Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DZIENNIK BUDOWY DOMU MOICH MARZE?

Recommended Posts

16 stycznia 2005

Ja budowałam z porotermu z wienerbergera. Wcześniej zimą ( bo taniej - tak wszyscy mówili) kupiliśmy pustaki z Leiera ale nie polecam, a gdy brakło pustaków w lecie kupiliśmy porptherm z Wienerbergera i nie dość że było taniej to pustaki były lepsze jakosciowo ( i te moge polecić). A co do maksów to kupowaliśmy je w hurtowni HOGER w Częstochowie( teraz nie pamietam ceny)ale niestety ta hurtownia juz nie istnieje a szkoda bo była super współpraca z nimi. I transport z Częstochowy do Poraja gratis i ceny dosyć przystępne.

• 3 months później...

Już mieszkamy???....hahaha.....pobożne nasze życzenia. Przeprowadzkę planujemy dopiero może za 5-10 lat. Teraz czekamy nadal na prąd na naszej budowie, juz nawet wyraziliśmy zgodę na to aby na naszej działce energetyka ustawiła słup ale jak dotąd nic nie robią a czas w/g umowy mają tylko do końca lipca więc pewnie będą to robić na ostatnią chwilę.

Zresztą ja nadal nie mam pracy a z jednej pensji trudno budować, bo trudno też wydać wszystkie oszczędności na budowę skoro na razie mamy gdzie mieszkać ( bloki w mieście) i tu w mieście mąż ma pracę, a do naszej wsi trzeba by dojeżdżać 100 km dziennie w obie strony.

Jak więc widać musimy na razie dac sobie spokój z budową. Jeździmy tam jednak co wekend i robimy cokolwiek co możemy zrobić własnymi rękami.

W poprzednim sezonie budowlanym mąż wybudował taras na całej szerokości domu, a że dom mamy podniesiony nad gruntem około 1 metr i jest spadek terenu od ulicy więć taras zrobił się "studnia bez dna" którą teraz zasypujemy piachem i gruzem, który to sami wrzucamy na furę i sami zrzucamy do tarasu.

Mój mąz zrobił z silnika od malucha taki pojazd a'la mini-traktorek i wóz więc teraz nie prosząc się nikogo sami wozimy piach i gruz z okolicznych kamionek ( gdzie czasem wyrzucają mieszkańcy gruz betonowy z innych budów). A piach też mamy za darmochę bo w lesie jest ładny i nadający się do wsypania do tarasu. Ten piach raczej nie nadaje się do tynków bo nie taki jak z piaskowni ale do tynków to nam jeszcze daleko, miały być tynki w tym roku, rozglądałam się nawet za fachowcami od instalacji elektrycznej ale to raczej nam sie nie uda w tym sezonie budowlanym.

Mamy jeszcze do obmurowania murłatę na poddaszu i do postawienia kilka ścianek działowych na poddaszu i na dole.

Na poddaszu chcemy oddzielić łazienkę od strychu-suszarni ścianką z cegły, a na dole ciągle zastanawiamy się jak podzielić spiżarnię i garderobę aby ta spiżarnia była wygodnym pomieszczeniem a być musi koniecznie ponieważ ja bardzo lubię robić zapasy i chcę tam wstawić zamrażarkę skrzyniową a w/g planu ta spiżarnia jest bardzo wąska a pod oknem gdzie troche szersza to ma być kaloryfer.

Więc myślimy nadal.

• 2 weeks później...
  • 4 years później...
Gość coolibeer
Co za zbieg okoliczności. Dziennik Rena to dziennik mojej koleżanki która dziś go tu odnalazła. Wchodząc do mojego pokoju zauważyła i mówi że również kiedyś pisała dziennik na forum :) Zaraz odszukaliśmy i faktycznie jest. Założyła także temat Częstochowa i Okolice w Grupach Budowlanych :) Ale jaja. Obiecała że tu wróci i opisze swoją budowę jak dokończyła. Ale mówi że 3 ostatnich postów niestety ona nie wklejała ze zdjęciami. Jak to się mogło stać?