crashproof 27.04.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 ....ceny materiałów minimalnie potaniały ...kupowałam podbitke cement klej fuge ..wszystko taniej...wczesniej liczylismy z mezem koszt podbitki z malowaniem bejca 2 razy na 3000 zł bez robocizny...a dzis jest kupiona i bejca ..koszt 1700 zł...koszt elewacji wczesniej byl liczony na 8000 do 9000 tys ..sama struktura i robocizna ...a dzis mamy za 4600....dzieki temu w tym roku zamkniemy caly budytnek z zewnatrz Spadek prawie 2-krotny nazywasz minimalnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuniamiii 27.04.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 30.04.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Cena pustaków ceramicznych -grudzień 2008 a -marzec 2009 spadła!Normalnie ceny na wiosnę idą w górę. Kozłowice kosztowały 6,74zł - teraz 6,40zł (ściana 25cm)Pustaki Lejera też kosztowały 4,80zł a teraz 4,59zł (ściana 25cm) Jeżeli worek naszego krajowego cementu kosztował u nas 11zł, a tuż za niemiecką granicą 7zł (tego samego polskiego cementu), to chyba było coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 22.05.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wywiad prof. Hausnera dla WP.http://finanse.wp.pl/kat,102634,title,Prof-Hausner-dla-WP-Koniec-kryzysu-najwczesniej-w-2011,wid,11150710,wiadomosc.htmlmyślę, że jest wyważony w określeniu kryzysu w Polsce i na świecie.Jak ten 'kryzys', będzie przekładał się na ceny materiałów a zwłaszcza robocizny w tym roku i następnych! można sobie odpowiedzieć samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 23.05.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Co ekonomista to inna opinia. Hausner twierdzi, że Polskę i inne kraje "wschodzące" kryzys dotknie z opóźnieniem i z opóźnieniem będziemy z kryzysu wychodzić a Prezes MFW jest zdania odmiennego. http://finanse.wp.pl/kat,102634,title,MFWuwazajcie-to-jeszcze-nie-koniec,wid,11139095,wiadomosc.html Czas pokaże.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.W 03.07.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 bo prawda jest taka ze nikt tak naprawde nie wie jak to sie skonczy i jakie jest przesuniecie cyklu koniunkturalnego Polski wzgledem Stanow. przeciez wiadomo ze sa rozne szkoly, takze wsrod ekonomistow, a wiadomo, jak inne szkoly to inne teorie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Humbaak 17.07.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Czy beda tańsze mieszkania?A kto się zgodzi na odebranie sobie dochodu?Jeżeli ktos obniży cenę to równoznaczne w wyrzuceniem przez niego pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goodhope 18.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 nie dajmy się robić w balona. Nie zamykajmy swego świata, na najbliższym slepie z materiałami budowlanymi. tak mi się przypomniała rozmowa ...z pewnym sprzedawcą materiałów budowlanych. Tak jakoś w marcu b.r. Mówi... ja nie rozumiałem tamtego okresu. To było jakieś chore. Cement...nagle ludzie rzucają się i kupują cement, na zapas, jak za komuny (sytuacja przełomu 2007 i 2008). Koszt ... sprzedawałem najdroższy cement w historii. 520zł za tonę. Aż mi głupio było... bo w sumie nie było podstaw do tego by tyle kosztował. W cementowni podrożał o 10zł za tonę ... ale nie rozumiałem skąd ten rzut na nagły zakup cementu ? mówi dalej... Podzwoniłem, już wiedziałem. W drugim końcu miasta, za ten sam cement mający 3 różne punkty sprzedaży, woła 650zł... jakiś absurd. Mi by sumienie pozwalało. teraz coś ode mnie ... szukałem glazury na taras. Upatrzyłem sobie w Poznaniu fajny hiszpański gres... gruby, twardy ...ładny ... cena ...hmm 170zł za metr... ale cóż, to przecież hiszpańskie, ładne, grube, twarde ... musi kosztować... coś mnie pokusiło, spisałem nazwę, zrobiłem fotkę. Pojechałem do najbliższego sklepu z armaturą i płytkami. Z Hasłem chcę "to". Za ile najtaniej mi to ściągniecie. Dogadałem się . za 3 tygodnie miałem ten sam gres za 120zł za metr. rodzi się pytanie... jak duży narzut mają sklepy z budowlanką ? 30% 40% a może 50% ? rozglądałem się nie dawno za płytkami do łazienki. Paradyż, travena. No cóż, polskie, ładnie wykończone, muszą kosztować. Cena detaliczna 125-128zł metr. Allegro, jakaś hurtownia z dostawą do domu, powyżej 2500zł transport gratis, płatne przy odbiorze.. więc ryzyko żadne... 91zł za metr. Oferta z rozbierznością 5-8zł kilku oferentów. Pojechałem do miejscowego sprzedawcy. Sugerując mu sytuację, nagle zrobił mi (i tak nie skorzystałem ale jednak warto było sprawdzić grunt) rabat na 107zł... zatem to samo pytanie ...jakie narzuty mają detaliści ? Tensamsprzedawca, po przyciśnięciu do muru, opuścił 20% ceny z kabiny prysznicowej. Z jego mocno zaznaczonej na wystawie "promocyjnej ceny" ...nagle udało się jeszcze utargować 400zł... jakiś absurd. drodzy forumowicze ... apel nie róbmy z siebie głupich baranów nie dajmy się strzydz przez byle kogo byle gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.07.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 sporo można ugrać jak się ma chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 19.07.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Szukaliśmy ekipy do stanu surowego. W marcu-kwietniu wycena nas poraziła... NIe było nas stać. Szukaliśmy dalej ale już bez wiary że się uda. Jest lipiec w zeszłym tygodniu dostaliśmy kolejne wyceny- jedną 100 tys mniej, i kolejną 230 tys mniej niż pierwszą.... w sumie koszt budowy domu zmalał o połowę!!!( za robociznę i materiał!). jesteśmy w szoku.Można? Można! Właśnie teraz ekipą kończą się zlecenia... kolejnych nie widać i biorą co wpadnie byle na przetrzymanie. życzę powodzenia WSZYSTKIM BUDUJĄCYM... aby i do nich kryzys się uśmiechnął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.07.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Szukaliśmy ekipy do stanu surowego....Jest lipiec w zeszłym tygodniu dostaliśmy kolejne wyceny- jedną 100 tys mniej, i kolejną 230 tys mniej niż pierwszą.... w sumie koszt budowy domu zmalał o połowę!!!( za robociznę i materiał!). jesteśmy w szoku. Nie osiadaj na laurach, szukaj dalej.... Robocizna o połowę to chyba od jakichś ofert z kosmosu, tak bardzo nie spadło, ale coś na pewno jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 20.07.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 NIe wiem czy spadło ale robociznę w tej cenie dostaliśmy od dwóch firm, Podejrzewam że ta z początku marca była mocno zawyżona "a nóż widelec" uda się znależć frajerów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 20.07.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Oferty wykonawców są zdecydowanie niższe. W przypadku wykonania pokrycia dachowego oferta od tej samej osoby różniła się o 30% w okresie styczeń - czerwiec. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 20.07.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Oferty wykonawców są zdecydowanie niższe. W przypadku wykonania pokrycia dachowego oferta od tej samej osoby różniła się o 30% w okresie styczeń - czerwiec. Pozdrawiam. oj nie tylko oferty wykonawcow, pojawiło sie sporo ofert typu "pilnie sprzedam dom w stanie surowym otwartym..." no i cena za działke + dom podobno do ceny za samą działke rok temu pomimo spadku cen może sie okazać, że zamiast samemu sie budowac, lepiej kupic od kogos kto musi sprzedac nie bede podawac szczegołow aby nie byc posądzony o napedzanie klientow, ale widziałem oferte sprzedaży domu 125 m2 w stanie surowym na działce 700 m2 za 140.000 zl, hmmmmm przyjmujac działke 100 zl/m2 to nawet przy obecnych cenach domu 125 m2 za 70.000 zl sie nie postawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.07.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 NIe wiem czy spadło ale robociznę w tej cenie dostaliśmy od dwóch firm, Podejrzewam że ta z początku marca była mocno zawyżona "a nóż widelec" uda się znależć frajerów... Jak szukałem na wiosnę 2008 to (nie ważny metraż, metry) to dostałem oferty: 607 tys netto za stan surowy otwarty z materiałem 321 tys netto za stan surowy jw. 85 tys netto za robociznę. Wybrałem ofertę nr 3, materiały kosztowały może 200tys, dostałem zwrot VAT. nie wspominam, że materiały mam dużo lepszej jakości niż te z oferty. Ten gość od oferty nr 1 pewnie zbudowałby teraz za połowę tego co chciał wtedy, ale moim zdaniem nie możemy mówić o tym, że ceny spadły o połowę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anikavonboger 17.10.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Przetestowałam to na własnej skórze. Jednocześnie zmniejszył się problem ze znalezieniem porządnej ekipy wykonawczej. Także same plusy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.10.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Cena pustaków ceramicznych -grudzień 2008 a -marzec 2009 spadła! Normalnie ceny na wiosnę idą w górę. Kozłowice kosztowały 6,74zł - teraz 6,40zł (ściana 25cm) Pustaki Lejera też kosztowały 4,80zł a teraz 4,59zł (ściana 25cm) Jeżeli worek naszego krajowego cementu kosztował u nas 11zł, a tuż za niemiecką granicą 7zł (tego samego polskiego cementu), to chyba było coś nie tak. i tak są absurdalne w czerwcu 2006 kupowałam maxa z Kozłowic po 2,09! tylko czegoś nie rozumiem. Mam ścianę jakby grubszą, niż 25 cm, 36,5, o ile pamiętam, a takiej oferty nie ma na stronie Cerpolu. JAk to jest?Nie dość, że ceny chore, to odchudzili wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 04.03.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 moze budowlaniec pustaka Ci w poprzek postawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts