jaskul 05.11.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 1. Opis instalacji Kocioł gazowy - pompa na zasilaniu instalacjo CO - grzejniki - Ogrzewanie podłogow z własną pompą i z mieszaczem regulowanym głowicą termostatyczną max temp 40 stopni - CWU zasilany osobną pompką wymiennik 100 litrów do tego wymiennik i za wymiennikiem kocioł na paliwo stałe w układzie otwartym 2. Problem Przy zasilaniu gazowym nie ma problemów np temp na kotle 60 stopni temp w układzie grzejników okolo 60 stopni CWU równierz w podłogówce w zależności od ustawienia głowicy max 40 stopni Przy zasilaniu przez kocioł węglowy ( kocioł gazowy wyłączony) Temp na kotlr 60-70 stopni temp w obiegu otwartym taka sama, wymiennik gorący, z wymiennika wyscie gorące ale szybko stygnie - temp w grzejnikach i podłogówce około 30 stopni nie chce być wiecej. Jak nagrzeje piec do 90 stopni to moze w grzejnikach do 40 dojdzie. A wiec słaba wymiana ciepła przez wymiennik. 3. Możliwe przyczyny a) za słaby wymiennik złe podłaczenie wymiennika jest na nim taki schemat: H1--->H4 H2<---H3 Do H4 mam podłaczone zasilanie z obiegu otwartego Do H1 powrót z obiegu otwartego - tu problemu nie ma woda sobie przepływa przez wymiennik i gorąca wraca do kotła Do H3 mam zasilanie instalacji ciśnieniowejc (samo wyjście jest gorące) Do H2 powrót z instalacji ciśnieniowej (powrót jest chłodny) c) gdzieś coś jest źle podłączone Czy ktoś jest wstanie podpowiedzieć jak to zrobić aby działało dobrze?? Dziś przez 4 godziny grzałem na kotle 60-70 stopni i w domu dopiero zrobiło sie ciepło - gaz przy temp 60 na kotle stopni nagrzewa mi dom i podłoge w godzine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.11.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Skoro wymiennik gorący, a za nim zimno to proponuje sprawdzić pompę i filtr oraz sam wymiennik czy nie zakamieniony. Te efekty wskazują na brak przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 05.11.2008 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Wymiennik nowy pompy nowe to nowa instalacja albo coś nie tak z wymiennikiem ze przepływ blokuje albo pompki miały siłe z gazowca tłoczyć a z wymiennika nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 05.11.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Czy wymiennik zamontowany jest prawidłowo? tzn producent określa w instrukcji jak należy ustawić wymiennik (pionowo), zwłaszcza wymienniki z wytłoczoną jakby "jodełką" mają dokładnie określone którą stroną do góry. chodzi o to aby wymiennik dokładnie się odpowietrzył może twój nie jest w stanie się odpowietrzyć i część wymiennika po prostu nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarmi 05.11.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 WITAM!Ja mam podobny układ i nie ma żadnego problemu.Pierwsza wątpliwość to z tego co piszesz obieg otwarty masz podłączony odwrotnie, nie wiem czy jest to tak istotne jednak zanim zaczniesz szukać innych przyczyn to warto zmienić podłączenie i potwierdzić czy ustawienie wymiennika jest zgodne z instrukcją.Kolejną istotną sprawą jest "moc" wymiennika jaką ma twój wymiennik?Z tego co się orientowałem przed wykonaniem swojej instalacji konieczna jest zdecydowanie wyższa moc wymiennika niż ma piec.Ja zamontowałem do pieca węglowego 24 kW wymiennik o mocy 40 kW.Jeżeli masz niewielką różnicę między mocą pieca a wymiennikiem to według mnie to jest przyczyną twoich kłopotów.Ale to według mojej opinii - nie jestem fachowcem mającym doświadczenie w dziedzinie ciepłownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 05.11.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 A ten kocioł gazowy nie ma pompy?Jak jest wyłączony to nie ma przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts