fotek 05.11.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 WitamZakupiłem projekt http://mgprojekt.com.pl/domki/benedykt/index.php. Według dokumentacji jest tam użyty gazobeton 24cm /+ izolacja styro 12cm. Zastanawiam się, czy nie jest to za mało. Wolałbym zdecydowanie np Porotherm 38 + 12cm styro. Co o tym sądzicie? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 05.11.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Puryści daliby BK, Max, Silka lub coś podobnego... 20-29 cm + 20 cm styropianu.Porotherm38 zamiast gazobetonu 24cm jest w tym przypadku bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Zastanawiam się, czy nie jest to za mało. Za mało ze wzgledu na co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotek 05.11.2008 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Przepraszam za nie doprecyzowanie Za mało ze względu na uzyskany wypadkowy współczynnik przenikania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Przepraszam za nie doprecyzowanie Za mało ze względu na uzyskany wypadkowy współczynnik przenikania ciepła. To dlaczego zamiast dołoyć 3-5cm styropanu wełny dokładasz grubośc "muru" wg mnie to bez sensu. Jak nie chcesz gazobetonu weź np maxa albo silikaty coś o zblizonej grubości. Uzyskasz lepszy efekt "wspołczynnika" cieńszą ściane i tańszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotek 05.11.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 OK, myślałem o MAXie, pisze się o nim, że jest o wiele solidniejszy. Dałbym grubość 28,8cm + 15cm styro. Czy praktycznie odczułbym jakieś zalety MAXa, w porównaniu do gazobetonu? Nie chciałbym niepotrzebnie iść za wilczym pędem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybzolw 05.11.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Skoro w projekcie masz BK 24cm ja bym dał po prostu więcej styropianu. Zgodnie z moją wiedzą uzyskasz wtedy lepszy współczynnik przenikania ciepła. Lepiej już dać te 20cm styropianu niż budować grubszy mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.11.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 fotek Budujesz dom energooszczędny ? Ja w projekcie też mam BK 24 cm i 12 cm styropianu, to naprawdę ciepły dom uważam ,,, Tak koło 10-Litrowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo29 05.11.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Ja mam BK 24 +20 cm styropianu i jestem zadowolony. temp nie spada w ciągu 3 dni poniżej 19 stopni przy 6 st C w nocy i przy obecnych temp. w dzień jak jest słonce to wzrasta przez okna do 22 Osobiście popoleciłbym teraz 30cm BK + 20 cm styropianu , dlaczego ? bo lepsza aumulacyjnośc by była widzę to u szwagra on ma 30 BK +12 cm styro.iStrop koniecznie teriva żaden drewniany i wełna .Ja mam drewniany a w nim 35cm wełny (podkreślam że strych nieużytkowy i naczej by było jakby na poddaszu zamieszkać a tam tem np 21 st. ) , owszem cieplutko w domku bardzo 24 st przy zasilaniu piecem o temp 41 stC ale mam wrażenie że ciepło szybciej spierdziela niż w terivie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.11.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 masz i sie pobaw:http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.11.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 gonzo29 A jaką masz wentylację ??? Też będę miał strop drewniany a w nim 2x20 cm wełny,czyli razem 40 cm! Ale nie spodziewam się zbyt dużych strat bo to naprawdę dużo ocieplenia! A co do terivy to pewnie chodzi o akumulację ciepła, stąd ta różnica. Poza tym to ciepło najpierw trzeba tam "wpakować " a to już nie jest miłe Tak czy siak ,,, jeśli założyciel wątku nie buduje 4-litrowca to więcej jak 15 cm styro bym nie dawał ,mimo niskiej ceny tego izolatora! Zawsze można by się OZC pobawić, polecam każdemu ! PS. Mam rodzinę w Lubartowie, pochodzę z tamtych okolic Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.11.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Według dokumentacji jest tam użyty gazobeton 24cm /+ izolacja styro 12cm. Zastanawiam się, czy nie jest to za mało. W normie się z pewnością mieści, ale ludzie budują już cieplejsze chałupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 05.11.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Ja mam BK 24 +20 cm styropianu i jestem zadowolony. temp nie spada w ciągu 3 dni poniżej 19 stopni przy 6 st C w nocy i przy obecnych temp. w dzień jak jest słonce to wzrasta przez okna do 22 Osobiście popoleciłbym teraz 30cm BK + 20 cm styropianu , dlaczego ? bo lepsza aumulacyjnośc by była widzę to u szwagra on ma 30 BK +12 cm styro.i Strop koniecznie teriva żaden drewniany i wełna . Ja mam drewniany a w nim 35cm wełny (podkreślam że strych nieużytkowy i naczej by było jakby na poddaszu zamieszkać a tam tem np 21 st. ) , owszem cieplutko w domku bardzo 24 st przy zasilaniu piecem o temp 41 stC ale mam wrażenie że ciepło szybciej spierdziela niż w terivie. Zgadza się - temperatura utrzymuje się dzięki dobrej izolacji i zyskom cieplnym - ale - przynajmniej u mnie - wzrasta wilgotność względna (u mnie z 40 % do 55%)co przekłada się na wyższy punkt rosy i mniejszy komfort cieplny , dlatego też co 2-3 przepalam jednym załadunkiem do Atmosa , na razie nie mieszkamy tam a ja popołudniami walczę z wykończeniówką więc zysków bytowych brak a temperatura 18-19 stC jest do pracy w sam raz. Co do akumulacji - na pewno drewno i wełna ma małe mozliwości w tym zakresie , fakt że ściany grubsze mają lepszą akumulację dlatego mam "śmieszną " ścianę BK 40cm plus wełna elewacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo29 06.11.2008 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 piczman jeśli możesz to nie rób drewnianego stropu masz jeszcze szansę na lepszą akumulacyjność wentylację mam grawitacyjną i tu najwięcej ucieka ciepła a wilgotność w domu utrzymuje się non stop 58-60 % może ciut przy dużo ale to dopiero pierwsza zima przed nami w maju się wprowadziliśmy. mam piec na eko groszek firmy krzaczek 15kw i układ mieszany grzejniki wszędzie a podłogówka tylko w salonie ganku kuchni i łazience . 3 sypialnie bez. dom ma 102 mkw. pow. miezkalnej 45m -piwnicy nieogrzewanej , no może od rór zasilających grzejniki - bo nieizolowane moc grzejnikiów liczyłem sam tj 40W/1mkw przy zasilaniu 55stC teraz przepalam w piecu na ruszcie awaryjnym wiórami z sąsiadującej stolarni , pakuję 3/4 komory i mam po 5,7 min 55st później spada na 5 min do 50st ponieważ wraca cały zimny powrót , kolejnych 10min i mam 60-70 st w układzie co po 30 min daje już się odczuć ruch powietrza ciepłego w domu, po 2 godz temp z 20 na 21-22 stC ( to jest mój komfort) , a dalej to już chodzę na golasa oczywiście podłogówka nagrzewa się wolniej tj. łazienka i korytarz po ok 3godz. bo to jest najmniejszy obwód później ganek i kuchnia a na końcu salom 29mkw po 7-8godz. w korytażu ma polożoną deskę podłogowaą pływającą a pod nią jest jeszcze pianka z wyciętymi prze ze mnie 7 cm otworami . sprawdza się wyśmienicie - nie ma różnicy z podłogą w salonie gdzie nie ma pianki (mierzyłem temp termometrem dziecięcym do uszu) a piankę musiałem położyc ponieważ fachowce sknocili mmi wylewke w korytażu i deska mi falowała na betonie i jak się chodziło to stukała o beton, po położeniu pianki jest cicho i ciepło Był wątek na temat tej pianki a dokładnie tektury falistej - autor DarekRZ to on mi podpowiedział co zrobić. PICZM powiedz kogo masz w Lubartowie to może znami i pozdrowię pozdrawiam i życze mało błędów w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts