieknie mowili , ale kto to zgadnie ? To moze bym ci jakos transport zorganizowala . Suczka nawet niczego , szczeka dzielnie cale dnie /obejscia pilnuje znaczy sie / , sprytna jest , po siatce chodzi znakomicie , zlodziaja przytarga z pewnoscia , zeby go osadzic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 08.11.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 TMK nigdzie nie napisał, że pies będzie na łańcuchu, i że będzie głodował, więc po co komentarze ,że Go na psa nie stać. Chciał tylko znaleźć ONka taniej niż za 2000- 2500zł. Czyżby hodowcy bali się, że konkurencja ceny zaniża? Nie każdemu potrzebne są dyplomy psa.A wracając do "psiarzy" uwielbiam ich, jak prosto z pieskiem na plac zabaw, bo tam koło piaskownicy to ich ulubiony murek na "sikanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts