Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

40tys za stan surowy?

rafalryba

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy 40tys zl za robocizne stanu surowego domu 107m mieszkalnych

na parterze i okolo 80 na zamieszkalym poddaszu ze schodami zewn i

wewn tarasem i calym dachem tzn: wiezba deskowanie papa dachowka

rynny okolo 250do270m dachu komin na gotowo projekt podobny do

opalka. Czy ta cena jest dobra? Dodam ze buduje w kuj-pomorskim,

zaczynam w tym roku fundament reszte na wiosne.

Bardzo dobra cena tylko pamiętaj o umowie i wyszczególnieniu w niej co ta cena zawiera.Bo my z mężem też mieliśmy na początku suuper cene i ekipe z polecenia dlatego mąż nie podpisał umowy.A teraz pan wykonawca wciąż przypomina sobie że jeszcze czegoś tam zapomniał doliczyć na początku.Także uważaj.Pozdrawiam

Mnie za Emanuele z podwójnym garażem krzyknięto 38tys. Stan surowy bez dachu oczywiście. Fundamenty, mury, strop, kominy, tarasy etc.

Użytkowej będzie tam po podniesieniu ścianki jakieś 170m2 ale rzeczywistej to ponad 300m po podłogach z kotłownia garażem itd.

Myślę, że to dobra cena? Jak wam się wydaje?

• 2 weeks później...
Wykonawcy proponują terriwę, bo szybciej i nie trzeba wykręcić tyle stali. Monolit wychodzi na pewno drożej (zarówno materiał, jak i robocizna), ale trzeba uważać z zamianą, jak ma się w projekcie monolit, bo jest znaczna róznica wysokości (teriwia ma ok. 36 cm). My mamy monolit, choć wykonawca klął na czym swiat stoi. Pozdrawiam.

Nie wiem, czy monolit wychodzi drożej. Ja myślę o zastąpieniu terriwy monolitem. Na pewno nic się nie zarysuje, a cena robocizny dla mojego majstra taka sama przy obu propozycjach, tzn. suma zapłaty za całość bez zmian :wink: .

Cena za wykonanie stanu surowego, (bez dachu)20 tys. dodam, że dom to rozległa parterówka 163m2 dół oraz poddasze do ewentualnej adaptacji w przyszłości. Dużo, czy normalnie? Kurcze juz nie wiem, może taniej będzie na wiosnę, ale ekipa już umówiona, roboty mają kupę, więc chyba nie ma co grymasić :roll: . Swoją drogą już mam jednego taniego majstra od ogrodzenia kutego, niech go... :evil: . Goowno nie robota, już mnie tyle nerwów kosztował, że hehh :-? :x

Nie wiem, czy monolit wychodzi drożej. Ja myślę o zastąpieniu terriwy monolitem. Na pewno nic się nie zarysuje, a cena robocizny dla mojego majstra taka sama przy obu propozycjach, tzn. suma zapłaty za całość bez zmian :wink: .

Cena za wykonanie stanu surowego, (bez dachu)20 tys. dodam, że dom to rozległa parterówka 163m2 dół oraz poddasze do ewentualnej adaptacji w przyszłości. Dużo, czy normalnie? Kurcze juz nie wiem, może taniej będzie na wiosnę, ale ekipa już umówiona, roboty mają kupę, więc chyba nie ma co grymasić :roll: . Swoją drogą już mam jednego taniego majstra od ogrodzenia kutego, niech go... :evil: . Goowno nie robota, już mnie tyle nerwów kosztował, że hehh :-? :x

Myślę, że cena bardzo konkurencyjna!

• 2 weeks później...
dedek, ceny za robociznę przeróżne ja gdybym chciała pokryć dom blachą za robociznę całość zapłaciłabym max. 28tyś. stan surowy opcja full :wink: (czyt. ściany, schody, ścianki dział.,strop, itd.-20tyś. +pokrycie blachą z całą więźbą, obróbkami 20 zł/m2, co przy 300m2 dachu daje 6 tyś., dodam, że dach kopertowy, a chałupa to parterówka 163m2 sam dół+ poddasze do ewentualnej adaptacji na przyszłość. Ten dekarz to kusząca alternatywa dla wymarzonej dachówki :-? , no cóż zobaczymy jak se kryzys będzie poczynał :roll:

dedek, ceny za robociznę przeróżne ja gdybym chciała pokryć dom blachą za robociznę całość zapłaciłabym max. 28tyś. stan surowy opcja full :wink: (czyt. ściany, schody, ścianki dział.,strop, itd.-20tyś. +pokrycie blachą z całą więźbą, obróbkami 20 zł/m2, co przy 300m2 dachu daje 6 tyś., dodam, że dach kopertowy, a chałupa to parterówka 163m2 sam dół+ poddasze do ewentualnej adaptacji na przyszłość. Ten dekarz to kusząca alternatywa dla wymarzonej dachówki :-? , no cóż zobaczymy jak se kryzys będzie poczynał :roll:
JESLI ZA POKRYCIE DACHU Z WIEZBA 20ZL ZA METR TO BARDZO TANIU SPOTYKAM SIE Z CENA 30ZL METR SAMEJ WIEZBY POZDRAWIAM.

• 1 month później...

ja pod koniec 2008 roku dałem za murowanie 176 m2 + schody x2 komplet bez dachu 12tys i za robotę za dach 18 tys mogłem zrobic dach o połowe taniej ale na przykładzie znajomych nie chciałem ryzykować i zamówiłem pewną rodzinną "firmę" z zakopanego i mam święty spokój.kwota całkowita 30 tys złotych teraz albo bedzie drożej albo równie dobrze może być taniej ze względu na kryzys miejsce budowy śląsk sosnowiec

http://images37.fotosik.pl/56/4a525fc0faba1c1dm.jpg

[/url]