Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gazobeton 24 + styro 12 - czy nie za mało?

fotek

Recommended Posts

Przepraszam za nie doprecyzowanie :) Za mało ze względu na uzyskany wypadkowy współczynnik przenikania ciepła.

To dlaczego zamiast dołoyć 3-5cm styropanu wełny dokładasz grubośc "muru" wg mnie to bez sensu.

Jak nie chcesz gazobetonu weź np maxa albo silikaty coś o zblizonej grubości.

Uzyskasz lepszy efekt "wspołczynnika" cieńszą ściane i tańszą.

Ja mam BK 24 +20 cm styropianu i jestem zadowolony. temp nie spada w ciągu 3 dni poniżej 19 stopni przy 6 st C w nocy i przy obecnych temp. w dzień jak jest słonce to wzrasta przez okna do 22

Osobiście popoleciłbym teraz 30cm BK + 20 cm styropianu , dlaczego ? bo lepsza aumulacyjnośc by była widzę to u szwagra on ma 30 BK +12 cm styro.i

Strop koniecznie teriva żaden drewniany i wełna .

Ja mam drewniany a w nim 35cm wełny (podkreślam że strych nieużytkowy i naczej by było jakby na poddaszu zamieszkać a tam tem np 21 st. ) , owszem cieplutko w domku bardzo 24 st przy zasilaniu piecem o temp 41 stC ale mam wrażenie że ciepło szybciej spierdziela niż w terivie.

gonzo29

A jaką masz wentylację ???

Też będę miał strop drewniany a w nim 2x20 cm wełny,czyli razem 40 cm!

Ale nie spodziewam się zbyt dużych strat bo to naprawdę dużo ocieplenia!

A co do terivy to pewnie chodzi o akumulację ciepła, stąd ta różnica. Poza tym to ciepło najpierw trzeba tam "wpakować " a to już nie jest miłe :-?

Tak czy siak ,,, jeśli założyciel wątku nie buduje 4-litrowca to więcej jak 15 cm styro bym nie dawał ,mimo niskiej ceny tego izolatora!

Zawsze można by się OZC pobawić, polecam każdemu !

PS. Mam rodzinę w Lubartowie, pochodzę z tamtych okolic :wink:

Pozdrawiam!

Ja mam BK 24 +20 cm styropianu i jestem zadowolony. temp nie spada w ciągu 3 dni poniżej 19 stopni przy 6 st C w nocy i przy obecnych temp. w dzień jak jest słonce to wzrasta przez okna do 22

Osobiście popoleciłbym teraz 30cm BK + 20 cm styropianu , dlaczego ? bo lepsza aumulacyjnośc by była widzę to u szwagra on ma 30 BK +12 cm styro.i

Strop koniecznie teriva żaden drewniany i wełna .

Ja mam drewniany a w nim 35cm wełny (podkreślam że strych nieużytkowy i naczej by było jakby na poddaszu zamieszkać a tam tem np 21 st. ) , owszem cieplutko w domku bardzo 24 st przy zasilaniu piecem o temp 41 stC ale mam wrażenie że ciepło szybciej spierdziela niż w terivie.

Zgadza się - temperatura utrzymuje się dzięki dobrej izolacji i zyskom cieplnym - ale - przynajmniej u mnie - wzrasta wilgotność względna (u mnie z 40 % do 55%)co przekłada się na wyższy punkt rosy i mniejszy komfort cieplny , dlatego też co 2-3 przepalam jednym załadunkiem do Atmosa , na razie nie mieszkamy tam a ja popołudniami walczę z wykończeniówką więc zysków bytowych brak a temperatura 18-19 stC jest do pracy w sam raz.

Co do akumulacji - na pewno drewno i wełna ma małe mozliwości w tym zakresie , fakt że ściany grubsze mają lepszą akumulację dlatego mam "śmieszną " ścianę BK 40cm plus wełna elewacyjna.

piczman

jeśli możesz to nie rób drewnianego stropu masz jeszcze szansę na lepszą akumulacyjność

wentylację mam grawitacyjną i tu najwięcej ucieka ciepła a wilgotność w domu utrzymuje się non stop 58-60 % może ciut przy dużo ale to dopiero pierwsza zima przed nami w maju się wprowadziliśmy.

mam piec na eko groszek firmy krzaczek 15kw i układ mieszany grzejniki wszędzie a podłogówka tylko w salonie ganku kuchni i łazience . 3 sypialnie bez.

dom ma 102 mkw. pow. miezkalnej

45m -piwnicy nieogrzewanej , no może od rór zasilających grzejniki - bo nieizolowane

moc grzejnikiów liczyłem sam tj 40W/1mkw przy zasilaniu 55stC

teraz przepalam w piecu na ruszcie awaryjnym wiórami z sąsiadującej stolarni , pakuję 3/4 komory i mam po 5,7 min 55st później spada na 5 min do 50st ponieważ wraca cały zimny powrót , kolejnych 10min i mam 60-70 st w układzie co po 30 min daje już się odczuć ruch powietrza ciepłego w domu, po 2 godz temp z 20 na 21-22 stC ( to jest mój komfort) , a dalej to już chodzę na golasa :)

oczywiście podłogówka nagrzewa się wolniej tj.

łazienka i korytarz po ok 3godz. bo to jest najmniejszy obwód

później ganek i kuchnia a na końcu salom 29mkw po 7-8godz.

w korytażu ma polożoną deskę podłogowaą pływającą a pod nią jest jeszcze pianka z wyciętymi prze ze mnie 7 cm otworami . sprawdza się wyśmienicie - nie ma różnicy z podłogą w salonie gdzie nie ma pianki (mierzyłem temp termometrem dziecięcym do uszu) a piankę musiałem położyc ponieważ fachowce sknocili mmi wylewke w korytażu i deska mi falowała na betonie i jak się chodziło to stukała o beton, po położeniu pianki jest cicho i ciepło

Był wątek na temat tej pianki a dokładnie tektury falistej - autor DarekRZ to on mi podpowiedział co zrobić.

PICZM

powiedz kogo masz w Lubartowie to może znami i pozdrowię

pozdrawiam i życze mało błędów w budowie