Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarki - czas trwania mycia

net_ka

Recommended Posts

Zakładam nowy wątek, bo potrzebuję dość szybko informacji na temat czasu cyklu mycia zmywarek (oczywiście z suszeniem). Przymierzam się do kupna dobrej zmywarki ( 60cm, zużycie wody 12 l, do 50dB za rozsądną cenę (ok. 2000zł). Już myślałam, że wybrałam http://www.ceneo.pl/1793007 , ale producent podaje, że czas trwania cyklu wynosi 140 min :o .

Czy tyle myją wasze zmywarki?????

Szperam po internecie w poszukiwaniu tych samych parametrów dla innych zmywarek i nic nie mogę znaleźć :(

Będę wdzięczna za info :)

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też mam boscha, nie pamiętam jaki model - 60 zabudowana - i na ekonomicznym programie pierze koło godziny. Niestety coś jej się zaczęło dziwnego dziać :roll: po pół roku użytkowania zaczęła prać coraz dłużej! Ostatnio to już prawie 2 godziny :-? Trzeba będzie ją reklamować...

Może ktoś inny też miał takie historie z boschem?

Ja mam Boscha SGV57T23EU i pierze 35-149 minut (zależne od programu).

Dodatkowo płukanie (zawsze płuczę) trwa 21 minut.

Ale... można ustawić połówkę załadowania zmywarki i wtedy czas się skraca:

35-129 minut. Jest też taki przycisk z zegarkiem, ale niestety jeszcze

nie korzystałam z tej funkcji i wydaje mi się, że to jest skracanie czasu prania:

ze 149 minut na połowę mniej.

Właśnie czytam instrukcję do mojego jeszcze niezamontowanego Simensa SN66MO30EU...

1 program intensywny(garnki) 70st.C czas2:15

2 auto45/65st 1:25-2:30

3 eco 50st czas 2:20

4 łagodny(kieliszki) 40st. 1:10

5 szybki 45st 0:29 (przy połowie załadunku)

6 mycie wstępne 0:15min

Do tego funkcje Połowa Załadunku i Vario Speed skracające czasy trwania programów.

Ogólnie 60cm, 13 kompletów (?-niesprawdzałam), 12l (w wyszczególnieniu od 15 do 4l), 44dB, 1,05kWh (1,60-0,05kWh), 2,2tys

Wybrałam w moim przedziale cenowym model Bosha, AEG, Wirpoola i Simensa, porównałam interesujące mnie a dostępne w opisie sklepowym parametry (zużycie wody,głośność, zakres najniższych temperatur, ilość programów,cena) i mi wyszedł Simens. Co z tego bedzie - popróbujemy,zobaczymy.

czytajac to smieje sie do siebie jak czlowiek wybieral zmywarke patrzac na ilosc programow a teraz uzywam conajwyzej 2 - eco i minimum.....

Poczułam, że to troszkę do mnie, więc chciałam się troszkę wytłumaczyć.

Od początku zakładam że będę używała 1max2 programów, może od czasu do czasu dodatkowo skrócenia/przyspieszenia. Wybierając zmywarkę jednak założyłam by w moim przedziale cenowym miała maksymalnie wiele wariantów bym mogła wybrać te najbardziej mi odpowiadające.

Wybierając z 3dostępnych może najczęściej używanym programem było by eco? ale mając wybór 6 ulubionym programem może być jakiś dodatkowy (łagodny lub szybki?) Faktem jest też że z większą ilością programów zwykle wiąże się większy zakres temperaturowy, minimalne tempera-minimalny prąd.

Dla mnie więc duża ilość programów oznacza tylko większą możliwość dopasowania(wybrania) ulubionego, a nie to że za każdym razem inny w użyciu.