Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy recesja spowoduje obniżenie kosztów budowy?

sepoy

Recommended Posts

jednej dom zbudowałem w czasach jakich Wam nie zycze i chwilami smiesza mnie te utyskiwania na dzisiejsza rzeczywistość - coś więcej o tym mogą powiedzieć ci co zaczęli budowę pod koniec lat 80-tych. Wiemy co to jest wzrost cen z dnia na dzień i o ile, wiemy co to jest wogóle dostępność materiałów kiedy to po 1m3 drewna koczowało sie dwie doby pod składem budowlanym, wiemy co to sa kredyty i jak na nich sie większość z nas przewiozła nie o 10-20 czy nawet 50% tylko o wiele wiele wiecej

moja trwała od 87 do 91 - właśnie dzięki bankowi i galopującemu wzrostowi cen

Teraz budować to miódd nad miody

Samochod....samochód to nie wygoda i szpan - samochod to po prostu konieczność, on zarabia na siebie wożąc moja d... po Waszych budowach :)

Do budowy sie zabieram i tylko czekam az stan prawny gruntu sie do konca sprecyzuje

Grunt mozna powiedziec ze mam - jest w rodzinie

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mieszkam niedaleko firmy koramic w kunicach koło Legnicy i słyszałam od tamtejszych pacowników a moich znajomych że planują 2miesięczny przestój bo mają zapchane magazyny a brak zbytu niestety. nowinka chyba dobra dla inwestorów bo przecież za coś życ trzeba a jak ludzie nie kupią to i kasy nie bedzie.

Pewnie ,ze spadna.Brat ma firme budowlana i da teraz l ogloszenie ,ze przyjmie ludzi do pracy.Pchaja sie drzwiami i oknami bo prazy nie ma ,a jak jest to czesto pracodawca nie wyplaca,a stawki poszly w dol .Ja akurat teraz koncze kapitalke i byl to idealny okres.O ludzi do roboty latwo ,bo martwy sezon, ceny materialow poszly w dol ,a do tego doszly noworoczne wyprzedaze ,koncowki seri itp w marketach budowlanych , co zwiazane jest z remanentem koncowym w firmach.A tak poza tym to konczenie domu zima ma zalete ze od razu czuc gdzie sie tworza mostki cieplne.Zrobilem remont kapitalny mniej wiecej za 1/3 ceny z roku 2007.Pzdr

...przez tydzien szukalam kogos do zrobienia balustrady kutej na balkon...ceny rozne ....wczoraj gosc mi wołał 400 za mb...dzis podpisalam umowe ...150 zł za mb...z montazem i pomalowane pistoletem na czarno...wiec juz widze ze ceny sa rozne..mam tez obgadana cene struktury na 10 zł za m2..:)

Za robocizne cena balustrady?

za strukture tyle sie bierze i brało

...przez tydzien szukalam kogos do zrobienia balustrady kutej na balkon...ceny rozne ....wczoraj gosc mi wołał 400 za mb...dzis podpisalam umowe ...150 zł za mb...z montazem i pomalowane pistoletem na czarno...wiec juz widze ze ceny sa rozne..mam tez obgadana cene struktury na 10 zł za m2..:)
Za robocizne cena balustrady?za strukture tyle sie bierze i brało
no mi firma za strukture liczyla 45 zł /m2 sama robocizna ...wiec widze roznice...a balustrada 150 zł za mb balkustrady z montazem malowane proszkowona czarno...za 3 tyg bedzie gotowa ...facet rzeczowy i wszystko "sie da"..a nie jak wczesniejsi marudzili ze a to nie a tamto nie...:)

45 zł to ze wszystkim dobra cena

ja ze wszystkim bede miala 20 zł za m2...:)

Oby tylko wytrzymało zime :wink:

jesli masz na mysli jakosc uslugi ...to firma sprawdzona znam ich i wiem komu robili elewacje i jak sie sprawdza...wczesniej cenili sie duzo bardziej...ale własnie po tym jaka cene obecnie mi dali wnioskuje iz zaczyna sie walka o klienta ...:)...co mnie bardzo cieszy ....w tym tyg zalatwilam tanio banery balustrade i zaklepalam elewacje ....wszystko duuuuzo taniej ....niz bylo wczesniej...:)

Jakos nie daje wiary :p

mam nadzieje ze koszty budowy sie w koncu troche obniza bo chcialbym zaczac budowe domku ale z tym wszystkim to sa kolosalne koszty, a zeby wykonczyc juz od a do z to tragedia.

Ja bym chciał zeby paliwo było po 1zł za litr,szyneczka po 2 zł,ZUS jak KRUS,inne rzeczy tez żeby były tansze :)

Wtedy dałoby sie zyć :)