mpkb 05.11.2008 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witam! Będziemy mieli podpiwniczony cały dom, nawet pod garażem. Jest możliwość zrobienia garażu w piwnicy, a w miejscu garażu powstałoby dodatkowe pomieszczenie, tylko czy warto coś takiego zrobić?? Chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi garażami w piwnicy. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?Czy lepiej zostawić tak jak jest w projekcie, garaż normalnie na poziomie gruntu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishka2 05.11.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 mpkb, Ja mam garaz w piwnicy. Wady: - zima, jak przymrozi, to masz tor bobslejowy, a nie zjazd do garazu; powaznie sie zastanawiam nad instalacja antyoblodzeniowa - ciezko wjechac/ wyjechac gdy samochod ma maly przeswit; moje obecne autko wjezdza bez problemu, ale szwagier swoja Alfa juz nie wjechal, bo stracilby dol zderzaka; chociaz te wade mozna wyeliminowac odpowiednim wyprofilowaniem zjazdu - jesli masz samochod z instalacja LPG, to raczej nie parkuj pod ziemia; LPG jest ciezszy od powietrza i w razie rozszczelnienia zbiornika zbiera sie na podlodze; sprawe moglby rozwiazac czujnik LPG polaczony z wentylacja wywiewna na poziomie podlogi, a to dodatkowe koszty Zalety: - wiecej miejsca na poziomie mieszkalnym (sam zauwazyles, ze zyskujesz dodatkowy pokoj) - mniej zimnego powietrza dostanie sie do czesci mieszkalnej, gdy wchodzisz do domu z garazu przez piwnice (ma znaczenie tylko zima) W sumie widze wiecej wad, ale i tak lubie moj garaz. Chocby dlatego, ze go mam Pozdrawiam, mishka2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.11.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witam! Będziemy mieli podpiwniczony cały dom, nawet pod garażem. Jest możliwość zrobienia garażu w piwnicy, a w miejscu garażu powstałoby dodatkowe pomieszczenie, tylko czy warto coś takiego zrobić?? Chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi garażami w piwnicy. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Czy lepiej zostawić tak jak jest w projekcie, garaż normalnie na poziomie gruntu? pozdrawiam my mamy w piwnicy gdyz na poziomie parteru szkoda nam bylo miejsca a dzialka za mala by z boku go stawiac dom jest tak pol na pol w ziemi wiec tragedii ze zjazdem nie ma. jak w ziemi to i w nieogrzewanym jest cieplej wole slyszec ogglosy garazowe pod podloga niz sa sciana np. salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 05.11.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Najważniejsza sprawa. Smród spalin w domu w takim przypadku. Zawsze będzie w mniejszym lub większym stopniu ale będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.11.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Najważniejsza sprawa. Smród spalin w domu w takim przypadku. Zawsze będzie w mniejszym lub większym stopniu ale będzie... zalezy jaki masz samochod nawet jak smierdziucha to mozna zrobic mechaniczna wentylacje z czujnikiem czy chocby podlaczonym do bramy, otwierasz, wlacza sie, zamykasz i po 5 minutach sie wylacza dla chcacego nic trudnego ale najlatwiej to miec przyzwoite autko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.11.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 miałem i po kolei:wady:- o zjeździe już było - najlepiej od razu przewidzieć jakiś sposób na odmrażanie podjazdu - przy dużych ulewach koniecznie przewymiarowana instalacja odprowadzająca deszczówkę- koniecznie jakiś dobry wentylator (ja u siebie zainstalowałem turbinę z wyłącznikiem czasowym i opóźnieniem dobranym empirycznie - 5 minut to u mnie było za mało - stanęło na kwadransie)- o wiele większe koszty wykonaniazalety:- dodatkowa powierzchnia do wykorzystania tam gdzie był planowany docelowo garaż Z racji nowej budowy i braku miejsca na działce ciągle myślę nad tym rozwiązaniem ale... ale chyba jednak się nie zdecyduje - za dużo przemawia przeciw niż za. Poza tym odkryłem zalety webasto i wogole nad garażem sie zastanawiam - po co ponosić dodatkowe i to niemałe koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NowyJakub 23.01.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 dokładnie tak jak pisze mishka2 Wady: - zima, jak przymrozi, to masz tor bobslejowy, a nie zjazd do garazu; powaznie sie zastanawiam nad instalacja antyoblodzeniowa mam już to przerobione, bez instalacji antyoblodzeniowej masz po prostu przewalonej na całej lini nie będę się rozwodził na ten temat poprostu sobie przeczytaj np te artykuły: http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-elektryczne/nowoczesna-instalacja-antyoblodzeniowa-przezyj-zime-bez-odsniezania-dachu-podjazdu-i-chodnika,29_9462.html http://instalator24.net/wiadomosci/artykul/odsniezanie-otoczenia-domu-za-pomoca-ogrzewania-elektrycznego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts