Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy recesja spowoduje obniżenie kosztów budowy?

sepoy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Ci Piotrulexie za wsparcie :)

Pozdrawiam,

z zona rozpoczynalismy na wiosne 2007 kiedy zaczelo sie robic ciezko. ja dostalem zamowiony BK to moglem go juz odsprzedac swojemu dostawcy drozej o 50% niz zza niego placilem. bloczki betonowe podrozaly o 0,40zl w czasie od wykonania telefonu do czasu przyjazdu do posrednika czyli jakis 30 minut a cegla jechala do mnie pod torun z niemieckiej granicy za polowe ceny jaka bym dal w toruniu gdzie w 20 punktach uzbieralem moze polowe tego co chcialem kupic :D

to byla jazda :wink:

Będzie taniej oj bedzie

Ceny rosły jak w funduszach inwestycyjnych i równie szybko spadną jak i w fundusze poleciały.

W Berlinie za 450tys zl można kupić dom z działką a w Warszawie mieszkanie 2 pokojowe

W Anglii nieruchomości lecą na łeb... w Irlandi prognozują spadek o 80% ( osobiście nie wierze w taki spadek - da dużo jak na mój rozum)

Wmawiano NAM ze ceny muszą dorównać cenom Europejskim, wiec teraz PORA NA DUŻE SPADKI

My również zastanawiamy się nad kwestią - zaczynać na wiosnę czy jeszcze poczekać . Niektórzy prorokują, że prawdziwy spadek koniunktury nastąpi w 2010 r.

Jest to bardzo prawdopodobne, biorąc pod uwagę, że u nas kryzys realny (spadek zatrudnienia, spadek produkcji, stagnacja PKB) się dopiero zaczyna. Taki kryzys trochę się rozkręca. Obserwujcie USA - u nich wszystko się dzieje rok wcześniej, mamy ten ogromny plus, że możemy w ten sposób w pewnym sensie patrzeć w swoją przyszłość :)

Poza tym kolejny rok czy półtora czekania to szansa na odłożenie dodatkowych pieniędzy, co zawsze jest ogromnym plusem przy wchodzeniu w jakąkolwiek większą inwestycję - chociażby po to, żeby mieć rezerwę na wypadek utraty pracy i konieczności spłaty kredytu.

w Irlandi prognozują spadek o 80% ( osobiście nie wierze w taki spadek - da dużo jak na mój rozum)

Jest to mało prawdopodobne, ale nie jest niemożliwe. Tak było w Japonii w latach 1990-2000.

W niektórych regionach USA (Kalifornia - szczególnie południowa, Floryda) ceny w ciągu ostatnich 2 lat spadły o 50%, a końca spadków nie widać, tempo jest wręcz coraz szybsze.

W Japonii podobno ceny spadły o 90%.

a z którego magla to info :o

Widzę, że Pan nie w temacie.

Spekulacja nieruchomościami w Japonii pod koniec lat 80. i na początku 90. przybrała absolutnie absurdalne wymiary.

Dochodziło do takich sytuacji, że kupowano za horrendalne pieniądze skrawki ziemi (bo nie można tego nazwać działką), np. słynna transakcja, gdzie kupiono 3 (słownie: trzy) metry kwadratowe gruntu w śródmieściu Tokio za 600000 (słownie: sześćset tysięcy) dolarów.

Krach na japońskim rynku nieruchomości był potężny i trwał nieprzerwanie praktycznie do końca XX wieku. Później na kilka lat ceny ustabilizowały się z pewnymi wahaniami na plus i minus, teraz (od ok. roku) znowu spadają w związku z ogólnoświatowym kryzysem.

Spadek cen ziemi i domów w "dobrych" lokalizacjach w Tokio był wręcz niewyobrażalny, często ponad 10-krotny (w ekstremalnych przypadkach 100-krotny).

Przeciętnie w całej Japonii ceny spadły do roku 2000 o 70-80% (w zależności od źródła).

Źródła danych do poczytania na ten temat:

http://www.imes.boj.or.jp/english/publication/edps/2003/03-E-15.pdf (raport Bank of Japan, ichniego odpowiednika NBP; nie trzeba czytać całego, wystarczy wykres na stronie 20)

http://www.rieti.go.jp/en/events/bbl/03061201.html (też japońskie źródło rządowe)

http://tochi.mlit.go.jp/english/6-05.pdf (dane zagregowane wg innej metodologii, skala spadku jest zaniżona)

http://www.deloitte.com/dtt/cda/doc/content/dtt_dr_economicoutlook_Q408.pdf (raport Deloitte, godna uwagi jest tabelka na stronie 6)

Na wiosnę znaczna część ekip ma już zaklepane terminy z roku zeszłego.Po zaniechaniu przez deweloperkę części projektów,większość wykonawców którzy to działali na tymże rynku,wskoczy z powrotem na indywidualne domy.Ponieważ obłowili się na budowie dla deweloperów niemiłosiernie,stać ich będzie na robotę za 30% mniej niż dotychczas,by jak to się pięknie mówi: "mieć na ludzi i zostało na kieliszek chleba:)".

Jak sądzisz,co z tymi mniejszymi firmami typu wujek Zenek i szwagier Mietek &co.???Będą musieli zejść jeszcze niżej z cenami,by w ogóle przeżyć.

naprawdę nie wiem skąd ta zawiść w ludziach..żenujący tekst.

Mniemam, że kolega nie pracował z deweloperem. Jeśli niedopłacone faktury, nieprzespane noce i wydzwaniający także niedopłaceni dostawcy, to Twoim zdaniem "obławianie się" tzn. że po prostu nie znasz realiów. Z deweloperami pracuje się ciężko, często ta współpraca kończy się w sądzie. To oni dyktują warunki. Pozdrawiam

U mnie budowa dobiega konca, nową budowe planuje kolega. W ramach swobodnej gadki pytam sie wykonawcow czy maja robote na 2009 roku i czy chca by ich polecic. Wizytowke dali ale nie byli zbytnio zainteresowani. Jeden domek mają juz zaklepany, 3 osoby dostały cennik do reki i sie wahaja. Zauwazyli nastepujaca prawidlowosc: przed rokiem 2006 budowali domki (160-240 m2 dla biznessmenow prowadzacych jakas firme). Lata 2007-2008 budowali domki (90-120 m2 dla zwykłych szarakow), teraz "szaraki" kredytu nie dostaja a znowu powrocily domki (180-300 m2 - takie projekty wyceniali) tyle ze inwestorami sa lekarze czy inni ludzie pracujacy na panstwowym. Sprawiali wrazenie, ze wolą wykonczeniowke bo jest bardziej zyskowna, wola postawic domek 240 m2 od a do z niz 2 małe w stanie surowym.

Pojedynczy przypadek moze byc jednak niereprezentatywny.

Jeśli będzie recesja to będzie bezrobocie a jak będzie bezrobocie to najpierw spadną pensje, potem ludzie wyjadą i znowu będzie problem z pracownikami co spowoduje podwyższenie ich pensji.....tu raczej nie szukałbym spadków....

Ceny materiałów raczej nie spadną.....może minimalnie.

A w ogóle to, to wszystko to jedno wielkie gdybanie.

Jako wykonawca/właściciel powiem tylko, że zawsze zarabiam tyle samo (mniej więcej). Do tego co chcę zarobić dodaję koszty sprzętu i pracowników. Stawki się różnią bo pracownicy się różnie cenią- zależnie od sytuacji na rynku....

Jeśli będzie recesja to będzie bezrobocie a jak będzie bezrobocie to najpierw spadną pensje, potem ludzie wyjadą i znowu będzie problem z pracownikami co spowoduje podwyższenie ich pensji.....

Powiedz mi, gdzie za chlebem wyjadą ci wykonawcy? Do Irlandii? Wielkiej Brytanii? USA? Hiszpanii? Oooops. Chyba trochę mało jest miejsc, gdzie jest koniunktura w budowlance. Trochę się świat pozmieniał...

Jeśli będzie recesja to będzie bezrobocie a jak będzie bezrobocie to najpierw spadną pensje, potem ludzie wyjadą i znowu będzie problem z pracownikami co spowoduje podwyższenie ich pensji.....

Powiedz mi, gdzie za chlebem wyjadą ci wykonawcy? Do Irlandii? Wielkiej Brytanii? USA? Hiszpanii? Oooops. Chyba trochę mało jest miejsc, gdzie jest koniunktura w budowlance. Trochę się świat pozmieniał...

Wyjadą..... zobaczysz.....i niestety ja też to "zobaczę"..... :cry:

Oj chciałbym się mylić :evil:

Ale gdzie wyjadą?? Do Hiszpanii na bezrobocie, do Irlandii na bezrobocie, czy do USA na bezrobocie?

Chociaż, jak tak się dłużej zastanowić - lepsze bezrobocie w Hiszpanii czy Irlandii, niż w Polsce. Tyle że tam się ostatnio trochę przebąkuje o odcięciu socjalu dla imigrantów. Kiepsko to widzę.

Ale gdzie wyjadą?? Do Hiszpanii na bezrobocie, do Irlandii na bezrobocie, czy do USA na bezrobocie?

Chociaż, jak tak się dłużej zastanowić - lepsze bezrobocie w Hiszpanii czy Irlandii, niż w Polsce. Tyle że tam się ostatnio trochę przebąkuje o odcięciu socjalu dla imigrantów. Kiepsko to widzę.

Gdzie????? Wszędzie.......

Życzę sobie i Wam wszystkim żebym tu w tym temacie za rok-dwa mógł napisać:"crashproof....miałeś k....rację!" .....zrobię to z przyjemnością.