Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapadnięta podłoga - strop drewniany - jak wyrównać?

xadox

Recommended Posts

Witam!

Muszę wyremontować podłogę w celu położenia paneli.

Podłoga znajduje się w domu z lat 40-tych, stropy drewniane.

Pokój ma wymiary 4m x 5m. Podłoga lekko się trzęsie chodząc po niej (chyba

normalne przy drewnianych stropach) a na środku jest lekka dolina.

Kilka pytań:

1. w jaki sposób zmierzyć jaka jest różnica wysokości między środkiem pokoju a

jego krawędziami?

2. czym pozbyć się doliny? Chciałbym znaleźć jakąś alternatywę do wylewki

(wylewka trochę ciężka). Czy są jakieś "lekkie wylewki", które mógłbym

wykorzystać.

3. Myślałem ewentualnie o położeniu płyt OSB - np w niecce położyć jedną a

następnie dookoła kolejne w celu wyrównania podłoża. Jeśli nie tak to czy

jakieś inne zastosowanie płyt OSB w tym przypadku ma sens?

4. Co myślicie o tym rozwiązaniu?

http://www.e-izolacje.pl/stropy,podlogi,1000.htm

Nie wiedziałem, że jest coś takiego jak podsypka, którą można wyrównać powierzchnię. Zdaje to egzamin? Ciężka jest taka podsypka?

Doradźcie proszę co zrobić?

Z góry dzięki za pomoc

U moich teściów wykonany był remont podłóg, koniecznie po jak najmniejszych kosztach. Mieszkanie zjaduje się w starej kamienicy na 1 -wszym piętrze. Stara podłoga z desek została zdjęta,polepa pozostała, po obu stronach legarów zostały wykonane nadbitki poziomujące, na to gęsto deski, wcześniej zdemontowane (wybrano te w dobrym stanie) i na to 1 warstwa płyty OSB (niestety nie pamiętam grubości, ale była dość gruba), Na to pianka podkładowa i panele. I wszystko jest OK.

jego krawędziami?

Najprościej to bierzesz sznurek, mocujesz np. gwoździem lub pod przyciskiem z jednej strony pokoju, naciągasz go i mocujesz z drugiej. Mierzysz szczelinę pomiędzy sznurkiem i zagłębieniem.

wykorzystać.

Zależy od czego jest to zagłębienie. Jeśli od pruchniejących belek to bez wymiany może się nie obyć. Jeśli powód jest inny (tak się wysuszyły lub ugięły od obciążeń) to może wystarczy domocować wzdłuż belek nowe, już wypoziomowane.

Jeśli na wierzchu masz deski to najlepiej je zdjąć. Po zlikwidowaniu nierówności możesz przykryć je płytami OSB o właściwej grubości.

4. Co myślicie o tym rozwiązaniu?

http://www.e-izolacje.pl/stropy,podlogi,1000.htm

Nie wiedziałem, że jest coś takiego jak podsypka, którą można wyrównać powierzchnię. Zdaje to egzamin? Ciężka jest taka podsypka?

Wszystko zależy od tego gdzie masz rzeczywiście problem. Wszystko co dołożysz do obecniej podłogi musi być udźwignięte przez belki stropu o których nic nie piszesz.

Naprawiałem podłogę miała 50lat.W pierwszej kolejności powyciągałem gwoździe z podłogi,następnie sznurkami zobaczyłem jaka jest różnica-ile cent.się zapadła.Wyciołem w miejscu stykania odeskowania z legarami (co druga deska)otwory na kliny.Do tego celu użyłem piły łańcóchowej,(nacięcia w poprzek słoja) i dłutka stolarskiego.Kliny przygotuj wcześniej w ilości co druga deska,grubość klina ustalisz przez zmierzenie odległości między sznurkiem a podłogą,przypominam sznurek musi być dobrze naprężony.Przez otwór łapką podnosiłem pdłogę i wkładałwm kliny na styku dwóch desek.Następnie nawierciłem otwory w deskach i klinach i prykręciłem wkrętami do legara.Otwory zapaćkałem betonwm 3x1 o odpowiedniej gęstości,żeby nie spływał. Przez 3dni zraszałem wodą.Następnie położtłem płytę usb przykręcając wkrętami.Wyszła idealnie i przestała skrzypieć.Jest trochę zabwy,ale i jest efekt.Nie radził bym zrywać bo roboty trzy razy więcej a efkt taki sam.POZDRAWIAM IMIŁEJ PRACY.
  • Like 1

• 2 months później...

W 100 letnim domu kiedys naprawialismy podloge (adaptacja poddasza na mieszkanie), problem jak wyzej belki ugiete kilkanascie dobrych cm.. Najpierw wszystko zostalo zerwane i usunieta glina wapno i co tam jeszcze... Pozniej kladlismy nowe belki obok starych i poprzeczki miedzy nimi (poziom sie podniosl (celowo zeby stare zostawic w spokoju) ,na srodku bylu dwa kominy wiec belki idace obok sa przymocowane tez do komina, zewnetrzne do murow zewnetrznych a srodkami opieraly sie o sciany (w kilku miejscach trzeba bylo podniesc o wysokosc 2 cegiel)

Belki oczywiscie wczesniej zaimpregnowane jakims czyms antygrzybicznym (i tak obecnemu drewnu nie wroze wiecej niz 25 lat) miedzy belki wata.

Belki oczywiscie wypoziomowane i rozlozone tak by pasowaly plyty , na to przykrecalismy plyty OSB.

Wszystko sie ladnie spasowalo (jestesmy amatorami a nie profesjonalistami)

Plyta latwo sie ciela przezynarka, przykrecalismy je na wkrety do regipsu (te do drewna)

Na to pozniej szly panele z pianka pod spodem

a w kuchni lazience i jadalni plytki (zaciagnieta siatka jak do steropianu)

Za powyzsze prace zszedl nam jakis tydzien (belkowanie i podloga)

Ile w ten sposob zaoszczedzone pieniedzy ?? nie wiem nie mam pojecia ile za to wzialby ciesla/stolarz...

Nie wiem czy powyzszy sposob jest dobry totez nie ponosze konsekwencji za nieplanowane wizytu u sasiadow (nie przez drzwi) ;)

• 1 year później...
Wszystko dobrze z tymi nowymi belkami obok starych lub z nabijaniem dodatkowych "prawie belek" do tych starych - krzywych... jeśli ma się do zrobienia jeden pokoik. A co jeśli do wypoziomowania są stropy w starym budynku (kupiłem i muszę remontować) na dwóch kondygnacjach każda po 120 m. kw. ??? Wiecie ile by to kosztowało??? Masakra...:(((( Szukam jakiej alternatywy, ale czuję że będzie ciężko...:(((

z alternatywa to bedzie jak z pudrowaniem trupa niby ladnie wyglada ale co z tego:)chcesz tam mieszkac wiec powinienes zrobic to solidnie zeby kiedys w przyszlosci jak wykonczysz juz reszte i bedziesz mial ladne sciany podlogi glazure terakote tapety nie okazalo sie ze cos sie urwalo przegnilo albo odpadlo i co wtedy?zerwij stare deski wtedy zobaczysz co z legarami jesli sa zdrowe to polowa sukcesu wtedy wystarczy tak jak pisali poprzednicy wszystko wypoziomowac podokladac nowego drzewa jesli chcesz ocieplic i przykryc plyta.wbrew pozorom nie jest to straszliwie drogie fakt materialu na 240m bedzie troche potrzeba ale zrobic to mozesz sam albo prawie sam bo ciecie skrecanie poziomowanie nie jest czyms strasznym dla kogos myslacego.

Że dobrze trzeba zrobić to ja wiem.... I że sam sobie zrobić mogę to też wiem bo już to robiłem. Poziomowałem różnymi metodami - od omawianego tutaj nabijania grubych dech z boku legarów lub nabijania na nie jakichś dziadowskich listewek różnej grubości, poprzez równanie starej podłogi podsypką z keramzytu aż do nawet równania piaskiem kwarcowym bo tak sobie koleś zażyczył...

Chodzi mi o pomysły, których nie znam....Pewnie, że najlepiej nabić po dwie bele z boku każdego legara...Ale takie dwie 7x14 cm. na przykład to już prawie nowy legar! Wolałbym dołożyć jeszcze troszke i stare w ogóle wyrzucić niż kombinować z nabijaniem dodatkowych. No i w tym wszystkim chodzi jak pisałem o koszty...

• 6 months później...
Witam!

Muszę wyremontować podłogę w celu położenia paneli.

Podłoga znajduje się w domu z lat 40-tych, stropy drewniane.

Pokój ma wymiary 4m x 5m.

Podłoga lekko się trzęsie chodząc po niej (chyba

normalne przy drewnianych stropach) a na środku jest lekka dolina.

Takie zachowanie stropu spotyka się ale to nie jest "normalne":)

jego krawędziami?

Miernikiem laserowym obrotowym, łatą i ołówkiem.

Przygotuje na łacie 0 oraz miary w [mm] w dwie strony i możesz spokojnie mierzyć.

wykorzystać?

odp:

W takiej sytuacji jednym z prostszych rozwiązań jest podłoga na legarach i kołyskach.

Należy:

ułożyć kołyski+ podkładki poziomujące + legary + OSB lub deskę podłogową + na OSB dowolne wykończenie warstwy wierzchniej

http://www.muratorplus.pl/technika/podlogi-posadzki/poziomowanie-i-montaz-podlog_64554.html

odp:

Uzupełnianie niecki mija się z celem, przede wszystkim kosztowym od strony materiału jak i kosztów pracy.

Pozdrawiam

r.

Image297 (1)..JPG

DSCF4530..JPG

Belki oczywiscie wypoziomowane i rozlozone tak by pasowaly plyty , na to przykrecalismy plyty OSB.

Wszystko sie ladnie spasowalo (jestesmy amatorami a nie profesjonalistami)

Plyta latwo sie ciela przezynarka, przykrecalismy je na wkrety do regipsu (te do drewna)

Witam,

czy nie było problemów z wkrętami do regipsów?

Nie "strzelały" łebki pod koniec wkręcania?

Układając suche posadzki na starych stropach odstawiliśmy wkręty do regipsów na rzecz wkrętów ze skrzydełkami pod makitowskie bity.

Pozdrawiam

r.