Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na piętrze, pomocy dzisiaj zaczynam !!!

uszek

Recommended Posts

mam już wylaną wylewkę na parterze, ale teraz będę robił na piętrze, na parterze dałem 10 steropianu + folię +zbrojenie+5 cm wyleki. Pytanie jest jak zrobic na górze? Ile dać steropianu, bo 10 cm to bez sensy przecież strop i tak będzie ciepły od mieszkania na dole i czy dawac folię bo przecież nie bedzie tam wilgoci z ziemi.

U mnie 3cm styropianu elastycznego. Nazwa handlowa to Styrofleks jest produkowany przez Styropol. Nie było niestety łatwo (szybko) go kupić. Kupowałem w Piasecznie po 35PLN+Vat za paczkę. Chyba 7 czy 7,5 m2 w paczce. Coś tam im jeszcze wtedy (2mce temu) zostało. Towar podobno mało chodliwy. Jak się będzie spisywał? Zobaczymy w przyszłym roku, mam nadzieję.

biorąc wszystko za i przeciw oraz fakt, ze mi zostało troche styropianu z parteru, zdecydowałem się położyć 2x2 cm styropianu + folię +siatke i chyba juz tak zostanie, może bym i polozył wełne czy jakies inne plyty ale bedę kladł ogrzewanie podlogowe elektryczne w wylewce w łazience i nie wiem jak by to wyglądało gdybym je połozył na wełnie czy innych płytach, na steropianie z tego co wiem jest OK.

Dlaczego część forumowiczów uważa za konieczne umieszczanie w wylewce zbrojenia ?

Wczoraj miałem ekipę specjalizującą się w robieniu wylewek. Zrobili ok. 120m kw. 6-7 cm warstwę głównie nad ogrzewaniem podłogowym. Na moją sugestię że przed wylewką należałoby zazbroić podłogę odpowiedzieli że z ich doświadczenia wynika że naprawdę nie ma takiej potrzeby. Nadmieniam że na tych wylewkach układane będą kafle.