Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarki - czas trwania mycia

net_ka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam whirpool, uzywam programu 120 minut, a 30 minutowy wlanczam jak sa goscie i naczynia nie sa zaschniete. Po calym dniu, gdy jest wszystko pozasychane program na 30 minut nie domyje wszystkiego. I jeszcze ten program 30 slabo suszy przynajmniej w mojej zmywarce.

Tabletki uzywam calgonit 5w1.

Ja mam bosha nie pamiętam modelu, ale ma 3 programy ( 30,50,60). Najczęściej używam 30 ( gdy naczynia są średnio brudne). Myje bardzo dobrze pół godzinki bez suszenia. Dodatkowo jest funkcja zraszania gdy naczynia są zaschnięte, można wcześniej zrosić. Ten program mi w zupełności wystarcza

Czasem nastawiam program 50, wtedy myje dość długo ( nie pamiętam dokładnie, ale napewno kolo 2 h) i dodatkowo suszy. Programu 60 jeszcze nie używałam :) .

• 9 months później...
matko! :o

to jakie ludzie wkaladają naczynia do zmywarki, ze program 30 minutowy wystarczy?

czyste? czy jak? :roll:

dokładnie o tym samym pomyślałam, ja tego 30 min użyłam chyba ze dwa razy kiedy byli goście i były znowu potrzebne czyste naczynia

częściej korzystam z 1godzinnego programu ale tu zdarza się że naczynia są niedosuszone, a generalnie to zmywarka myje ponad dwie godziny, mnie to nie przeszkadza bo nie muszę jej pilnować a robotę zrobi dobrze 8)

jak się wkłada?? w mojej instrukcji napisali ze przy programie 30 min. wstawiac max 4 kpl. (do zmywarki pojemnosci 12kpl. ) czyli 1/3 załadunku - do tego jest 30 min.

czytajac to smieje sie do siebie jak czlowiek wybieral zmywarke patrzac na ilosc programow a teraz uzywam conajwyzej 2 - eco i minimum.....

Poczułam, że to troszkę do mnie, więc chciałam się troszkę wytłumaczyć.

Od początku zakładam że będę używała 1max2 programów, może od czasu do czasu dodatkowo skrócenia/przyspieszenia. Wybierając zmywarkę jednak założyłam by w moim przedziale cenowym miała maksymalnie wiele wariantów bym mogła wybrać te najbardziej mi odpowiadające.

Wybierając z 3dostępnych może najczęściej używanym programem było by eco? ale mając wybór 6 ulubionym programem może być jakiś dodatkowy (łagodny lub szybki?) Faktem jest też że z większą ilością programów zwykle wiąże się większy zakres temperaturowy, minimalne tempera-minimalny prąd.

Dla mnie więc duża ilość programów oznacza tylko większą możliwość dopasowania(wybrania) ulubionego, a nie to że za każdym razem inny w użyciu.

zasadniczo używa się 2 progr., ale sa sytuacje wyjątkowe jak wyjątkowo przypalone gary, gdzie z doświadczenia wiadomo, ze ECO czy AUTO nie da rady, albo wkładamy delikatne szkiełka i kolejny program się przyda, samo "namaczanie" to kolejny program, który raz na jakis czas sie uzyje .. i tym sposobem 7 programów nie jest zadną fanaberią.