Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy recesja spowoduje obniżenie kosztów budowy?

sepoy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stasiek, jeszcze parę dni temu pisałam, że wszystko stanieje - ale do czorta, nie stanieje - gdy polski kominek stanie się atrakcyjny cenowo na zachodzie, to producent częśc wyeksportuje i podniesie cenę.

Spokojnie, widzę że dopiero zaczynasz budowę i nie musisz się spieszyć także myślę że oszczędności będziesz miała ogormne. Zresztą widzę że masz doświadczenie bo już jeden dom budowałaś.

Stanieją na pewno wszystkie materiały konstrukcyjne produkowane w Polsce.

I to sporo.

Cena robocizny też. Ale myślę że jeszcze nie w tym roku. Niestety reżim budowania na kredyt (najczęściej 2 letni okres) powoduje że ludzie którzy zaczęli budowy w zeszłym roku będą jeszcze w tym napędzać duzy popyt.

Ale następny rok - 2010 to jeśli będziesz miała zapewnione fiansowanie to będzie bardzo dobry do budowania.

Pozdrawiam

w sprawie kominkow - bo akurat miałem je na tapecie:

ceny od tego samego sprzedającego:

PIEC CEZAR 14kW REWELACJA - kominki koza kominek (numer 554178311)

luty : Cena Kup Teraz: 2 199,00 zł za sztukę

styczen: Cena Kup Teraz: 2 099,00 zł za sztukę

Wiadomo - cena jakiegos kominka sprzedawanego przez jakiegos sprzedawca nie swiadczy o poziomie cen lecz ze swoich obserwacji kompakty do wc, baterie, umywalki, gres na podłoge, wszystko, po prostu wszystko drozeje.

Nie widzicie tego?

Inny kominek ktory miałem "na oku":

kominek, koza, piecyk na drewno 1-8kW -DOVRE 250, (numer 560779617)

styczen: Cena Kup Teraz: 2 475,00 zł za sztukę

luty: Cena Kup Teraz: 2 880,00 zł za sztukę

A teraz pytanie: co potaniało od początku roku?

w sprawie kominkow - bo akurat miałem je na tapecie:

ceny od tego samego sprzedającego:

PIEC CEZAR 14kW REWELACJA - kominki koza kominek (numer 554178311)

luty : Cena Kup Teraz: 2 199,00 zł za sztukę

styczen: Cena Kup Teraz: 2 099,00 zł za sztukę

Wiadomo - cena jakiegos kominka sprzedawanego przez jakiegos sprzedawca nie swiadczy o poziomie cen lecz ze swoich obserwacji kompakty do wc, baterie, umywalki, gres na podłoge, wszystko, po prostu wszystko drozeje.

Nie widzicie tego?

Inny kominek ktory miałem "na oku":

kominek, koza, piecyk na drewno 1-8kW -DOVRE 250, (numer 560779617)

styczen: Cena Kup Teraz: 2 475,00 zł za sztukę

luty: Cena Kup Teraz: 2 880,00 zł za sztukę

A teraz pytanie: co potaniało od początku roku?

Dachówka cementowa Euronit którą właśnie zamawiam....

Stasiek, bardzo fajny i wypasiony ten Twój domek. :lol: :lol: :lol:

Także liczę przede wszystkim na spadek cen robocizny.

Obawiam się że za bardzo wypaśny jak na kryzys :(. Teraz śni mi się po nocach że może trzeb było budować 140 m2.

No i niestety obawiam się że robocizna jeszcze się w tym roku będzie trzymać. A ja muszę dokończyć budowę w 1,5 roku.

Pozdrawiam

Eee... tam.... Najwyżej wykończysz 140 :)

A robocizna już w tym roku powoli zacznie spadać, bo nasi deweloperzy jeszcze budują, ale kryzys za wschodnimi granicami się nasila. Były manifestacje na Ukrainie, teraz jest podwyżka podatków i obniżenie o 15% pensji całej budżetówce, no i wzrasta bezrobocie. Przyjadą do nas.

Eee... tam.... Najwyżej wykończysz 140 :)

A robocizna już w tym roku powoli zacznie spadać, bo nasi deweloperzy jeszcze budują, ale kryzys za wschodnimi granicami się nasila. Były manifestacje na Ukrainie, teraz jest podwyżka podatków i obniżenie o 15% pensji całej budżetówce, no i wzrasta bezrobocie. Przyjadą do nas.

Dzięki za wsparcie :)

Kominki Dovre zdrożały w ciągu dwóch miesięcy 2 albo 3 razy. Wkład ,który chciałam kupić kosztował 7700 brutto teraz jedyne 9900. Ceny wkładów innych firm też poszły do góry.

W tym tygodniu zdrożał i to sporo cały sprzęt Electolux, Aeg, Zanussi inne pewnie zaraz też zdrożeją. Udało mi się kupic przez neta jeszcze po starych cenach. Pytałam sprzedawcy o bramy hormanna, bo czekam na promocję ,która ma być w marcu. Sami nie wiedzą ,kiedy wejdzie ,bo pewnie podniosą ceny i moze okazać się ,że teraz przed promocją jest taniej niż potem na promocji :evil:

Co do fachowców od wykończeniówki to miałam już kilku polecanych u siebi i nikt,ale to nikt nie oddzwonił!!!!! Więc chyba nie mają tak źle.

Zdecydowanie taniej nie jest...

...Zdecydowanie taniej nie jest...
Bo tu przeważa myślenie życzeniowe - chcielibyśmy było taniej, liczymy na to, wierzymy ze nasze pensje zostaną na tym samym poziomie bądź tylko zostaną zamrożone ale wykonawcy - bo ponoć jest ich nadmiar na rynku - specjalnie dla nas będą rezygnować ze swego zysku, Ba!!! zaczną dokładać do interesu byleby tylko było nam taniej

Ciekawe ilu z Was zgodzi sie na radykalne ciecia płac, ilu będzie posłusznych a ilu będzie szukało innej, co najmniej na tym samym poziomie pracy. I może cie jak zawsze nie wieżyc - fachowiec w swej dziedzinie prace zawsze znajdzie, i nie mowie tu o budowlance, bo tu problem jest innej natury. Fachowców jest naprawdę niewielu zaś "fachowców" liczy się na pęczki, czego dowodem jest choćby to Forum i posty w stylu "pomocy", "przestrzegam przed..." itd itd

Życzmy sobie tego - marzmy o tym - a rozsądni niech liczą i nie czekają na cuda roboty i cen na najniższym poziomie od lat

Tez marze - ze wygram w totka - ale by wygrać, trzeba grac a ja nie gram

Z tymi kominkami to rzeczywiście jest miazga. Trzy dni temu pytałem się o kominek Edilkamin, który sobie wcześniej upatrzyłem. Na pytanie o cenę sprzedawca wyciągnął cennik w Euro, sprawdził kurs w inernecie, obliczył i kominek który kosztował 2 miesiące temu prawie 5600 teraz kosztuje 6500. :-?

..."panie, beda podwyzki cen, bo jest kryzys, a my z czegos musimy zyc"
Widzisz, oni pracują na księżycu, to jacyś inni ludzie niż Wy na posadach. I uwierz mi, oni najbardziej odczują ten "kryzys".

Tez liczyłem na spadki cen. Chciałem kopić auto prosto z salonu, w leasingu, i cholera zamiast tanieć - cena wzrosła i to na tyle znacznie ze zamiast nówki Peugeota 4007 mam Mitsubishi Edeavor 4 letnie dla odmiany w kredycie