petrus65 05.11.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witajcie Mam wyprowadzony na suficie przewód 2 żyłowy. teraz muszę go pociągnąć dalej. Oczywiście bez łączenia się nie obędzie. Ten sufitowy przewód łączę z drugim idącym dalej sufitem w brużdzie. teraz się zastanawiam, czy połączenie w zwykłej kostce i zaizolowanie tego taśmą izolacyjną i zamurowanie w bruździe to dobry pomysł. Macie pomysły jak to profesionalnie wykonać? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.11.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 oba kable połączyć w kostce lampy na suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.11.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witajcie Mam wyprowadzony na suficie przewód 2 żyłowy. teraz muszę go pociągnąć dalej. Oczywiście bez łączenia się nie obędzie. Ten sufitowy przewód łączę z drugim idącym dalej sufitem w brużdzie. teraz się zastanawiam, czy połączenie w zwykłej kostce i zaizolowanie tego taśmą izolacyjną i zamurowanie w bruździe to dobry pomysł. Macie pomysły jak to profesionalnie wykonać? dzieki Przewody zlutować a do izolacji użyć koszulek termokurczliwych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrus65 05.11.2008 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 oba kable połączyć w kostce lampy na suficie To tak chcę zrobić + taśma izolacyjna i zamurować. Będzie to ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.11.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 a po co ? skręć to w 1 lampie - bo rozumiem że ta druga lampa będzie się włączała razem z tą 1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.11.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 oba kable połączyć w kostce lampy na suficie To tak chcę zrobić + taśma izolacyjna i zamurować. Będzie to ok? Nauczony doświdczeniem: żadnych kostek zamurowanych. Skęć, zlutuj, koszulka termokurczliwa, taśma izolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.11.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 żadnych kostek zamurowanych. Skęć, zlutuj, koszulka termokurczliwa, taśma izolacyjna. zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.11.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 oba kable połączyć w kostce lampy na suficieTylko że ja coś czuję, że pertus nie chce mieć tej pierwszej lampy tylko tą drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.11.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 faktycznie - chyba nie zrozumiałem czyli tylko lutowanie i dobra izolacja przed zamurowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 05.11.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Jezeli chodzi o przesłużenie to tak jak mówili poprzednicy - lutowanie i koszulka termokurczliwa. No i zaizoluj żyły między sobą (jeżeli są cięte w tej samej długości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.11.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Po pierwsze nie mozna tak łączyć przewodów, po drugie - łączyć w łazience??? już cię, kurna, nie stać na 2 metry przewodu więcej, żeby położyć cały??? Lepiej ryzykować, że spiep..ysz i narobisz bałaganu??? A jak bałagan stanie się wtedy jak w łazience bedzie twoje dziecko? To się udaje w 99 999 przypadków, ale ten jeden na 100 000 kończy się tragicznie. Bacz, aby to nie był twój przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 05.11.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 I nie wychodź jutro z domu bo prawdopodobieństwo że coś Ci się stanie jest dużo większe. Ja bym zrobił prawie tak jak naisano powyżej: każda żyła w osobnej koszulce termo, cały kabel w kolejnej, izolacja i tynk. No chyba że będziesz uparcie celował prysznicem w to miejsce ale i tak to połączenie będzie szczelniejsze niż większość sprzętu jaki się znajdzie w Twojej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.11.2008 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Po pierwsze nie mozna tak łączyć przewodów, po drugie - łączyć w łazience??? już cię, kurna, nie stać na 2 metry przewodu więcej, żeby położyć cały??? Lepiej ryzykować, że spiep..ysz i narobisz bałaganu??? A jak bałagan stanie się wtedy jak w łazience bedzie twoje dziecko? To się udaje w 99 999 przypadków, ale ten jeden na 100 000 kończy się tragicznie. Bacz, aby to nie był twój przypadek. Ale tak już jest Tak chce tak zrobi, czyli: gorzej a trudniej Uwaga prąd zabija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Po pierwsze nie mozna tak łączyć przewodów, po drugie - łączyć w łazience??? już cię, kurna, nie stać na 2 metry przewodu więcej, żeby położyć cały??? po co opowiadać takie farmazony? prawdopodobnie nie jest problemem koszt tego dłuższego odcinka tylko to że leżący kawałek jest już gustownie zatynkowany - czyli co ? ryć teraz od nowa bo trzeba przesunąć lampkę? budując w ten sposób trzeba by budować z 10lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 06.11.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 WitamCo do łączenia to się nie wypowiem, choć lutowanie powinno wystarczyć - bo to do samego tylko oświetlenia.Co do izolacji koszulkami termozgrzewalnymi to nic się nie stanie i będzie dobrze, tylko każdą żyłę osobno zaizolować, ustawić łączenia by nie były na tej samej wysokości (długości) i zaizolować całość większą koszulką obie żyły ale tak by zachodziła ona na pełną izolację kabla... Izolowanie koszulkami termokurczliwymi jest bardzo szczelne oczywiście jeśli jest wykonane prawidłowo - a to akurat zakładamy, że tak ma być. Obecnie tą technologię stosuje sie nawet do łączenia kabli energetycznych w ziemi, gdzie dawniej stosowano wymyślne mufy zalewane masą asfaltową. Teraz wystarczy zaprasować żyły, zaizolować pierwszą warstwę i później całość dłuższym kawałkiem i jest OK... Sam widziałem na oczy jak energetyka tak naprawiała zerwany kabel przez koparkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.11.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Po pierwsze nie mozna tak łączyć przewodów, po drugie - łączyć w łazience??? już cię, kurna, nie stać na 2 metry przewodu więcej, żeby położyć cały??? Lepiej ryzykować, że spiep..ysz i narobisz bałaganu??? A jak bałagan stanie się wtedy jak w łazience bedzie twoje dziecko? To się udaje w 99 999 przypadków, ale ten jeden na 100 000 kończy się tragicznie. Bacz, aby to nie był twój przypadek. Trudno choć częściowo się z tym nie zgodzić, ale (zawsze jest jakieś "ale"): 1. Gdyby to połączenie było w posadzce sam bym odradzał. Sufity w łazience dość rzadko stoją w wodzie 2. Jak ktoś pisał w każdej (prawie) łazience znajdzie się przynajmniej kilka urządzeń bardziej groźnych od tego zamurowanego kabla. Np. gniazdka. Nie słyszałem aby ktoś z powodu tego zagrożenia likwidował je z łazienki. No i pewnie problem nie jest zspowodowany chęcią przyoszczędzenia na kablu, a gotowym tynkiem. Gdyby określić rzeczywiste zagrożenie spowodowane takim działaniem to w ciemno strzelam, że większe prawdopodobieństwo obrażeń jest od uderzenia piorunem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrus65 06.11.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 No i pewnie problem nie jest zspowodowany chęcią przyoszczędzenia na kablu, a gotowym tynkiem. Gdyby określić rzeczywiste zagrożenie spowodowane takim działaniem to w ciemno strzelam, że większe prawdopodobieństwo obrażeń jest od uderzenia piorunem. Dokładnie. Względnie mogę zakończyć ten wystający w suficie przewód i go zamurować. Ale jak to zrobić najlepiej? A od gniazdka poprowadzę nowy przewód inną trasą. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Względnie mogę zakończyć ten wystający w suficie przewód i go zamurować. Ale jak to zrobić najlepiej? to go odłącz od źródła prądu i zamuruj najlepiej jak potrafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 06.11.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 No i pewnie problem nie jest zspowodowany chęcią przyoszczędzenia na kablu, a gotowym tynkiem. Gdyby określić rzeczywiste zagrożenie spowodowane takim działaniem to w ciemno strzelam, że większe prawdopodobieństwo obrażeń jest od uderzenia piorunem. Dokładnie. Względnie mogę zakończyć ten wystający w suficie przewód i go zamurować. Ale jak to zrobić najlepiej? A od gniazdka poprowadzę nowy przewód inną trasą. No ale wtedy nadal jest problem izolacji. Przedłóż kabel i nie siejmy paniki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 17.11.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Mój teściu kiedyś złączył przewody w cianie - tynkował gdy było już ciemnawo. Ciekawy był tego efekt - świecąca i dymiąca ściana - tak samo może wyglądac twój sufit w łazience po gorącej kąpieli. Polecam wymianę przewodu, ew. założenie puszki i kostki gdzieś w scianie jeżeli przewód do wymiany będzie bardzo długi. ŻADNEGO ZAMUROWYWANIA ŁACZONYCH PRZEWODÓW.Statystyki mówią, że najczęstrzą przyczyna pożarów w domach jest właśnie prąd i mieszkający tam elektrycy - amatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts