Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarki - czas trwania mycia

net_ka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę głośna ta zmywarka. Moja według katalogu ma 45dB i tylko 1l wody wiecej. Niestety nic na temat czasu "prania"

http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/dane-techniczne-mastercook-zbi-073it2.bhtml#opis

Czy rzeczywiście jest taka cicha?

Nie mam pojęcia. Nie mam stosownego miernika ;) Skąd mi to wiedzieć czy to jeszcze 45dB czy już 50 :D

Trochę głośna ta zmywarka. Moja według katalogu ma 45dB i tylko 1l wody wiecej. Niestety nic na temat czasu "prania"

http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/dane-techniczne-mastercook-zbi-073it2.bhtml#opis

Czy rzeczywiście jest taka cicha?

Nie mam pojęcia. Nie mam stosownego miernika ;) Skąd mi to wiedzieć czy to jeszcze 45dB czy już 50 :D

Nie chodziło mi o pomiar tylko subiektywne odczucie - czy jest tak cicha ze prawie jej nie słychać?

No ale tak szczerze mówiąc - o co chodzi z tym czasem zmywania? To jest automat. Nie trzeba koło zmywarki stać i kręcić korbą. A niech se zmywa ile chce. Może nawet i 5 godzin - my i tak wtedy korzystamy z innych uciech życia.

net-ka - już w wątku o zmywarkach sporo zostało powiedziane, założyłaś nowy, pracę doktorską piszesz cyco? :lol:

Wyluzuj, bo teraz to zmywarka, a co będzie jak będziesz samochód kupować :o

matko! :o

to jakie ludzie wkaladają naczynia do zmywarki, ze program 30 minutowy wystarczy?

czyste? czy jak? :roll:

dokładnie o tym samym pomyślałam, ja tego 30 min użyłam chyba ze dwa razy kiedy byli goście i były znowu potrzebne czyste naczynia

częściej korzystam z 1godzinnego programu ale tu zdarza się że naczynia są niedosuszone, a generalnie to zmywarka myje ponad dwie godziny, mnie to nie przeszkadza bo nie muszę jej pilnować a robotę zrobi dobrze 8)

Ja też nie wiem, jak Wy to robicie? :roll: U mnie zbieram naczynia w ciągu dnia, jak mam wstawić zmywarkę to najczęściej najpierw namaczanie a potem 70 stopni (w zależności od wsadu wyświetla się od 90 do 105 min) umyte wysuszone i błyscące :lol: (AEG) krótki cykl na imprezkach, (często wymieniane talerki) eco - chyba 120 min.

U nas jest electrolux. Korzystam z dwóch programów, auto pierze ok 2 godzin. naczynia zbieram w ciagu dnia. A jak są goście i trzeba zmienić szkło to wtedy 30 min. wystarczy w zupełności.

Czasami zdarza się, że na auto nie dopiera, ale to chyba dlatego, że nie zawsze dobrze ułożę naczynia w zmywarce. Czasami jest ich tyle, że się nie mieszczą i wtedy kombinuję :)

Ja mam electroluxa. czas mycia to zależy od programu, krótki - 30 min, ale reszta ponad 100 minut.

właściwie to korzystam ze wszystkich programów, najrzadziej tych do szkła. Krótki program tylko jak mam same talerze , kubki, szklanki, ew. patelnię ale zupełnie nie przypaloną (np po naleśnikach)

Ja również używam 60cm boscha do zabudowy, model 57. Jestem bardzo zadowolony. W mieszkaniu u rodziców jest mój poprzedni bosch 45cm i nie ma żadnych z nim problemów.

Jeśli chodzi o czasy mycia to 30cm wg mnie to za mało. Ja używam program auto, skrócony do ok. 75min.

Też mam boscha, nie pamiętam jaki model - 60 zabudowana - i na ekonomicznym programie pierze koło godziny. Niestety coś jej się zaczęło dziwnego dziać :roll: po pół roku użytkowania zaczęła prać coraz dłużej! Ostatnio to już prawie 2 godziny :-? Trzeba będzie ją reklamować...

Może ktoś inny też miał takie historie z boschem?

Zmywarka automatycznie wydłuża program sprawdzając czystość wody na samym początku. Sprawdz u siebie czy nie masz brudnego filtra lub zapchanego.

Ja mam Boscha SGV57T23EU i pierze 35-149 minut (zależne od programu).

Dodatkowo płukanie (zawsze płuczę) trwa 21 minut.

Ale... można ustawić połówkę załadowania zmywarki i wtedy czas się skraca:

35-129 minut. Jest też taki przycisk z zegarkiem, ale niestety jeszcze

nie korzystałam z tej funkcji i wydaje mi się, że to jest skracanie czasu prania:

ze 149 minut na połowę mniej.

Nie wiem czy czasem przycisk połowa wkładu nie oznacza użycia tylko górnego koszyka. Przycisk z zegarkiem używam właśnie do skracania czasu mycia.

• 1 month później...
Też mam boscha, nie pamiętam jaki model - 60 zabudowana - i na ekonomicznym programie pierze koło godziny. Niestety coś jej się zaczęło dziwnego dziać :roll: po pół roku użytkowania zaczęła prać coraz dłużej! Ostatnio to już prawie 2 godziny :-? Trzeba będzie ją reklamować...

może to włoski strajk?

matko! :o

to jakie ludzie wkaladają naczynia do zmywarki, ze program 30 minutowy wystarczy?

czyste? czy jak? :roll:

Głownie uzywam 30 minutowego i wszystko po umyciu jest czyste. Do zmywarki nie wkładam czystych naczyń :wink: Raz czy dwa włączyłam program ECO i Auto jednak stwierdziłam, ze nie ma żadnej różnicy, dlatego ich nie używam. Zmywarka Amica ZZA 6428I.

też stosyję tylko i wyłącznie program 30 min. , zmywarka podgrzewa wtedy wodę do 70st. i w zupełności wystarczy to 30min. naczynia super czyste, większe znaczenie na ostateczny efekt i czystość naczyń ma rodzaj zastosowanych tabletek do zmywania, zdecydowanie odradzam te najtańsze z supermarketu, często pozostają po nich brzydkie smugi na szklankach i kieliszkach,

a filtry i dysze czyscisz regularnie?

boshe i siemensy maja funkcje automatycznego rozpoznawania stopnia zabrudzenia wody

też stosyję tylko i wyłącznie program 30 min. , zmywarka podgrzewa wtedy wodę do 70st. i w zupełności wystarczy to 30min. naczynia super czyste, większe znaczenie na ostateczny efekt i czystość naczyń ma rodzaj zastosowanych tabletek do zmywania, zdecydowanie odradzam te najtańsze z supermarketu, często pozostają po nich brzydkie smugi na szklankach i kieliszkach,

No właśnie, a jakie tabletki polecacie?

No właśnie, a jakie tabletki polecacie?

te najtańsze z tes... :lol: na początku kupowałem te najdrożesze cal... ale nie ma żadnej różnicy - poza ceną :lol: