Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w piwnicy-warto???

mpkb

Recommended Posts

Witam!

Będziemy mieli podpiwniczony cały dom, nawet pod garażem. Jest możliwość zrobienia garażu w piwnicy, a w miejscu garażu powstałoby dodatkowe pomieszczenie, tylko czy warto coś takiego zrobić??

Chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi garażami w piwnicy. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Czy lepiej zostawić tak jak jest w projekcie, garaż normalnie na poziomie gruntu?

pozdrawiam

mpkb,

Ja mam garaz w piwnicy.

Wady:

- zima, jak przymrozi, to masz tor bobslejowy, a nie zjazd do garazu; powaznie sie zastanawiam nad instalacja antyoblodzeniowa

- ciezko wjechac/ wyjechac gdy samochod ma maly przeswit; moje obecne autko wjezdza bez problemu, ale szwagier swoja Alfa juz nie wjechal, bo stracilby dol zderzaka; chociaz te wade mozna wyeliminowac odpowiednim wyprofilowaniem zjazdu

- jesli masz samochod z instalacja LPG, to raczej nie parkuj pod ziemia; LPG jest ciezszy od powietrza i w razie rozszczelnienia zbiornika zbiera sie na podlodze; sprawe moglby rozwiazac czujnik LPG polaczony z wentylacja wywiewna na poziomie podlogi, a to dodatkowe koszty

Zalety:

- wiecej miejsca na poziomie mieszkalnym (sam zauwazyles, ze zyskujesz dodatkowy pokoj)

- mniej zimnego powietrza dostanie sie do czesci mieszkalnej, gdy wchodzisz do domu z garazu przez piwnice (ma znaczenie tylko zima)

W sumie widze wiecej wad, ale i tak lubie moj garaz. Chocby dlatego, ze go mam :lol:

Pozdrawiam,

mishka2

Witam!

Będziemy mieli podpiwniczony cały dom, nawet pod garażem. Jest możliwość zrobienia garażu w piwnicy, a w miejscu garażu powstałoby dodatkowe pomieszczenie, tylko czy warto coś takiego zrobić??

Chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi garażami w piwnicy. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Czy lepiej zostawić tak jak jest w projekcie, garaż normalnie na poziomie gruntu?

pozdrawiam

my mamy w piwnicy gdyz na poziomie parteru szkoda nam bylo miejsca a dzialka za mala by z boku go stawiac

dom jest tak pol na pol w ziemi wiec tragedii ze zjazdem nie ma. jak w ziemi to i w nieogrzewanym jest cieplej

wole slyszec ogglosy garazowe pod podloga niz sa sciana np. salonu :wink:

Najważniejsza sprawa. Smród spalin w domu w takim przypadku. Zawsze będzie w mniejszym lub większym stopniu ale będzie...

zalezy jaki masz samochod :wink:

nawet jak smierdziucha to mozna zrobic mechaniczna wentylacje z czujnikiem czy chocby podlaczonym do bramy, otwierasz, wlacza sie, zamykasz i po 5 minutach sie wylacza :D

dla chcacego nic trudnego ale najlatwiej to miec przyzwoite autko :D

miałem i po kolei:

wady:

- o zjeździe już było - najlepiej od razu przewidzieć jakiś sposób na odmrażanie podjazdu

- przy dużych ulewach koniecznie przewymiarowana instalacja odprowadzająca deszczówkę

- koniecznie jakiś dobry wentylator (ja u siebie zainstalowałem turbinę z wyłącznikiem czasowym i opóźnieniem dobranym empirycznie - 5 minut to u mnie było za mało - stanęło na kwadransie)

- o wiele większe koszty wykonania

zalety:

- dodatkowa powierzchnia do wykorzystania tam gdzie był planowany docelowo garaż

Z racji nowej budowy i braku miejsca na działce ciągle myślę nad tym rozwiązaniem ale... ale chyba jednak się nie zdecyduje - za dużo przemawia przeciw niż za. Poza tym odkryłem zalety webasto i wogole nad garażem sie zastanawiam - po co ponosić dodatkowe i to niemałe koszty?

• 6 years później...

dokładnie tak jak pisze mishka2

Wady:

- zima, jak przymrozi, to masz tor bobslejowy, a nie zjazd do garazu; powaznie sie zastanawiam nad instalacja antyoblodzeniowa

mam już to przerobione, bez instalacji antyoblodzeniowej masz po prostu przewalonej na całej lini

nie będę się rozwodził na ten temat poprostu sobie przeczytaj np te artykuły:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-elektryczne/nowoczesna-instalacja-antyoblodzeniowa-przezyj-zime-bez-odsniezania-dachu-podjazdu-i-chodnika,29_9462.html

http://instalator24.net/wiadomosci/artykul/odsniezanie-otoczenia-domu-za-pomoca-ogrzewania-elektrycznego/